Το Διοικητικό Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς η οποία είχε επιβάλει διοικητικό πρόστιμο €160.000 στην Τράπεζα Κύπρου και άλλες €270.000 σε στελέχη της, επειδή έκρινε πως με τη συμμετοχή της προέδρου της Επιτροπής κ. Δήμητρας Καλογήρου στη διαδικασία επιβολής των χρηματικών ποινών, παραβιάστηκε η αρχή της αμεροληψίας.
Η Δικαστής κ. Α. Ζερβού κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση παρόλον ότι έκρινε την κατάθεση της κ. Καλογήρου ως αληθή, αναφέροντας πως αποφαίνεται «υπέρ του βάσιμου του εγερθέντος λόγου ακύρωσης περί παραβίασης της αρχής της αμεροληψίας καθότι, πράγματι, ανακύπτει εν προκειμένω ζήτημα έλλειψης των εξ αντικειμένου εχεγγύων της αμερόληπτης κρίσης, ως στοιχειώδους πυλώνα του αδιάβλητου της διοικητικής δράσης».
Η κ. Καλογήρου και κυρίως ο σύζυγος της είχαν δοσοληψίες με την Τράπεζα Κύπρου, με την οποίαν επήλθε συμφωνία εξόφλησης οφειλών μετά την οικονομική κρίση του 2013.
Στην απόφαση αναφέρεται, πως «λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των επίδικων δανείων του συζύγου της κ. Καλογήρου, το γεγονός ότι η ίδια ήταν ενυπόθηκος οφειλέτης αυτών αλλά και τις παραχωρηθείσες την 15.05.2013 διευκολύνσεις, τις οποίες η ίδια γνώριζε υπογράφοντας τη σχετική προς το σκοπό αυτό Συγκατάθεση ημερομηνίας 05.06.2013 για την εξασφάλιση των εν λόγω διευκολύνσεων, καθιστούσαν θεωρώ επιβεβλημένη, για λόγους αντικειμενικής αμεροληψίας την ανάληψη πρωτοβουλίας, από την ίδια την κ. Καλογήρου, για εξαίρεσή της από την επίδικη διαδικασία (κατά της Τράπεζας Κύπρου) ώστε να αποκλεισθεί κάθε εύλογη αμφιβολία σχετικά με ενδεχόμενη προκατάληψη.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε τα διοικητικά πρόστιμα επειδή έκρινε πως η Τράπεζα Κύπρου είχε παραβεί σε δύο περιπτώσεις τη νομοθεσία που αφορά πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες καθώς και το νόμο για Πράξεις Χειραγώγησης της Αγοράς, αναφορικώς με την επένδυση της Τράπεζας σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ).
Η κ. Καλογήρου κατέθεσε, πως η αναδιάρθρωση του οικιστικού δανείου στο οποίο ήταν εγγυήτρια, επιτεύχθηκε μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας με την Τράπεζα Κύπρου χωρίς καμία έχθρα ή αντιδικία ή αντιπαράθεση με την Τράπεζα. Το θέμα, συνέχισε, διευθετήθηκε κατόπιν επαφών του συζύγου της. «Δεν συμμετείχα στις διαβουλεύσεις και παρουσιάστηκα στην Τράπεζα Κύπρου, αφού αυτές ολοκληρώθηκαν για να υπογράψω ξανά ως εγγυήτρια του δανείου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης», πρόσθεσε.