Την αλλαγή του πλαισίου που ένας μονογονιός λαμβάνει επίδομα από το κράτος ζητεί η Επίτροπος Διοίκησης, μετά τις διαπιστώσεις ότι σε πολλές περιπτώσεις αποκόπτεται το επίδομα, μόνο και μόνο επειδή μια γυναίκα είναι με συμβίο. Σε ειδική έκθεσή της ύστερα και από παράπονο γυναίκας μονογονιού, η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδη αφού διαπιστώνει ότι πολλές γυναίκες με παιδί χάνουν το επίδομα για στήριξη επειδή απλώς συμβιώνουν με άλλο πρόσωπο, εισηγείται όπως ο όρος «μονογονεϊκή οικογένεια» να μην προϋποθέτει ότι ο μονογονέας πρέπει να είναι χωρίς συμβίο και κατ’ επέκταση, να μην τερματίζεται το δικαίωμα σε επίδομα μονογονεϊκής οικογένειας, στην περίπτωση κατά την οποία ο μονογονέας συμβιώνει με άλλο άτομο.

Κι αυτό καθότι ο νομοθέτης θέλησε να στηρίξει τον δικαιούχο στις βασικές ανάγκες του τέκνου, κάτι που ο συμβίος δεν έχει νομική υποχρέωση να πράξει, όπως έχει ο σύζυγος. Επισημαίνει επίσης η Επίτροπος ότι η αποτροπή συμβίωσης του δικαιούχου με τον φόβο απώλειας του επιδόματος ενδέχεται να επηρεάζει την ιδιωτική ζωή και ελευθερία που κατά μεγάλο ποσοστό επηρεάζει και πάλι τις γυναίκες. 

Όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, ο τερματισμός καταβολής επιδόματος μονογονεϊκής οικογένειας λόγω συμβίωσης του γονέα με άλλο άτομο, στην ουσία τιμωρεί το παιδί και του στερεί μια αξιοπρεπή διαβίωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιδόματα τέκνου και μονογονεϊκής οικογένειας και το 2022

Η Επίτροπος Διοίκησης καλεί επίσης στην έκθεσή της το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, να προβεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στα ακόλουθα: 

» Υιοθέτηση και εφαρμογή ενός αυστηρού χρονικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την αρχική αξιολόγηση της εκάστοτε υποβληθείσας αίτησης και κατά πόσον αυτή είναι δεόντως συμπληρωμένη και συνοδεύεται από τα απαραίτητα έγγραφα ή όχι, ούτως ώστε να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για την ανάγκη προσκόμισης περαιτέρω στοιχείων. 

» Διεξαγωγή της δέουσας έρευνας σε περιπτώσεις όπου γίνονται καταγγελίες για συμβίωση των δικαιούχων του επιδόματος με άλλο πρόσωπο, με σκοπό τη διασφάλιση της ορθότητας των γεγονότων και τη λήψη της τελικής απόφασης στη βάση αυτών. 

» Ουσιαστική διερεύνηση της οικογενειακής κατάστασης των αιτητών, ούτως ώστε να καταβάλλεται το εγκεκριμένο επίδομα στον γονέα ο οποίος το δικαιούται. 

» Η εξέταση των αιτήσεων για καταβολή του επιδόματος, πρέπει να ολοκληρώνεται το συντομότερο δυνατόν, όχι μόνο επειδή η υπέρμετρη καθυστέρηση συνιστά στοιχείο κακοδιοίκησης, αλλά και επειδή οι αιτητές είναι άτομα τα οποία προσβλέπουν στην έγκαιρη λήψη τους, για να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες της οικογένειας τους. 

» Με δεδομένο ότι στη Νομοθεσία προβλέπεται ότι ιεραρχική προσφυγή μπορεί να υποβληθεί μέσα σε τριάντα ημέρες από τη γνωστοποίηση (στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο) της απόφασης και όχι σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία της απορριπτικής επιστολής, δηλαδή ο χρόνος γνωστοποίησης θα πρέπει να είναι αυτός που έλαβε πραγματική γνώση ο εν δυνάμει δικαιούχος, ούτως ώστε από εκεί να αρχίζει η προθεσμία και όχι από την ημερομηνία που φέρει η επιστολή, και αυτό δύναται να γίνει μόνο με συστημένη επιστολή.