Μετά την εξαγορά του Απολλώνειου νοσοκομείου ο διεθνής επενδυτικός οίκος CVC μέσω του Hellenic Healthcare Group προχωρεί τώρα, εκτός απροόπτου φυσικά, στην εξαγορά και του Αρεταίειου νοσοκομείου ενώ στα σκαριά βρίσκεται και η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου που σκοπό έχει να στεγάσει όλους τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς οι οποίοι, εάν τελικά τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση που λήφθηκε έπειτα από τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας, θα κληθούν μέχρι το τέλος του έτους να εγκαταλείψουν τα νοσηλευτήρια στα οποία εργάζονται ή είναι και μετόχοι.
Η διαπραγμάτευση μεταξύ του νοσηλευτηρίου και του επενδυτικού οίκου ήταν γνωστή εδώ και αρκετό καιρό και όπως όλα δείχνουν, έχει φέρει αποτέλεσμα. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», την περασμένη εβδομάδα συγκλήθηκε η γενική συνέλευση των 41 μετόχων του Αρεταίειου. Οι 40 από τους 41 μέτοχους ενέκριναν την πρόταση που τέθηκε ενώπιον τους από την HHG, γεγονός που άνοιξε το δρόμο για την εξαγορά και αυτού του νοσηλευτηρίου το οποίο προστίθεται πλέον μαζί με το Απολλώνειο, στα νοσηλευτήρια που ο επενδυτικός Οίκος διαθέτει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπογραφή των ιδιωτικών συμφωνητικών με τον κάθε μέτοχο ξεχωριστά, αφού αυτό προνοεί το καταστατικό του νοσηλευτηρίου, και η υπογραφή της τελικής συμφωνίας για την εξαγορά του νοσηλευτηρίου. Όπως ανέφερε ωστόσο στον «Φ» αρμόδια πηγή, από τη στιγμή που όλοι οι μέτοχοι πλην ενός, έδωσαν θετική ψήφο η συμφωνία πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένη.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αρεταίειο: 41 στους 42 ιατρούς… συνιστούν deal
Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η παραμονή του νοσηλευτηρίου εντός του ΓεΣΥ (όπως συνέβη και στην περίπτωση του Απολλώνειου), καθώς οι επενδυτές με στόχο να ξεπεραστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους εκτός Συστήματος γιατρούς οι οποίοι βάσει απόφασης που έχει ληφθεί (αλλά δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί) πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία στα οποία εργάζονται, προτίθενται να ανεγείρουν ανεξάρτητη δομή, ένα νέο νοσοκομείο δηλαδή, προκειμένου να τους στεγάσουν.
Σε πρώτο στάδιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» οι επενδυτές θα προχωρήσουν στη δημιουργία ενός «προσωρινού» νοσηλευτηρίου, σε ανεξάρτητο κτήριο, ακολουθώντας τα όσα προβλέπει η σχετική νομοθεσία ώστε να μην προκύψει εκ νέου πρόβλημα με το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ΓεΣΥ. Η προσωρινή δομή θα δημιουργηθεί παραπλεύρως του Αρεταίειου νοσοκομείου, προκειμένου να στεγαστούν σε πρώτη φάση οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί, είτε αυτοί εργάζονται τώρα στο Αρεταίειο, είτε σε άλλα νοσοκομεία και επηρεάζονται από τη σχετική απόφαση. Ακολούθως, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ανεγερθεί ολοκληρωμένο νοσηλευτήριο κοντά στο Απολλώνειο νοσοκομείο, το οποίο θα προσφέρει τις υπηρεσίες τους μόνο εκτός Γενικού Συστήματος Υγείας. Προς το σκοπό αυτό, όπως πληροφορούμαστε έχει ήδη εξασφαλιστεί και η απαραίτητη έκταση γης.
Σε ό,τι αφορά τους εκτός ΓεΣΥ γιατρούς οι οποίο ανήκουν στην ομάδα μετόχων του Αρεταίειου, όπως πληροφορούμαστε, βάσει της συμφωνίας που μάλλον θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα, θα έχουν το δικαίωμα, για λόγους στρατηγικής να κρατήσουν, εάν το επιθυμούν στην ιδιοκτησία τους, μικρό μέρος του μετοχικού τους κεφαλαίου. Κάποιοι από τους γιατρούς έχουν ήδη εκφράσει και επίσημα στους επενδυτές αυτή τους την πρόθεση.
