Το καλοκαίρι είναι και διακοπές εκτός Κύπρου και όπως φαίνεται από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία διπλασιάστηκαν τον Ιούλιο τα ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη περισσότερο χρησιμοποιούνται οι κάρτες από τους Κύπριους που ταξιδεύουν εκτός και θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες είναι οι επιβαρύνσεις, αλλά και τι γίνεται με τις δεσμεύσεις χρημάτων. O «Φ» παρουσιάζει σε αυτό το κείμενο τα κυριότερα σημεία που αφορούν στις ασφαλείς ηλεκτρονικές πληρωμές, επιβαρύνσεις για τη χρήση κάρτας εκτός Κύπρου, δέσμευση χρημάτων, άμεσες χρεώσεις, όπως επίσης και τι πρέπει να κάνει κάποιος όταν έχει πρόβλημα με την κάρτα.

Μια βασική αρχή είναι ότι για διασυνοριακή ανάληψη σε ευρώ οι τράπεζες δεν πρέπει να χρεώνουν μεγαλύτερη προμήθεια από αυτή που θα χρέωναν για ισόποση συναλλαγή σε ευρώ εντός της χώρας. Για παράδειγμα, αν η τράπεζα μάς χρεώνει €3 κάθε φορά που κάνουμε ανάληψη χρημάτων από αυτόματο μηχάνημα εκτός δικτύου της τράπεζάς μας, το ίδιο ποσό πρέπει να χρεώνεται όταν κάνουμε ανάληψη σε άλλη χώρα της ΕΕ. Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί είναι ξεκάθαροι. «Οι τράπεζες που έχουν την έδρα τους σε χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ οφείλουν επίσης να εφαρμόζουν αυτόν τον κανόνα και δεν επιτρέπεται να  χρεώνουν για τις πληρωμές σε ευρώ προς μια άλλη χώρα της ΕΕ ή στο εσωτερικό αυτής περισσότερο από όσο χρεώνουν για τις εγχώριες πληρωμές στο εθνικό τους νόμισμα. Δεν επιτρέπονται πρόσθετες χρεώσεις για πληρωμές με κάρτα, πιστωτικής ή χρεωστικής. 

Μερικές φορές, όταν γίνεται μια κράτηση, π.χ. σε ξενοδοχείο ή σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων, μπορεί να ζητηθεί να δοθούν τα στοιχεία της κάρτας ως εγγύηση για την κράτηση. Ο έμπορος μπορεί επίσης να σας ζητήσει να δεσμεύσει ένα ποσό από την κάρτα όταν κάνετε κράτηση. Αυτό σημαίνει ότι ο έμπορος κρατά μέρος του πιστωτικο  ορίου ή του υπολοίπου του λογαριασμού, για να καλύψει οποιαδήποτε πρόσθετη επιβάρυνση ενδέχεται να δημιουργηθεί, όπως υπηρεσίες δωματίου σε ξενοδοχείο ή πιθανή βλάβη σε μισθωμένο όχημα. Ο έμπορος οφείλει να ενημερώσει για το αν σκοπεύει να δεσμεύσει κάποιο ποσό από την πιστωτική κάρτα, ενώ ο κάτοχος της κάρτας – πελάτης, θα πρέπει να δώσει την έγκριση γι’ αυτό, καθώς και για το ακριβές ποσό που πρόκειται να δεσμευθεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε πρόβλημα

Αν υπάρχουν προβλήματα με τις πληρωμές που γίνονται εντός της ΕΕ, θα πρέπει ο καταναλωτής να απευθυνθεί στην τράπεζά του ή στον πάροχο της κάρτας. Οφείλουν να απαντήσουν γραπτώς στην καταγγελία που έγινε εντός 15 ημερών (ή εντός 35 ημερών το πολύ, σε ορισμένες εξαιρετικές περιπτώσεις). Οφείλουν επίσης να έχουν θεσπίσει επίσημη διαδικασία υποβολής καταγγελιών για τους καταναλωτές. Αν χρειαστεί ο πελάτης – καταναλωτής βοήθεια σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων του, μπορεί να επικοινωνήσει με το FIN-NET για τυχόν προβλήματα με παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών ή με το ECC-Net για προβλήματα με εμπόρους. Όταν πληρώνετε για κάτι στην ΕΕ χρησιμοποιώντας την πιστωτική ή χρεωστική σας κάρτα, οι έμποροι και οι τράπεζες δεν μπορούν να επιβάλλουν επιπλέον τέλος –γνωστό και ως «επιπρόσθετη χρέωση»– μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιήσατε μια συγκεκριμένη κάρτα. Ο κανόνας αυτός ισχύει για όλες τις αγορές με κάρτα (σε καταστήματα ή στο διαδίκτυο) που γίνονται εντός της χώρας σας ή σε άλλη χώρα της ΕΕ. 

ΑΠΟΨΗ

Προσοχή στην κλοπή κάρτας

Τα μάτια μας δεκατέσσερα πρέπει να έχουμε όταν χρησιμοποιούμε ή όταν κυκλοφορούμε με τις κάρτες στο εξωτερικό. Πρώτον για να ξέρουμε τι χρεώσεις έχουμε και κατά δεύτερον μη μας τις κλέψουν. Γι αυτό τον λόγο καλό θα είναι το υπόλοιπο της κάρτας να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά και όχι να είναι γεμάτη χρήματα. Σημαντικό όμως είναι να γλυτώσουμε και την ταλαιπωρία με τις δηλώσεις κλοπής και την ακύρωση κάρτας. Όπως σημαντικό είναι να μην κλέψουν το κινητό. Σήμερα το κινητό, δεν είναι απλώς ένα τηλέφωνο και κατάλογος ονομάτων και τηλεφώνων, αλλά και μια τράπεζα που την έχουμε πάντα μαζί μας γιατί από εκεί κάνουμε τις συναλλαγές μας.