Κατασκευές και υπηρεσίες επιδείνωσαν το οικονομικό κλίμα τον Νοέμβριο κατά 1 μονάδα, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο και ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) υποχώρησε στις 108,6 μονάδες, από 109,6 μονάδες, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η οριακή υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες ήταν αποτέλεσμα λιγότερο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου, παρά τις βελτιωμένες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης.
Παράλληλα, τον Νοέμβριο η αβεβαιότητα ανάμεσα στις επιχειρήσεις αυξήθηκε σε όλους τους τομείς, ενώ ανάμεσα στους καταναλωτές υποχώρησε ελαφρώς. Τα υψηλότερα επίπεδα αβεβαιότητας καταγράφονται στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση και ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι σε όλους τους τομείς εκφράζονται εκτιμήσεις για άνοδο στις τιμές.
Στο λιανικό εμπόριο οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης παραμένουν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο, αντανακλώντας αυξήσεις τιμών βραχυπρόθεσμα, σύμφωνα με την έρευνα του ΚΟΕ. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τη ζήτηση των υπηρεσιών τους και την απασχόλησή τους κατά το επόμενο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, παραμένοντας όμως θετικές.
Στον τομέα των κατασκευών, οι προσδοκίες για την απασχόληση κατά το επόμενο τρίμηνο παρέμειναν γύρω στα επίπεδα Οκτωβρίου. Αντίθετα, οι προσδοκίες για τις τιμές πώλησης αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, φτάνοντας στο υψηλότερο τους επίπεδο ιστορικά. Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα παρέμεινε στα αρνητικά επίπεδα Οκτωβρίου, αφού η καλυτέρευση των προσδοκιών αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης. Οι απαντήσεις των επιχειρήσεων για τα τρέχοντα επίπεδα των αποθεμάτων τελικών προϊόντων αποτύπωσαν ανοδικές τάσεις, επιβαρύνοντας το κλίμα.
Αντίθετα, οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο σχετικά με την παραγωγή τους και τον αριθμό των εργαζομένων τους ήταν πιο αισιόδοξες, συγκριτικά με τον Οκτώβριο. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης των προϊόντων τους αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή ιστορικά.
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τις εξελίξεις στις τιμές κατά τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν γύρω στα υψηλά θετικά επίπεδα Οκτωβρίου, με τους καταναλωτές να αναμένουν αυξήσεις τιμών στο εγγύς μέλλον. Σύμφωνα με την έρευνα, συγκριτικά με τον Οκτώβριο, οι απαντήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας περιόδου για μεγάλες αγορές ήταν ευνοϊκότερες, και ταυτόχρονα οι προθέσεις των καταναλωτών για μελλοντικές δαπάνες για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες ενισχύθηκαν.
Θεανώ Θειοπούλου