Θέμα επιβίωσής τους θέτουν οι ψαράδες παγκύπρια, με αυτούς της επαρχίας Λάρνακας να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού εδώ και καιρό παρατηρείται δραματική μείωση των αποθεμάτων στη θάλασσα, με τους επαγγελματίες να λένε ότι αυτό είναι συνέπεια των βολών μεγάλου βεληνεκούς της Εθνικής Φρουράς, σε περιοχές μεταξύ Αλαμινού και Περβολιών.
Χρόνο με τον χρόνο, όπως αναφέρουν, η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, με κάποιους να έχουν αποχωρήσει από το επάγγελμα και αρκετούς άλλους να το σκέφτονται σοβαρά. Από την έλλειψη ψαριών επηρεάζονται περίπου εκατό ψαράδες, που λόγω και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου δεν μπορούν να βγάλουν μεροκάματο.
Οι επαγγελματίες ψαράδες, οι οποίοι σκέφτονται να λάβουν δυναμικά μέτρα, έχουν ήδη απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια κρατικά τμήματα, ζητώντας όπως βρεθεί άμεσα λύση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι αυξήσεις μισθών θα ωφελέσουν την οικονομία
«Εξεχάσαμε τι είναι τα ψάρκα, έχουμε τεράστιο πρόβλημα στη Λάρνακα. Από τότε που ήρθε το πεδίο βολής στην περιοχή, γίνονται βολές μέσα στο νερό και δεν υπάρχει πλέον ψάρι στην περιοχή. Λόγω του κορωνοϊού δεν κάναμε διαμαρτυρία, αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι», ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων, Χρίστος Χαραλάμπους.
Τα τελευταία χρόνια, οι πλείστοι ψαράδες της επαρχίας Λάρνακας, για να μπορέσουν να επιβιώσουν μεταβαίνουν για 4-5 μήνες τον χρόνο στην Πάφο. «Όταν ερχόμαστε πίσω, προσπαθούμε να ψαρέψουμε ανοικτά της Λάρνακας, αλλά δεν βρίσκουμε ψάρι. Θέλουμε να γίνονται βολές, επειδή είναι εθνικό θέμα, πρέπει όμως να μην γίνονται παντού. Εμείς ζητούμε να συζητήσουμε μαζί τους για να βρούμε μια λύση. Δεν θέλουμε να μας δώσουν λεφτά, θέλουμε να μας βοηθήσουν να μείνουμε στο επάγγελμα, που είναι από τα πιο παλιά στην Κύπρο. Πρέπει να καταλάβουν πως από αυτό το επάγγελμα έχει ανθρώπους που ζουν.»
Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τους επαγγελματίες παγκύπρια, όπως υποδεικνύει ο κ. Χαραλάμπους, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ τα αλιευτικά εργαλεία και να επιδοτηθεί το πετρέλαιο κίνησης. «Τώρα ήρθε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, που μακάρι να τελειώσει επειδή είναι κρίμα ο κόσμος. Το πετρέλαιο, όμως, πάει πάνω πάνω. Σκεφτόμαστε και το καλοκαίρι, που θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα, επειδή δεν θα διατίθενται τα ψάρια.
«Έχει μέρες που δεν φκάλλω τα έξοδά μου»
Η τιμή του πετρελαίου έχει γονατίσει πολλούς ψαράδες, αφού υπάρχουν μέρες που τα έξοδά τους είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα.
«Βάζαμε αγροτικό πετρέλαιο και πληρώναμε 18 ευρώ για 30 λίτρα. Τώρα θέλεις σχεδόν 30 ευρώ για 30 λίτρα. Αν πάεις και το πρωί, θέλεις 60 ευρώ την ημέρα», λέει ο Εμμανουήλ Χαραλάμπους, ο οποίος μεταβαίνει κάθε μέρα από το Αυγόρου στο ψαρολίμανο της Λάρνακας, προκειμένου να βγει ανοικτά των Περβολιών και να ψαρέψει.
«Έχω κόρη 19 χρονών και σπουδάζω την και έναν γιο 13 χρονών. Υποχρεωτικά πήγα υπάλληλος σε μια εταιρεία, δουλεύκω όμως και τη βάρκα καθημερινά. Δεν έχει ψάρι λόγω των βολών, είναι ένα νεκροταφείο. Πλέον το καλοκαίρι πάω στην Πάφο. Μεινίσκω μες τη βάρκα και έρχομαι κάθε δύο μέρες για να δω την οικογένειά μου. Εγώ είμαι από 8 χρονών στη θάλασσα και τώρα είμαι 40, πλέον σκέφτομαι αν έχει σχέδιο απόσυρσης για τις βάρκες να σταματήσω. Πλέον πληρώνουμε που την πούγκα μας για να πηγαίνουμε δουλειά.»
Η αγανάκτηση των ψαράδων ξεχειλίζει… Προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου να εξαλειφθεί το επάγγελμα. «Ο ένας μετά τον άλλον θα φύγουμε. Εγώ δεν τα φκάλλω πέρα, πώς θα τα φκάλλω; Για να πάω δουλειά θέλω 30-40 ευρώ πετρέλαιο την ημέρα και πιάνω 20-25», αναφέρει ο Γεώργιος Ζήνωνος, επαγγελματίας ψαράς από τη Λάρνακα.
Οι ψαράδες ζητούν από τις κρατικές υπηρεσίες, όπως διενεργηθεί έρευνα στη θαλάσσια περιοχή Αλαμινού-Περβολιών, για τη μείωση των αποθεμάτων ψαριών. «Όποτε μιλήσουμε για προβλήματα, το κράτος νομίζει ότι ζητούμε λεφτά. Μας λεν “γιατί εν φεύκετε;”. Νομίζετε εν εύκολο πράμα; Δεν είναι μόνο επάγγελμα, είναι μεράκι, είναι αγάπη, είναι τρόπος ζωής. Θέλουμε να μείνουμε μέσα στη θάλασσα», υποδεικνύει από την πλευρά του ο Κώστας Σάββας που έχει ψαροκάικο.
Η τοποθέτηση του ΥΠΑΜ
Ο «Φ» επικοινώνησε με το υπουργείο Άμυνας, θέτοντας το πρόβλημα των ψαράδων. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΑΜ, Χρίστος Πιερή «το υπουργείο Άμυνας, για να διενεργεί βολές στη συγκεκριμένη τοποθεσία, έκανε όλες τις διαδικασίες, για να επιτραπεί η χρήση του χώρου. Οι βολές είναι για μικρή χρονική περίοδο τους μήνες του χειμώνα, καθότι για τη χρήση του τέθηκαν περιορισμοί».