Οι ενδεχόμενες προεκλογικές συνεργασίες θα καθορίσουν τελικά την έκβαση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα σενάρια που αναπτύχθηκαν χθες για κατάργηση μέχρι και τριών δήμων (Δερύνειας, Γεροσκήπου και Πολεμιδιών) ίσως τιναχτούν στον αέρα από τυχόν ευρύτερες συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές. Αυτό που πέρασε χθες, κατά πλειοψηφία, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, είναι η προσθήκη στους 20 δήμους που συζητούνται ήδη, ενός ακόμη δήμου και συγκεκριμένα του Δήμου Αραδίππου. 

Η κατάργηση των τριών δήμων αποσκοπεί στο να μειωθεί ο αριθμός τους στους 17 που επιθυμεί η Κυβέρνηση και έτσι άρχισε το «κόψε-ράψε» για να βγει η σούμα. Σε αυτό το πλαίσιο ετέθη θέμα κατάργησης του Δήμου Δερύνειας (με ενσωμάτωση του στον Δήμο Παραλιμνίου) τον οποίον ελέγχει το ΑΚΕΛ, το οποίο θεωρεί αιτία πολέμου μια τέτοια εξέλιξη. Την ενσωμάτωση στηρίζουν βουλευτές του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Αξίζει να σημειωθεί, πως με βάση την τάση που διαμορφώνεται, το ΑΚΕΛ χάνει τον Δήμο Δερύνειας, ο οποίος ενσωματώνεται στο Παραλίμνι. Την ενσωμάτωση της Δερύνειας σε άλλο δήμο φέρονται να ευνοούν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ.

Ειδικά για τον Δήμο Δερύνειας και χωρίς να τον κατονομάζει, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε πως θέση του κόμματος είναι ότι «τα υφιστάμενα σενάρια εξυπηρετούν μια ισορροπία που υπάρχει: Οικονομική, γεωγραφική και πολιτική, με την έννοια την εθνική. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε ημικατεχόμενους δήμους, που προνοούνται στα σενάρια και υπάρχουν σκέψεις για διαφοροποιήσεις».

Το ΑΚΕΛ θεωρητικά χάνει και τον Δήμο Ύψωνα τον οποίο είχε ελπίδες να κερδίσει σε μελλοντικές αναμετρήσεις. Την ίδια ώρα, ο ΔΗΣΥ κυριολεκτικά στο παρά πέντε, προσθέτει τον Δήμο Αραδίππου τον οποίον θεωρεί δεδομένο ότι θα κερδίσει.

Παράλληλα, εξετάζεται στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της Γεροσκήπου στον Δήμο Πάφου, ενώ στην Πάφο κάποιες κοινότητες οι οποίες θα ενώνονταν στην Πέγεια, φαίνεται πως μένουν εκτός των νέων σχημάτων και δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί η εισήγηση των Οικολόγων για Δήμο Ακάμα υπό την ομπρέλα της Πέγειας.

Ερωτηματικό αποτελεί και το κατά πόσον ο Δήμος Στροβόλου θα ενωθεί με τη Λακατάμια (την οποίαν αυτή τη στιγμή ελέγχει το ΑΚΕΛ) ή αν θα ενωθεί με τον Δήμο Λευκωσίας ή ακόμη αν θα παραμείνει αυτόνομος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσπάθεια μη ενσωμάτωσης της Αγλαντζιάς στη Λευκωσία δεν πέρασε.

Τα σενάρια που τίθενται

Με βάση όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή, ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής στις 24 Φεβρουαρίου θα τεθούν σενάρια για 20 δήμους ή και 21 αν προστεθεί και η Αραδίπου.

Για να προκύψει ο αριθμός των 17 δήμων, από τους 20 που προτείνει η Βουλή θα πρέπει να αφαιρεθούν τρεις (Δήμος Δερύνειας, Δήμος Γεροσκήπου και ο Δήμος Πολεμιδιών). Αν στους 17 προστεθεί η Αραδίππου ο αριθμός θα αυξηθεί στους 18, οπόταν για να εξισορροπηθεί η κατάσταση θα πρέπει να συνενωθεί με κάποιον άλλον δήμο ο Στρόβολος. Αλλά και αν τελικά δεν διαφοροποιηθεί οτιδήποτε με τον Στρόβολο και οι δήμοι διαμορφωθούν στους 18, πολλοί λένε πως η κυβέρνηση «δεν θα κάψει τον πάπλωμα για τον ψύλλο», υπό την έννοα ότι δεν θα τορπιλίσει την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για έναν επιπλέον δήμο, ειδικά αν αυτός θα ευνοεί το κυβερνών κόμμα.

Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί, πως στα πιο πάνω δεν υπεισήλθαν προεκλογικές σκοπιμότητες ή και συμμαχίες και μέχρι τις 24 τρέχοντος η κατάσταση μπορεί να διαφοροποιηθεί άρδην, νοουμένου ότι το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ διαφανεί ότι τα βρίσκουν για τις προεδρικές. Μέχρι τη συζήτηση των τριών νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, αναμένεται να ενταθούν και οι αντιδράσεις από τοπικούς παράγοντες οι οποίοι επηρεάζονται από την κατανομή των δήμων ή και την ενσωμάτωση σε αυτών αρκετών κοινοτήτων. Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, τα μηνύματα από κοινοτάρχες και δημάρχους προς βουλευτές «έδιναν και έπαιρναν» κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας.

Πρόνοια για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων

Μετά το πέρας της, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού, δήλωσε πως μέσα από τη συζήτηση και την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για ενδεχόμενη μείωση δήμων σε όλες τις επαρχίες μένει ανοικτό το ζήτημα των σεναρίων και του αριθμού των δήμων. Είναι ζητήματα που θα αποτελέσουν αντικείμενο Τροπολογιών στην Ολομέλεια.

Έχουν υπάρξει σημαντικές συγκλίσεις, κυρίως σε προσθήκες που έγιναν στα ίδια τα σενάρια, σε ό,τι αφορά κάποιες κοινότητες, ειδικότερα στην επαρχία της Πάφου, για να καταστούν πιο εύρωστοι, πιο αποτελεσματικοί και οικονομικά πιο βιώσιμοι κάποιοι δήμοι, είπε.

Ο προβληματισμός για ενδεχόμενη μείωση δήμων από κοινοβουλευτικές ομάδες εκφράστηκε για το σύνολο των επαρχιών.

Σχετικά με τα επίμαχα ζητήματα ανέφερε πως: «Επί του παρόντος και επί της αρχής, διατηρείται η πρόνοια για διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων. Υπάρχουν, είπε, συγκεκριμένες τροπολογίες, που προσδιορίζουν τα τοπικά δημοψηφίσματα στην κυριολεξία. Να είναι δηλαδή τοπικά, ανά κοινότητα ή ανά πόλη. Υπάρχει μια άλλη προσέγγιση που λέει ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνονται ανά σενάριο και να αφορά τις συγκεκριμένες συνενώσεις, αν είναι δηλαδή 20 οι δήμοι να γίνουν 20 δημοψηφίσματα και βεβαίως υπάρχει και η θέση για μη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων».

Για το θέμα των αντιδημάρχων, είπε πως έχει παραμείνει πρόνοια για εκλογή τους από τα δημοτικά διαμερίσματα, από τα οποία προέρχονται. Όσον αφορά την εκλογή δημοτικών συμβούλων, αναφέρθηκε σε «σημαντική προσθήκη στη συζήτηση, η οποία», όπως εξήγησε τελεί υπό την έγκριση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων. «Η πρόνοια αυτή, σε αντιδιαστολή με το υφιστάμενο σύστημα και για να διευκολύνουμε την εκλογή υποψήφιων μικρότερων κομμάτων με χαμηλότερα ποσοστά, προβλέπει ότι στη δεύτερη κατανομή δεν θα υπάρχει πλαφόν, ούτε και η προϋπόθεση κατάληψης έδρας από κόμματα που είχαν καταλάβει έδρα από την πρώτη κατανομή».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, επανέλαβε τις θέσεις του κόμματος του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μέχρι τις 24 του Φεβρουαρίου τα κόμματα θα οδηγηθούν στην Ολομέλεια με τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι μετά τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσουν και άλλες μεταρρυθμίσεις τις οποίες πραγματικά τις έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Η βουλευτής των Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, στάθηκε στην υιοθέτηση τροπολογίας «με την οποία θα γίνεται πιο δημοκρατική η κατανομή των συμβούλων και θα αντιπροσωπεύονται και άνθρωποι που μπορεί να κατεβαίνουν ως μια ομάδα σε κάθε εκλογή».