Ο αριθμός των εκτός ΓεΣΥ γιατρών του Αρεταίειου νοσοκομείου δεν είναι καθόλου μικρός, αφού από τους 30 περίπου γιατρούς παγκύπρια που θα κληθούν να εγκαταλείψουν τα νοσηλευτήρια στα οποία στεγάζονται, οι 12 είναι γιατροί του συγκεκριμένου νοσηλευτηρίου και κάποιοι εξ αυτών περιλαμβάνονται στους 40 μετόχους που ψήφισαν υπέρ της υπογραφής συμφωνίας με τον όμιλο Hellenic Healthcare Group.
Περιμένουν επίσημη ενημέρωση και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
Οι περίπου 30 εκτός ΓεΣΥ γιατροί, οι οποίοι επηρεάζονται από την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και θα κληθούν μέχρι το τέλος του έτους να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία στα οποία στεγάζονται και κάποιοι από αυτούς, είναι και μέτοχοι, δεν φαίνεται να τα βάζουν κάτω. Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», αναμένουν να τους σταλθεί και επίσημη γραπτή ενημέρωση για την υποχρέωση τους να εξεύρουν άλλο χώρο εργασίας για να προχωρήσουν, όπως εδώ και καιρό έχουν αποφασίσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες προκειμένου να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην επαγγελματική στέγη και την περιουσία ενώ δεν αποκλείεται να διεκδικήσουν και αποζημιώσεις για απώλεια επαγγελματικής στέγης και περιουσίας (όσοι είναι και μέτοχοι των νοσηλευτηρίων στα οποία μέχρι σήμερα εργάζονται).
Ταυτόχρονα και πέραν από τις συνεχείς επαφές τους με τους νομικούς τους συμβούλους οι οποίοι επίσης βρίσκονται στην αναμονή για την επίσημη ενημέρωση των πελατών τους, οι 30 γιατροί καταβάλλουν προσπάθειες για ακύρωση της απόφασης που λήφθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι προσπάθειες τους αυτές, φαίνεται ότι τυγχάνουν μάλιστα ανταπόκρισης, αφού όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», το θέμα θα απασχολήσει σύντομα και την επιτροπή Υγείας της Βουλής.
Στόχος των γιατρών, να εξευρεθεί τρόπος με τον οποίο οι ίδιοι (και μόνο αυτοί, χωρίς να δημιουργείται προηγούμενο για τη συνέχεια), να εξαιρεθούν από την γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας και να μην υποχρεωθούν να αναζητήσουν νέα επαγγελματική στέγη. Η θέση τους αυτή πάντως είναι εναρμονισμένη και με πρόταση την οποία έχει υποβάλει εδώ και μήνες (αλλά δεν λήφθηκε υπόψη), η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, τόσο στον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με την ανάληψη των καθηκόντων του πριν από ένα χρόνο, όσο και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό.
Αναφέρεται ότι η απόφαση για απομάκρυνση των εκτός ΓεΣΥ γιατρών από τα νοσηλευτήρια του Συστήματος, αν και λήφθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΟΑΥ και έχει ήδη εγκριθεί και από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού εδώ και αρκετό καιρό, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.
Αυτό, έχει εξάλλου ως αποτέλεσμα να παραμένει σε ισχύ και παλαιότερη εντολή του υπουργού Υγείας προς τον ΟΑΥ για μη ένταξη νοσηλευτηρίων ή άλλων δομών υγείας στο ΓεΣΥ πριν δώσει το πράσινο φως η Νομική Υπηρεσία κάτι το οποίο ο υπουργός Υγείας αναμένει εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της συγκεκριμένης εκκρεμότητας σε αναμονή για ένταξη στο ΓεΣΥ, βρίσκεται το Ιπποκράτειο νοσοκομείο και μια ιδιωτική μονάδα αιμοκάθαρσης η οποία λειτούργησε πρόσφατα στη Λευκωσία.
Ταυτόχρονα, ο ΟΑΥ, δεν μπορεί, εάν δεν αποσυρθεί η παλαιότερη εντολή του υπουργού Υγείας, να προχωρήσει ούτε και στην ένταξη στο Σύστημα Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών που λειτουργούν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ.