Με επίκεντρο την περιοχή των Κοκκινοχωριών και την περιοχή της δυτικής Λευκωσίας όπου πλήγηκαν κυρίως φυτείες πατατών, τις περιοχές Διερώνας και Αρακαπά όπου καταστράφηκαν εσπεριδοειδή που δεν έχουν ακόμα συγκομιστεί, αλλά και σε άλλες περιοχές παγκύπρια όπου υπήρχαν ζημιές ακόμα και σε λαχανικά σε κοινότητες της Λάρνακας, η Κύπρος μετρά τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ελπίς» σε γεωργικές καλλιέργειες. 

Οι ζημιές σε καλλιέργειες προκλήθηκαν από το ψύχος που επικρατεί στην Κύπρο. Τις τελευταίες ημέρες με την πτώση των θερμοκρασιών αναπτύχθηκε παγετός σε αρκετές περιοχές που έθεσε σε πανικό τους αγρότες, σε συναγερμό τις αγροτικές οργανώσεις και τους γεωπόνους του Τμήματος Γεωργίας να τρέχουν για καταγραφή των ζημιών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», χθες μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές γεωπόνοι και κατέγραψαν τις ζημιές από δυσμενή καιρικά φαινόμενα. Στόχος, να ενεργοποιηθεί άμεσα το Εθνικό Πλαίσιο για στήριξη των πληγέντων γεωργών, σε μια προσπάθεια να αποζημιωθεί όσο γίνεται η απώλεια της παραγωγής των αγροτών και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για το επόμενο διάστημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμη νέα αγροτική πολιτική – Ποιοι είναι οι εννέα στόχοι

Σύμφωνα με τον γ.γ. της ΕΚΑ, Πανίκο Χάμπα, οι ζημιές σε κάποιες περιοχές είναι σημαντικές, σημειώνοντας ότι το πραγματικό μέγεθος θα διαφανεί τις προσεχείς ημέρες. Πρόσθεσε ότι από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν υπέστησαν σοβαρές ζημιές οι καλλιέργειες. Κάλεσε τους λειτουργούς του Τμήματος Γεωργίας που πραγματοποιούν επισκέψεις για να καταγράψουν τις ζημιές όπως λάβουν σοβαρά υπόψη ότι η Κύπρος ως νησί βρέχεται από τρεις ηπείρους και επομένως υπάρχουν μικροκλίματα, που δεν είναι τα ίδια σε όλες τις περιοχές. 

Από πλευράς του ο γ.γ. της ΠΕΚ, Χρίστος Παπαπέτρου, ανέφερε ότι σύμφωνα με την εικόνα των τελευταίων ημερών έχουν καταγραφεί ζημιές σε όλες τις περιοχές παγκύπρια λόγω του παγετού και των χιονοπτώσεων. Πρόσθεσε ότι ιδιαίτερα ζημιές υπέστησαν οι εποχιακές καλλιέργειες σε κοινότητες της Λάρνακας. Ζημιές σε πατατοφυτείες καταγράφηκαν στην ελεύθερη Αμμόχωστο, όπως και στη δυτική Λευκωσία όπου υπάρχουν ζημιές και σε ανοικτές καλλιέργειες. Εσπεριδοειδή και κυρίως μανταρίνια και πορτοκάλια, που είναι και πιο ευαίσθητες καλλιέργειες, πλήγηκαν από τον παγετό σε κοινότητες της Λεμεσού.