«Υπάρχουν κτήρια που χρήζουν, επειγόντως, φροντίδας για να μη θρηνήσουμε θύματα. Είναι σημαντικός ο αριθμός τους σε όλη την Κύπρο. Δεν μιλάμε για μια συντριπτική μειοψηφία». Αυτή είναι η εκτίμηση του προέδρου του ΕΤΕΚ και αρχιτέκτονα, Κωνσταντίνου Κωνσταντή.
Όπως υπογράμμισε στον «Φ» με αφορμή την πτώση δύο μπαλκονιών στην Πάφο που επέφεραν τραυματισμό σε πολίτες, «χτυπά το καμπανάκι ότι χρειάζεται τάχιστα να πάρουμε αποφάσεις», καθώς και ότι υπάρχει επικινδυνότητα για τους περίοικους και τους ενοίκους. Οι όποιες καθυστερήσεις, υπογραμμίζει, θα αποτελούν εγκληματική αδιαφορία. Δυστυχώς, σημειώνει, δεν υπάρχει καταγραφή ή αρχείο με τα επικίνδυνα κτήρια. «Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε να δημιουργηθεί η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτηρίων, ξεκινώντας από τις διατηρητέες οικοδομές. Έτσι θα πετύχουμε και το στόχο της καταγραφής, ώστε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά».
Επιπλέον, σημείωσε ότι με την καταγραφή θα γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός του γερασμένου κτηριακού αποθέματος της Κύπρου. «Ως γερασμένο, εννοούμε το κτήριο που έχει ανεγερθεί μέχρι και το 1994. Όπου δεν προβλέπονταν αντισεισμικές προδιαγραφές ή υποχρεωτική επίβλεψη ή άλλες παράμετροι. Αυτός είναι και ο λόγος που ως ΕΤΕΚ έχουμε υποβάλει πρόταση για τακτικές επιθεωρήσεις, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο σε αυτά τα κτήρια που ανεγέρθηκαν πριν το 1994». Όπως διευκρίνισε, πρόκειται για μεγάλο αριθμό κτηρίων, το οποίο αναλογεί στο 30% με 40% του συνολικού αριθμού σε όλη την Κύπρο. «Δεν σημαίνει πως είναι επικίνδυνα όλα. Αυτό που λέμε είναι το χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας, ούτως ώστε να μην καταστούν επικίνδυνα». Τα κτήρια μέχρι και το 1994 χρειάζονται δομοστατική και ενεργειακή αναβάθμιση. «Παρατηρούμε κάτι τρελό. Ο κόσμος προχωράει σε ενεργειακή αναβάθμιση για να μην είναι ενεργοβόρα, όμως δεν τα φτιάχνει στατικά, ώστε να είναι και ασφαλή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ξέσπασε πόλεμος Νουρή – Φαίδωνος για τα μπαλκόνια
- Κατέρρευσε και άλλο μπαλκόνι στην Πάφο σήμερα (εικόνες)
Ανέφερε ακόμη, ότι ανάλογα με τη χρήση του εκάστοτε κτηρίου θα πρέπει να γίνεται και τακτική επιθεώρηση οικοδομής. «Έχουμε καταθέσει σχετική πρόταση στο υπουργείο Εσωτερικών. Επί παραδείγματι, σε ένα κτήριο δημόσιας χρήσης όπως είναι ένα νηπιαγωγείο, ένας οίκος ευγηρίας, ένα εμπορικό κέντρο που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, προτείνουμε κάθε πέντε χρόνια να ζητείται και να αναρτάται πιστοποιητικό καταλληλότητας. Δεν μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά σχολείο και να σφυρίζουμε αδιάφορα. Στην περίπτωση της πολυκατοικίας η απαίτηση αυτή εκτιμάται στα 20 χρόνια. Είναι ανάλογα με την κατηγορία, τη χρήση, την ηλικία του κτηρίου», είπε και διευκρίνισε ότι δεν σημαίνει πως σε κάθε επιτήρηση θα προκύπτει ανάγκη συντήρησης.
Το ΕΤΕΚ, ανέφερε ο κ. Κωνσταντή, έχει ζητήσει τη θεσμοθέτηση τακτικής επιθεώρησης. «Είναι κάτι που προχωράει και αιτούμαστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, ώστε να ψηφιστεί το φθινόπωρο. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα μιλάμε για εγκληματική αδιαφορία από πλευράς του κράτους. Πρέπει να γίνει το συντομότερο».
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ως ΕΤΕΚ, είπε, απαιτούν τη δημιουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας οικοδομής. «Να υπάρχει, δηλαδή, η δυνατότητα μέσω διαδικτύου να ελέγχονται τα στοιχεία μιας οικοδομής. Πότε κτίστηκε, από τη αποτελείται, αν αναβαθμίστηκε ενεργειακά, αν αναβαθμίστηκε δομοστατικά. Με το πάτημα ενός κουμπιού θα γνωρίζουμε την ακριβή κατάσταση. Κάτι ανάλογο έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα».
Πάντως, είπε, είναι πολύ σημαντική η προληπτική συντήρηση. «Μια ενεργεία – επιδιόρθωση που χρειάζεται σήμερα €50, αν αμεληθεί και περάσει χρόνος, μπορεί να χρειαστεί €5.000. Αυτό το βλέπουμε κυρίως σε πολυκατοικίες».