Μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων που αφυπηρέτησαν από τη δημόσια υπηρεσία το 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας και περιορίστηκαν στα 339 άτομα, από 452 το 2020 και 347 το 2019. Σε ό,τι αφορά τις οικειοθελείς πρόωρες αφυπηρετήσεις των δημοσίων υπαλλήλων, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση κατά το 2021. Συγκεκριμένα, αφυπηρέτησαν οικειοθελώς 88 δημόσιοι υπάλληλοι, σε σχέση με 231 δημόσιους υπαλλήλους που αφυπηρέτησαν οικειοθελώς κατά το 2020.

Η ΕΔΥ στην ετήσια έκθεση εξηγεί ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε στον αριθμό των οικειοθελών πρόωρων αφυπηρετήσεων το 2020 οφειλόταν κυρίως στην εφαρμογή του σχεδίου παροχής κινήτρων πρόωρης αφυπηρέτησης για συντάξιμους υπαλλήλους, που τέθηκε σε ισχύ με τον περί συνταξιοδοτικών ωφελημάτων κρατικών υπαλλήλων και υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, περιλαμβανομένων και των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι αφυπηρετήσεις δημοσίων υπαλλήλων, με βάση το όριο ηλικίας, ήταν 235 το 2021 από 194 το 2020 και 177 το 2019. Για λόγους υγείας αφυπηρέτησαν 6 δημόσιοι υπάλληλοι, σε σχέση με 15 το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σύμφωνα με το άρθρο 52 των περί δημόσιας υπηρεσίας νόμων, η παραίτηση των δημόσιων υπαλλήλων από τη θέση τους είναι επιτρεπτή μόνο ύστερα από άδεια της Επιτροπής. Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, υπάλληλος που παραιτείται από τη θέση του, χωρίς την προηγούμενη άδεια της Επιτροπής, θεωρείται απών από το καθήκον χωρίς άδεια και υπόκειται σε πειθαρχική δίωξη. Κατά τη διάρκεια του 2021, η Επιτροπή επέτρεψε σε 19 υπαλλήλους να παραιτηθούν από τη δημόσια υπηρεσία, σε σύγκριση με 16 υπαλλήλους που είχαν παραιτηθεί με άδεια της Επιτροπής κατά το 2020.

Σε ό,τι αφορά τις προσφυγές εναντίον αποφάσεων της ΕΔΥ, στην έκθεση αναφέρεται ότι κατά το 2021 καταχωρήθηκαν ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου 129 προσφυγές, έναντι 145 προσφυγών που είχαν καταχωρηθεί κατά το 2020.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 146 του Συντάγματος, όπως έχει τροποποιηθεί, οι αποφάσεις της Επιτροπής υπόκεινται σε αναθεωρημένο έλεγχο. Προσφυγές εναντίον αποφάσεων της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας καταχωρούνται και εκδικάζονται πρωτόδικα από το Διοικητικό Δικαστήριο. Τη δικαιοδοσία εκδίκασης εφέσεων εναντίον πρωτόδικων αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου διατηρεί το Ανώτατο Δικαστήριο. Το μεγαλύτερο μέρος των προσφυγών στρέφεται εναντίον αποφάσεων που αφορούν προαγωγές, ενώ οι προσφυγές εναντίον αποφάσεων που αφορούν προσλήψεις δυνάμει των περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Διορισμό στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμων είναι ελάχιστες. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 129 προσφυγές που καταχωρήθηκαν εντός του 2021, οι 61 στρέφονταν εναντίον αποφάσεων για προαγωγές και οι 57 ήταν για θέσεις πρώτου διορισμού ή πρώτου διορισμού και προαγωγής.