Επιμένουν στην παραδοσιακή (έντυπη) καταχώρηση των εγγράφων και των υποθέσεων οι δικηγόροι, παρά το γεγονός ότι εδώ και δύο μήνες είχαν στη διάθεση τους την ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ο υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, μόλις το 10% με 15% των δικηγόρων (700) αξιοποίησαν την πλατφόρμα και καταχώρησαν ηλεκτρονικά τα σχετικά έγγραφα. Όπως είπε, για δύο μήνες οι δικηγόροι είχαν την επιλογή να υποβάλλουν είτε ηλεκτρονικά είτε έντυπα τα έγγραφα, ωστόσο, σημείωσε, οι περισσότεροι επέλεξαν τον παραδοσιακό τρόπο. Ο κ. Κόκκινος ανάφερε πως περίμενε να ήταν μεγαλύτερη η ανταπόκριση, κάτι, όπως είπε, που καταδεικνύει αντίσταση στην αλλαγή από τους πολίτες αλλά και από τους δικηγόρους.
Επιδόματα
Στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του υφυπουργείου, ο κ. Κόκκινος ανακοίνωσε πως εντός των επόμενων 15 ημέρων θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση για το επίδομα ασθενείας, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμα για ηλεκτρονική υποβολή και τα επιδόματα ανεργίας, μητρότητας, χηρείας και η θεσμοθετημένη σύνταξη. Ο υφυπουργός εξέφρασε την άποψη πως τέλος του 2022 θα είναι έτοιμα για ηλεκτρονική υποβολή το 90% των επιδομάτων. Στη συνέχεια, σημείωσε, θα δοθούν στο κοινό το βοήθημα τοκετού, βοήθημα κηδείας, επίδομα πατρότητας, επίδομα σωματικής βλάβης, σύνταξη ανικανότητας, σύνταξη αναπηρίας, κοινωνική σύνταξη, θαλασσαιμία, ορφάνιας και το ΕΕΕ. Σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο από την ημέρα λειτουργίας του υφυπουργείου λειτούργησαν περίπου 66 ψηφιοποιημένες υπηρεσίες που αφορούν μεταξύ άλλων το τμήμα Φορολογίας, την Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο και το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα, σημείωσε πως του χρόνου αναμένεται να αρχίσει η έναρξη των έργων που αφορούν τη διαφοροποίηση του τρόπου είσπραξης του ΦΠΑ. Το έργο αναμένεται να υλοποιηθεί σε τρείς φάσεις. «Η πρώτη φάση είναι ο ανασχεδιασμός και η πλήρης τροποποίηση του τρόπου είσπραξης και συναλλαγών με τον ΦΠΑ, που αναμένεται να είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2022, ενώ τα Τελωνεία τον Ιούνιο του 2022. Το έργο ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2023» πρόσθεσε.Σε σχέση με την ηλεκτρονική υπογραφή ο κ. Κόκκινος, τόνισε ότι προχωρούν οι κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να χρησιμοποιείται στις συναλλαγές με το δημόσιο.