Σε εφέσεις κατά της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην πολύκροτη υπόθεση ΣΠΕ Στροβόλου, όπου αθωώθηκαν και απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες τα δέκα νομικά και φυσικά πρόσωπα, προχώρησε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης.
Σε ανακοίνωση της η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι «καταχωρήθηκαν ποινικές εφέσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα, εναντίον της αθωωτικής απόφασης του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ημερομηνίας 166/12/2021, στην υπόθεση που αφορά σε δάνεια από τη ΣΠΕ Στροβόλου».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αθωώθηκαν και οι 10 κατηγορούμενοι του Συνεργατισμού
Έγκυρες πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν πως μετά από μελέτη της πρωτοδίκης απόφασης, ο Γενικός Εισαγγελέας έκρινε πως συντρέχουν λόγοι άσκησης έφεσης εναντίον συγκεκριμένων πρώην κατηγορούμενων για συγκεκριμένους λόγους ανάλογα με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο καθένας από αυτούς ξεχωριστά. Πρόκειται για στοχευμένους λόγους έφεσης για τους οποίους υπάρχουν περιθώρια ανατροπής της πρωτόδικης αθωωτικής απόφασης του Μόνιμου Κακουργιοδικείου.
Κατά την ενδελεχή μελέτη της απόφασης όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εντοπίστηκαν σοβαρά λάθη από πλευράς του Κακουργιοδικείου και σύμφωνα με την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας, αν δε γίνονταν, οι πρώην κατηγορούμενοι ενδεχομένως να οδηγούνταν σε καταδίκη.
Οι εφέσεις καταχωρήθηκαν χθες το πρωί ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας και αναμένεται να επιδοθούν σήμερα το μεσημέρι στους δικηγόρους των προσώπων που τους αφορούν.
Υπενθυμίζεται ότι στην απόφασή του το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας αναφέρει ότι κανένα αδίκημα δεν αποδείχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, βάσει και της μαρτυρίας που παρουσίασε η Κατηγορούσα Αρχή. Επισήμανε μάλιστα πως η μαρτυρία που είχε ενώπιον του, δεν οδήγησε στη στοιχειοθέτηση των ποινικών αδικημάτων.
Ένα από τα σημεία, τα οποία σχολίασε και στάθηκε το Κακουργιοδικείο, ήταν η απουσία των τριών επιτρόπων από μάρτυρες κατηγορίας. Η Κατηγορούσα Αρχή προσκόμισε τη μαρτυρία των δύο, οι οποίοι είναι εν ζωή καθώς οι άλλοι τρεις απεβίωσαν. Λόγω, όμως, της απουσίας των τριών μαρτύρων το Κακουργιοδικείο δεν μπορούσε να συμπεράνει κατά πόσο αυτοί ξεγελάστηκαν ή με ποιον τρόπο αποσπάστηκαν οι υπογραφές τους. Το Δικαστήριο ωστόσο αποδέχθηκε τη μαρτυρία των δύο επιτρόπων, οι οποίες παρουσιάστηκαν ενώπιον του. Στα καταληκτικά σχόλια της πολυσέλιδης απόφασης, το Κακουργιοδικείο μέμφεται τον τρόπο τον οποίο ακολουθούσαν οι κατηγορούμενοι 1 και 2. Αναφέρεται ακόμη στο γεγονός ότι λειτουργούσαν αυθαίρετα και ότι δεν υπήρχε έλεγχος στις διαδικασίες που ακολουθούνταν για τη δανειοδότηση, ωστόσο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι συμπεριφορές τους δεν ήταν ποινικά κολάσιμες.
Το κατηγορητήριο περιλάμβανε 48 κατηγορίες που αφορούσαν αδικήματα συνωμοσίας προς καταδολίευση, απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, πλαστογραφίας και κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, ψευδών λογαριασμών, αθέμιτης κτήσης περιουσίας, κατάχρησης εξουσίας καθώς και αδικήματα συγκάλυψης σε βάρος δέκα προσώπων για σύναψη επτά δανείων από τη ΣΠΕ Στροβόλου με παράνομο τρόπο.
Οι 48 κατηγορίες αφορούσαν επτά συνολικά δάνεια που άγγιζαν περίπου το ποσό των 4 εκατομμυρίων λιρών. Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν από το 1998 μέχρι και το 2007, όπου ήταν και ο τελευταίος δανεισμός.
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση της ΣΠΕ Στροβόλου, ήταν ο γενικός γραμματέας της ΣΠΕ Δημητράκης Σταύρου, η κόρη του κ. Σταύρου, Καρολίνα Αγγελοπούλου, καθώς και η ιδιαιτέρα του, Μαρία Χρυσάνθου. Επίσης, ο πρώην γενικός διευθυντής του Συνεργατικού Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης και η σύζυγός του Μαρία Χλωρακιώτου. Ο πρώην έφορος Κωνσταντίνος Λύρας και ο Γιώργος Μαυρέας εκτιμητής. Οι κατηγορούμενες εταιρείες ήταν οι Detiero Enterprises Ltd, CHL Enterprises Ltd και Ktimatiki kotrona Ltd.