Το σχέδιο των τραπεζών για αύξηση χρεώσεων για συναλλαγές στα τραπεζικά γκισέ ώστε να τους στρέψουν στα ψηφιακά κανάλια εξυπηρέτησης προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ακόμη και με νομοθετική παρέμβαση προκειμένου να μην ισχύσουν αυξήσεις στις χρεώσεις για φυσικά πρόσωπα και ειδικά για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει στείλει στους πελάτες της, φυσικά πρόσωπα, νομικές οντότητες και πελάτες των κέντρων διεθνών εργασιών, ενημέρωση ότι από τις 13 Ιανουαρίου του 2020 θα ισχύει αναθεωρημένος κατάλογος χρεώσεων και προμηθειών. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει αυξήσεις στις οποίες αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Νεοφύτου. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε, ότι «δεν έχω προσέξει οποιαδήποτε προσπάθεια νοικοκυρέματος των εξόδων των τραπεζών, αλλά με μια νοοτροπία “εμείς αποφασίζουμε”, εξήγγειλαν αυξήσεις που προκαλούν». 
 
Τραπεζικές πηγές σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και το αίτημα για μη επιβάρυνση των συνταξιούχων ανέφεραν ότι η οδηγία PSD2 για τις πληρωμές απαγορεύει ρητά τη διάκριση, ακόμα και θετική, με βάση την ηλικία. Γι’ αυτό, δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός για χρεώσεις για τους ηλικιωμένους ή τους άνω των 65. Στην Τράπεζα Κύπρου έχει δοθεί εντολή να μην χρεώνονται οι εν λόγω πελάτες και να λαμβάνονται υπόψη τα χαρακτηριστικά του πελάτη. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι επιταγές αποτελούν μια μάστιγα και ειδικά για τους μικρομεσαίους, ενώ υπενθυμίζουν ότι όλες οι συναλλαγές είναι ήδη φθηνότερες ή δωρεάν από τα ψηφιακά μέσα. Ενδεικτικά, ήδη στην Τράπεζα Κύπρου το 75% των συναλλαγών γίνεται εκτός ταμείου, με το κινητό να είναι το μεγαλύτερο κατάστημα. 
 
 
Το ζήτημα των αυξημένων χρεώσεων συζητήθηκε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών και Αξιών την προηγούμενη εβδομάδα, με τους βουλευτές να είναι αιχμηροί απέναντι στις τράπεζες, καθώς θεωρούν ότι πλήττουν κυρίως του συνταξιούχους και τους λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Στη συνεδρίαση, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, είχε αναφέρει ότι «η ΚΤ δεν μπορεί να παρεμβαίνει ούτε στα επιτόκια που χρεώνουν οι τράπεζες, αλλά με προφορικές παρεμβάσεις και συναντήσεις μπορεί να δείξει τουλάχιστον την προτίμησή της». Ωστόσο, «σύμφωνα με τη ρήτρα 19/4 τού περί Συγκρισιμότητας των Τελών Νόμου του 2017, παρέχεται το δικαίωμα στο υπουργείο Οικονομικών να επεμβαίνει όταν θεωρεί ότι είναι υπερβολικές οι χρεώσεις σε ευάλωτες ομάδες». Στην κριτική για τις τραπεζικές χρεώσεις μπήκαν και άλλα κόμματα. Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ χαρακτήρισε τις νέες τραπεζικές χρεώσεις πλήγμα κατά των ομάδων του λαού που δεν δύνανται, για διάφορους λόγους, να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικά ή μέσω αυτόματων ταμειακών μηχανών τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες και τις κάλεσε να κάνουν δεύτερες σκέψεις. Έκκληση προς την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να ματαιωθούν οι αυξήσεις που επέβαλε η Τράπεζα Κύπρου για εξυπηρέτηση των πολιτών, απηύθυνε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.
 
Πηγή: Ο Φιλελεύθερος