Το θέμα του μικρού αριθμού των υπαλλήλων του γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που εμποδίζει τον θεσμό να προχωρήσει και απαιτείται πρόσληψη νέου, ικανού και έμπειρου προσωπικού που θα μπορέσει να στελεχώσει το γραφείο.
Όπως σημειώνεται στην ετήσια έκθεση 2021 που παρέδωσε χθες η Επίτροπος Νομοθεσίας Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη «πρόκειται για εργασία πολύ εξειδικευμένη η οποία θα βοηθήσει τα μέγιστα τα Υπουργεία, τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας και βέβαια, τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Το δε εύρος των υπηρεσιών που μπορούν να προσφερθούν είναι τεράστιο στη βάση και των όρων υπηρεσίας μου αλλά η έλλειψη προσωπικού αποτελεί το τροχοπέδι στην όποια προσπάθεια υλοποίησης ουσιαστικών έργων και στόχων».
Για το θέμα της στελέχωσης του γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας σχετικά είναι τα όσα αναφέρω και στην προηγούμενη μου έκθεση, σημειώνει η κ. Ζαννέτου για τις δύο θέσεις δικηγόρου της Δημοκρατίας για το γραφείο Επιτρόπου Νομοθεσίας «που προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2020, για να αξιοποιηθούν αποκλειστικά για τις ανάγκες της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας. Δεν έχω νεότερη ενημέρωση για το που βρίσκεται το θέμα αυτό. Το 2021 πρόβηκα σε διάφορες ενέργειες και αιτήματα για στελέχωση προς όλους τους αρμοδίους που δεν ικανοποιήθηκαν ακόμα παρά και τις αυξανόμενες υποχρεώσεις και εργασίες. Με την μη δυνατότητα ενίσχυσης με νέο δυναμικό, είναι δυστυχώς αδύνατο να υλοποιηθεί το έργο και οι υποχρεώσεις του Γραφείου Επιτρόπου Νομοθεσίας με τον ορθό τρόπο».
Στάλθηκαν σημειώνει η κ. Ζαννέτου « διάφορες επιστολές μου (έχω δώσει κατάλογο) για τη στελέχωση του γραφείου Επιτρόπου με κύριο αίτημα ήταν η στελέχωση είτε με αποσπάσεις, είτε με εσωτερική αγορά, είτε με αγορά υπηρεσιών. Δεν έχω λάβει έγκριση σε τέτοιου είδους αιτήματα με αποτέλεσμα το πρόβλημα υποστελέχωσης να παραμένει άλυτο χωρίς κάποιο προγραμματισμό για επίλυση του».
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, για να καταστεί δυνατή η άμεση στελέχωση υπάρχουν οι κάτωθι επιλογές:
• Άμεση στελέχωση με έμπειρους δικηγόρους μέσω συμβάσεων μέχρι να καταστεί δυνατή η πρόσληψη δικηγόρων για το Γραφείο Επιτρόπου (άμεσης ισχύος ενέργεια).
• Άμεση προώθηση του νομοσχεδίου για τον Επίτροπο Νομοθεσίας που θα δημιουργήσει τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού (απαιτούνται τουλάχιστο 6 – 12 μήνες το λιγότερο).
• Τροποποίηση της σύμβασης μου με προσθήκη όρου, ότι, η Επίτροπος δύναται να προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή να στελεχώνεται με αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων ή και αγορά υπηρεσιών ή άλλη ανάλογη ρύθμιση που θα συμφωνήσει και ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας (άμεσης ισχύος ενέργεια).
Παρά το γεγονός ότι η Επίτροπος Νομοθεσίας είναι η παλαιότερη Επίτροπος, αφού ο θεσμός υπάρχει από το 1971, δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει τις αρμοδιότητες, τα καθήκοντά της και όλα τα σχετικά, σημειώνεται στην έκθεση. «Χωρίς τη νομοθεσία θα συνεχίσει να διαιωνίζεται το πρόβλημα του συγκεκριμένου γραφείου και ειδικότερα, αυτό της έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας πρόσληψης νέου αλλά και το πρόβλημα που συχνά προκύπτει για τις αρμοδιότητες της Επιτρόπου και των υπερκαλύψεων με άλλους θεσμούς». Ειδικότερα σημειώνει η κ. Ζαννέτου «η απουσία νόμου δημιουργεί σοβαρό θεσμικό, επικοινωνιακό πρόβλημα αλλά και θέμα της ορθής στελέχωσης του γραφείου και της αναγνώρισης των καθηκόντων αφού δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει επακριβώς τις αρμοδιότητες όπως συμβαίνει με άλλους Επιτρόπους, π.χ. Επίτροπος για τα δικαιώματα του παιδιού, Επίτροπος διοικήσεως και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Επίτροπος δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Η στελέχωση από το Γενικό Εισαγγελέα όπως προβλέπεται στους όρους υπηρεσίας μου δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμη».