Πράσινο φως άναψε η Περιβαλλοντική Αρχή για το Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού που μεταμορφώνει ουσιαστικά ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της πόλης που μέχρι σήμερα έμεινε αναξιοποίητο. Ο Δήμος Λεμεσού αναμένει τη δημοσίευσή του προκειμένου να υλοποιηθούν σημαντικά έργα αναπτύξεις που κρατούν στάση αναμονής. Η περιοχή καλύπτει το κέντρο της πόλης, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο ποσοστό των υπηρεσιών/διευκολύνσεων διαφόρων κατηγοριών (γραφειακών, εμπορικών, εκπαιδευτικών και άλλων), καθώς και την περιοχή που περιλαμβάνεται μεταξύ της λεωφόρου Ρούσβελτ, στα βόρεια, τη μαρίνα και το παλιό λιμάνι, στα ανατολικά και το νέο λιμάνι, στα δυτικά, δηλαδή την περιοχή όπου παλαιότερα χωροθετούνταν οι μεγαλύτερες οινοβιομηχανίες της Κύπρου.
Στους σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η αποξήλωση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και η αλλαγή χρήσης γης από βιομηχανική σε οικιστική, τουριστική και γραφειακή, όπως επίσης και η επέκταση του παραλιακού μετώπου με τον καθορισμό της μελλοντικής του χρήσης, ενώ δημιουργούνται νέες πολεοδομικές ζώνες. Ουσιαστικά το υπό εξέταση Σχέδιο τροποποιεί το ισχύον Σχέδιο Περιοχής Κέντρου Λεμεσού του 2011, συνολικής έκτασης 2,5 km2, το οποίο καταλαμβάνει μεγάλο τμήμα της κεντρικής περιοχής της πόλης, μεταξύ της λεωφόρου Μακαρίου Γ’ και της θάλασσας. Καλύπτει το τμήμα μεταξύ της λεωφόρου Μακαρίου Γ’ και των οδών Γλάδστωνος/ Ναυαρίνου, και το τμήμα μεταξύ των πιο πάνω οδών και της θάλασσας.
Η αναθεώρηση του Σχεδίου κρίθηκε επιβεβλημένη, αφού στην περιοχή υλοποιήθηκαν και προγραμματίστηκαν σημαντικά έργα, με αναμενόμενες επιπτώσεις στη δυναμική του δομημένου περιβάλλοντος και του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς επίσης συσσωρεύτηκαν προβλήματα στην (πρώην) μικτή βιομηχανική περιοχή μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού που αποτελεί αναπόσπαστο χωρικό και λειτουργικό μέρος του κέντρου της πόλης.
Στο υπό τροποποίηση Σχέδιο Περιοχής καθορίζονται Ειδικές Περιοχές Ανάπτυξης. Αυτές είναι: (1) Το παραλιακό μέτωπο, (2) η περιοχή μεταξύ παλιού και νέου λιμανιού, (3) η περιοχή του κυκλοφοριακού κόμβου Αγίου Νικολάου, (4) η περιοχή ειδικών χρήσεων, (5) η περιοχή της μαρίνας Λεμεσού και (6) οι οδοί Γλάδστωνος και Γρίβα Διγενή εντός της Κεντρικής Εμπορικής Περιοχής (ΚΕΠ) και τμήματα των οδών Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, 28ης Οκτωβρίου, Αρχιεπισκόπου Λεοντίου, Θεσσαλονίκης και Γλάδστωνος. Για τις περιοχές αυτές εισάγεται ένα πολυδιάστατο πλαίσιο πολιτικών και κινήτρων.
Επίσης, εισάγονται νέες τομεακές πολιτικές που αφορούν τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την κλιματική αλλαγή, την ολοκληρωμένη διαχείριση παράκτιων ζωνών, την επιχειρηματικότητα, τον αθλητισμό, την εκπαίδευση – ΤΕΠΑΚ, την υγεία και κοινωνική μέριμνα και τα πρατήρια πετρελαιοειδών.
Ενδυνάμωση εμπορικού κέντρου
Μία από τις κύριες πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού αφορά την τροποποίηση των ορίων της υφιστάμενης Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ) και τη συμπερίληψη της Περιοχής Αισθητικής και Ποιοτικής Αναβάθμισης (ΠΑΙΑΝ). Η τροποποίηση των ορίων της ΠΕΧ και ο καθορισμός της ΠΑΙΑΝ αφορά κυρίως τις υποπεριοχές του παραλιακού μετώπου (Ζώνες Πα2α και Πα4α) στη λεωφόρο 28ης Οκτωβρίου και στην οδό Ανεξαρτησίας. Η εφαρμογή της συγκεκριμένης εισήγησης αναμένεται να συμβάλει στην αισθητική αναβάθμιση του χώρου με αντικατάσταση των υφιστάμενων παλαιών κτηρίων και στη δημιουργία οπτικών φυγών/ανοιγμάτων προς τη θάλασσα, για αποφυγή της συνεχούς δόμησης κατά μήκος της παραλίας και αύξηση του ελεύθερου χώρου στο επίπεδο του ισογείου. Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη τροποποίηση της ΠΕΧ σε ΠΑΙΑΝ περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο τμήμα του εμπορικού δρόμου της οδού Ανεξαρτησίας, το οποίο αναμένεται να συμβάλει στην ενδυνάμωση του εμπορικού/ οικονομικού χαρακτήρα της κεντρικής εμπορικής περιοχής της Λεμεσού και την αισθητική αναβάθμιση του συγκεκριμένου δρόμου.
Μέχρι και 30ώροφα κτήρια μεταξύ νέου και παλιού λιμανιού
Την τελευταία πενταετία με την παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων για ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, έντονο είναι το ενδιαφέρον για ανέγερση πολυώροφων οικιστικών κτηρίων κυρίως στην περιοχή του Εναερίου – Δημόσιου Κήπου, καθώς και στην περιοχή μεταξύ του παλαιού και νέου λιμανιού. Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως έχουν χορηγηθεί άδειες για 6 αναπτύξεις με πολυώροφα κτήρια (σύνολο 15 κτήρια) που ο αριθμός των ορόφων τους κυμαίνεται από 5-43 (ύψος: 20-150 μ. περίπου).
Το ενδιαφέρον για ανέγερση και άλλων πολυώροφων κτηρίων στην περιοχή μελέτης είναι γενικά αυξημένο. Μια σημαντική διαφοροποίηση του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Λεμεσού είναι ο καθορισμός Ανώτατων Συντελεστών Ανάπτυξης (συντελεστής δόμησης, αριθμός ορόφων, επιτρεπόμενο ύψος) για το σύνολο της περιοχής μελέτης. Επίσης, με βάση τη νέα πολεοδομική προσέγγιση και τον καθορισμό μέγιστων συντελεστών δόμησης διασφαλίζεται ότι δεν θα ξεπερνιούνται οι ανώτατοι συντελεστές ανάπτυξης, ανεξαρτήτως των πολεοδομικών κινήτρων που θα χρησιμοποιηθούν. Ο καθορισμός των συγκεκριμένων πολεοδομικών συντελεστών ανάπτυξης κρίθηκε ως το μοναδικό κίνητρο για την ενθάρρυνση των ιδιοκτητών να προχωρήσουν στην κατεδάφιση και ανέγερση νέων κτηρίων με μέγιστο ποσοστό κάλυψης 50% σε σύγκριση με 70% που ισχύουν σήμερα.
Συγκεκριμένα, ο ανώτατος αριθμός ορόφων αναλύεται ως εξής:
► Στην Περιοχή του κυκλοφοριακού κόμβου Αγ. Νικολάου (επί της Λεωφ. Μακαρίου Γ’) αυξάνεται σε 13 ορόφους (επιτρεπόμενο ύψος 60μ.),
► Στην Παραλιακή Ζώνη Πα2α αυξάνεται από 6 σε 12 (επιτρεπόμενο ύψος 50μ.),
► Στην Παραλιακή Ζώνη Πα4α αυξάνεται από 4 σε 12 ορόφους (επιτρεπόμενο ύψος 50μ.),
► Στην Ειδική Περιοχή μεταξύ Παλιού και Νέου Λιμανιού αυξάνεται σε 30 ορόφους (επιτρεπόμενο ύψος 120μ.),
► Στην Περιοχή μεταξύ Παλιού και Νέου Λιμανιού (Βα 6-ΒΕ6) αυξάνεται σε 6 ορόφους (επιτρεπόμενο ύψος 30μ.) για προώθηση εγκαταστάσεων έρευνας και καινοτομίας
Η δημιουργία σταθμού λεωφορείων στο κέντρο είναι απόφαση που προέκυψε από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού.