Η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας και η δυνατότητα που παρέχεται για μεταφορά του αυτοκινήτου κατοίκων Κύπρου σε ελληνικό έδαφος βγάζει στην επιφάνεια ερωτήματα-απορίες που έχουν όσοι αποφασίσουν να πάνε διακοπές στην Ελλάδα, μεταφέροντας και το όχημά τους από την Κύπρο.
Ένα από τα βασικά ερωτήματα, ακόμη και τώρα που πέρασαν αρκετές εβδομάδες από την έναρξη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, αφορά το τι ισχύει με την ασφαλιστική κάλυψη του αυτοκινήτου και αν θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που έγινε στην Κύπρο για να παρέχονται ασφαλιστικές καλύψεις στην Ελλάδα, στην περίπτωση ατυχήματος. Ο «Φ» συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν όσους ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς στην Ελλάδα και θα μεταφέρουν και το αυτοκίνητό τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Πειραιάς υποδέχθηκε το «M/V Daleela» (εικόνες, βίντεο)
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου Ανδρέας Αθανασιάδης, μιλώντας στον «Φ», εξήγησε ότι τα οχήματα από Κύπρο που θα μετακινηθούν Ελλάδα, «έχουν μέσω του ασφαλιστικού τους συμβολαίου κάλυψη έναντι τρίτων», κάτι που, όπως διευκρίνισε, ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επιβάλλεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου θα πρέπει να μιλήσει με την ασφαλιστική του εταιρεία «για να διευκρινίσει αν το ασφαλιστικό του συμβόλαιο στην Κύπρο του παρέχει άλλες -πρόσθετες- ασφαλιστικές καλύψεις ή αν θέλει να προσθέσει, πέρα από την κάλυψη έναντι τρίτων που είναι η βασική για ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Εάν έχετε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στην Κύπρο, θα πρέπει να ελέγξετε με τον ασφαλιστή σας κατά πόσον η κάλυψη αυτή ισχύει και στη μετακίνηση του αυτοκίνητου στην Ελλάδα.
Άρα, το βασικό βήμα πριν το ακτοπλοϊκό ταξίδι είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος να ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από την ασφαλιστική του εταιρεία και να δει τα «ψιλά» γράμματα του συμβολαίου του για καλύψεις του αυτοκινήτου εκτός Κύπρου. Ίσως με κάποια πρόσθετη πράξη-χρέωση, η ασφαλιστική εταιρεία στην Κύπρο να καλύψει όλα όσα θέλετε για ένα ταξίδι στο εξωτερικό.
Στην Κύπρο, μπορεί ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου να έχει ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που παρέχει πλήρη κάλυψη ή μόνο έναντι τρίτων. Όμως, στην περίπτωση που ταξιδεύει στο εξωτερικό, συνήθως η μόνη ενεργή κάλυψη θα είναι η απλή βασική ασφάλεια, δηλαδή η αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Για οποιεσδήποτε έξτρα καλύψεις θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την ασφαλιστική εταιρεία ή τον ασφαλιστικό σύμβουλο. Η ασφαλιστική εταιρεία του ιδιοκτήτη οχήματος, μπορεί επίσης να προμηθεύσει ένα ευρωπαϊκό έντυπο δήλωσης ατυχήματος, δηλαδή ένα τυποποιημένο έγγραφο σε πολλές γλώσσες, που διευκολύνει τη δήλωση επιτόπου, σε περίπτωση ατυχήματος σε άλλη χώρα.
Τι σημαίνει στην πράξη
Ασφαλιστική κάλυψη έναντι τρίτου σημαίνει ότι στην περίπτωση που εμπλακεί o oδηγός σε ένα ατύχημα όταν βρίσκεται στο εξωτερικό, θα έχει μόνο την απλή αστική ευθύνη, δηλαδή σε περίπτωση που δεν είστε εσείς ο υπαίτιος θα αποζημιωθείτε από την ασφαλιστική του άλλου οχήματος. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, η ασφαλιστική εταιρεία θα προσφέρει οδική βοήθεια στο εξωτερικό, είτε αν αντιμετωπίσετε κάποιο μηχανικό πρόβλημα, είτε σε περίπτωση ατυχήματος, για να γυρίσει το όχημα στην Κύπρο. Στις περισσότερες χώρες, εκτός από την έγκυρη άδεια οδήγησης, πρέπει να έχετε μαζί σας και την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου. Η άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ, ισχύει στην ΕΕ. Στις περισσότερες χώρες δεν επιτρέπεται η οδήγηση σε άτομα κάτω των 18 και εάν είστε νεώτερος δεν θα μπορέσετε να οδηγήσετε σε αυτές τις χώρες ακόμη και εάν είστε κάτοχος έγκυρης άδειας οδήγησης από άλλη χώρα. Σε ορισμένες χώρες μπορεί να υπάρχουν και ανώτατα όρια ηλικίας, τα οποία κυμαίνονται μεταξύ του 65ου και του 75ου έτους. Το κατώτατο όριο ηλικίας για ενοικίαση αυτοκινήτου συνήθως είναι το 20ό έτος.
Πράσινη κάρτα ασφάλειας
Η πράσινη κάρτα ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτική στην ΕΕ, αλλά χρησιμεύει ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλειας και διευκολύνει την απαίτηση αποζημίωσης στην περίπτωση ατυχήματος. Εάν δεν έχετε μαζί σας την πράσινη κάρτα, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας. Μια ένωση ασφαλιστικών εταιρειών διαχειρίζεται το σύστημα πράσινης κάρτας, το οποίο καλύπτει επί του παρόντος 44 χώρες.
Οι κοινοτικοί κανόνες εξασφαλίζουν την ταχεία αποζημίωση των θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν εκτός της χώρας τους. Η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο έδαφος της ΕΕ, αλλά, επίσης, και σε ατυχήματα που συμβαίνουν σε τρίτη χώρα, μεταξύ δύο συμβαλλομένων μερών της ΕΕ, υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή έχει υιοθετήσει το σύστημα της πράσινης κάρτας. Για τις χώρες Ε.Ο.Χ (Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος: τα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) και για την Ελβετία, δεν είναι απαραίτητο να έχετε τη πράσινη κάρτα, αρκεί το ασφαλιστήριο να έχει αποτυπωμένα τα στοιχεία της ασφάλισης με λατινικούς χαρακτήρες.
Ισχύς υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλειας
Ως γενική αρχή, πέρα από το ταξίδι, όταν ταξινομεί κάποιος αυτοκίνητο σε χώρα της ΕΕ, πρέπει να το ασφαλίσει για αστική ευθύνη. Αυτή η υποχρεωτική ασφάλεια ισχύει σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Καλύπτει αν έχετε ατύχημα που προκάλεσε φθορά στην ιδιοκτησία ή τραυματισμό τρίτου προσώπου, άλλου από τον οδηγό. Δεν καλύπτει ωστόσο άλλες δαπάνες (π.χ. τα έξοδα επισκευής του αυτοκινήτου σας). Μπορείτε επίσης να έχετε συμπληρωματική, προαιρετική ασφάλεια, την ασφαλιστική κάλυψη οδηγού, η οποία θα καλύπτει άλλους κινδύνους. Η ασφάλεια αυτή παρέχει ευρύτερη κάλυψη (π.χ. τραυματισμός του οδηγού, φθορά του αυτοκινήτου σας, κλοπή του αυτοκινήτου/του περιεχομένου του, βανδαλισμό, παροχή νομικής βοήθειας). Δεν υπάρχουν κανόνες σχετικά με τη συμπληρωματική προαιρετική ασφάλεια αυτοκινήτου που να ισχύουν σε όλη την ΕΕ. Ο πελάτης πρέπει να ελέγξει τους όρους και τις προϋποθέσεις με τον τοπικό ασφαλιστή, προτού αναχωρήσει για το εξωτερικό. Οι ασφαλιστές μπορεί να εφαρμόζουν διαφορετικούς κανόνες σε κάθε χώρα. Έτσι, η ασφάλιση θα μπορούσε να είναι περιορισμένη ως προς τον χρόνο (π.χ. για έναν μήνα στο εξωτερικό) ή ως προς την απόσταση (π.χ. 150 χλμ από τα σύνορα της χώρας σας), ή θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκλείει ορισμένες χώρες, για ορισμένες κατηγορίες κινδύνου (π.χ. κλοπή).