Προβλήματα στην αγορά εργασίας αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι της τεχνικής εκπαίδευσης λόγω ότι έχουν περισσότερο θεωρητικές παρά πρακτικές γνώσεις και έρχονται αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό από ξένο εργατικό δυναμικό.
Ουσιαστικά η τεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο έχει αδυναμίες σε σχέση με αυτά που ζητάει η αγορά εργασίας και τις σύγχρονες τάσεις που διαμορφώνονται. Οι συντάκτες της έκθεσης «η σχέση μεταξύ τεχνικής εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας στην Κύπρο» του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου σημειώνουν «η έρευνα έδειξε ότι οι απόφοιτοι τεχνικής εκπαίδευσης έχουν μια σχετικά γρήγορη και ομαλή είσοδο στην αγορά εργασίας, με μικρές περιόδους ανεργίας, υποαπασχόλησης και ετεροαπασχόλησης. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι απόφοιτοι μετά την εργοδότησή τους περιλαμβάνουν τη μη επαρκή προετοιμασία τους λόγω περιορισμών που σχετίζονται με το αναλυτικό πρόγραμμα και τον ανταγωνισμό από ξένο εργατικό δυναμικό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάρτι εν πλω επιλέγουν πολλοί Κύπριοι
Η μελέτη των δύο (Μαρία Ηλιοφώτου και Ηλίας Μαρκάτζιης) στοχεύει στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ της τεχνικής εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας στην Κύπρο. Συγκεκριμένα ασχολείται με τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν απόφοιτοι τεχνικής εκπαίδευσης κατά τη μετάβασή τους από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας, τη σχέση μεταξύ των γνώσεων και δεξιοτήτων που αποκτήθηκαν στο σχολείο και των γνώσεων και δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες στο χώρο της εργασίας, το βαθμό στον οποίο η τεχνική εκπαίδευση επιτυγχάνει στο έργο της προετοιμασίας των αποφοίτων για την αγορά εργασίας και αλλαγές που μπορούν να διευκολύνουν την εργοδότηση των αποφοίτων τεχνικής εκπαίδευσης και την επιτυχία τους στην αγορά εργασίας.
Με βάση τα ευρήματα της έκθεσης «το αναλυτικό πρόγραμμα επικρίθηκε για υπερβολική έμφαση στη θεωρία σε σχέση με την πρακτική και για την έλλειψη αναθεώρησης ούτως ώστε να συνάδει με σύγχρονες τάσεις».
Τόσο οι αξιωματούχοι όσο και οι απόφοιτοι αξιολόγησαν θετικά την τεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο. Παρόλα αυτά, εντόπισαν αδυναμίες και έκαναν εισηγήσεις για την ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ της τεχνικής εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας όπως την κατάρτιση των αποφοίτων μετά την είσοδο τους στην αγορά εργασίας, την αναθεώρηση του αναλυτικού προγράμματος και των υποδομών, και τη μεγαλύτερη εστίαση στις προτιμήσεις των μαθητών».
Συμπερασματικά, καταλήγει η έκθεση, «τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, όπως και σε άλλες χώρες, οι απόφοιτοι τεχνικής εκπαίδευσης στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ανεργία και προβλήματα εργοδότησης σε πολύ μικρό βαθμό. Παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στα τεχνικά επαγγέλματα στην Κύπρο δημιουργεί την ανάγκη για ανάληψη πρωτοβουλιών και μέτρων για την ενδυνάμωση της τεχνικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται, μεταξύ άλλων, η συλλογή, ανάλυση και αξιοποίηση δεδομένων που αφορούν στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας σε συνεχή και συστηματική βάση. ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στα τεχνικά επαγγέλματα».
Στην έκθεση σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat (2021), το 48,4% των μαθητών ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ήταν εγγεγραμμένοι σε τεχνικούς/επαγγελματικούς κλάδους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Κύπρο, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν πολύ χαμηλότερο (16,7%). Η μη επιλογή της τεχνικής εκπαίδευσης στην Κύπρο έχει συνδεθεί με την έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού σε τεχνικά επαγγέλματα. Ως εκ τούτου, θεωρείται σημαντική η ενίσχυση της τεχνικής εκπαίδευσης με τρόπο που να την καταστήσει πιο ελκυστική επιλογή για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σχετικές έρευνες κρίνονται απαραίτητες για τη συλλογή στοιχείων που μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για προσπάθειες μεταρρύθμισης και ενδυνάμωσης της τεχνικής εκπαίδευσης, καταλήγει η έκθεση.