Στο πλαίσιο του τουριστικού ανοίγματος σε μακρινές αγορές, η συνεργασία με τις γειτονικές μας χώρες συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες του υφυπουργείου Τουρισμού. Αυτού του είδους οι συνεργασίες κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, δεδομένου ότι οι παγκόσμιες τάσεις έχουν να κάνουν με επισκέπτες, οι οποίοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν αυθεντικές εμπειρίες και σε ένα μόνο ταξίδι να δουν πάρα πολλούς προορισμούς συνδυαστικά.
Το υφυπουργείο Τουρισμού έχει έρθει σε επαφή με πέντε χώρες (Λίβανος, Αίγυπτος, Ιορδανία, Ελλάδα και Ισραήλ) προκειμένου να «κλειδώσει» κοινά θεματικά πακέτα. Η συνεργασία έγινε σε ανώτατο επίπεδο κυβερνητικών αξιωματούχων, γεγονός που προσδίδει ένα κύρος σε αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας μεγαλύτερη αισιοδοξία στους τουριστικούς φορείς ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να πετύχει. Οι συναντήσεις σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο έχουν θέσει τα θεσμικά θεμέλια ενός μηχανισμού συνεργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πράσινο όραμα για τον τουρισμό
Οι τουριστικοί μας σύμμαχοι
Όπως πληροφορείται ο «Φ», έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις με τις πέντε χώρες, ωστόσο, πιο προχωρημένες και με πιο πρόσφορο έδαφος είναι οι συμφωνίες με το Ισραήλ και την Ιορδανία για κοινή προβολή θεματικών πακέτων. Οι διαπραγματεύσεις με το Λίβανο έχουν παγώσει λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην γειτονική χώρα, ενώ όπως πληροφορείται ο «Φ» και με την Αίγυπτο είναι σε πιο πρώιμα στάδια οι διαπραγματεύσεις. Με την Ελλάδα, η Κύπρος έχει πιο στενή σχέση και γι’ αυτό θεωρείται ότι θα καθοριστούν σε μεταγενέστερο στάδιο οι όποιες ενέργειες.
Επομένως, η ανάπτυξη τριμερών τουριστικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου, Ισραήλ και Ιορδανίας αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για την ανάδειξη του ρόλου των χωρών μας ως ισχυρών πόλων έλξης των παγκόσμιων τουριστικών ροών. Κύπρος, Ισραήλ και Ιορδανία δημιουργούν ένα τρίγωνο συνεργασίας με προστιθέμενη αξία στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τουρισμός: Κοινά πακέτα με γείτονες χώρες
Σειρά του ιδιωτικού τομέα
Όπως ανακοινώθηκε, ολοκληρώθηκε το έργο της κυβέρνησης και υπάρχει κατάληξη στις κοινές μας διαδρομές στον χώρο του πολιτισμού, της γαστρονομίας, του θρησκευτικού τουρισμού, της ποδηλασίας και της κατάδυσης. Επομένως, είναι σειρά του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει δράση. Το υφυπουργείο Τουρισμού προσκάλεσε τουριστικούς πράκτορες από το Ισραήλ και την Ιορδανία, προκειμένου να τους δείξει το κυπριακό τουριστικό προϊόν. Αναμένεται να επισκεφθούν τη χώρα μας το επόμενο διάστημα, ενώ το υφυπουργείο θα διοργανώσει workshops, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιχειρηματίες θα έρθουν πιο κοντά. Αναμένεται ότι οι Κύπριοι διοργανωτές ταξιδίων θα κάνουν επαφές με τους εταίρους τους από άλλες χώρες ώστε να κοστολογήσουν τα κοινά πακέτα. Σύμφωνα με το υφυπουργείο Τουρισμού, υπάρχει η δέσμευση από πλευράς ιδιωτικού τομέα και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Στόχος είναι να κλείσουν σύντομα οι λεπτομέρειες με τα δρομολόγια, τις μέρες και τις τιμές πώλησης των πακέτων. Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν οι τουριστικοί πράκτορες, η αγορά και το ενδιαφέρον που υπάρξει θα κλειδώσει τις όποιες θεματικές εκδρομές και κοινά τουριστικά πακέτα.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Στο κάδρο του υφυπουργείου Τουρισμού η ορεινή Κύπρος
Τι θα περιλαμβάνουν τα πακέτα
Σύμφωνα με την πρόταση του υφυπουργείου, τα πακέτα περιλαμβάνουν θεματικές διαδρομές, με βασικά χαρακτηριστικά και αξιοθέατα των εν λόγω χωρών, όπως φυσικές ομορφιές, πολιτιστικά μνημεία, μεγάλες εκδηλώσεις και άλλα, τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να απολαύσουν με ένα ενιαίο εκδρομικό πακέτο. Παράλληλα, οι διαδρομές που προτείνονται θα αποτελέσουν επίσης και τη βάση για τις εκδρομές στην ενδοχώρα, που θα προσφέρονται σε επιβάτες κρουαζιέρας, οι οποίοι θα αποβιβάζονται στην Κύπρο.
Στόχος είναι η προσέλκυση τουρισμού από Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία και Γαλλία. Αναλυτικά, τα κοινά πακέτα θα επικεντρωθούν στις εξής θεματικές διαδρομές:
- Καταδύσεις στη θάλασσα της Αφροδίτης – Dive into the Aphrodite’s sea
- Διαδρομή των τεχνών, παραδόσεων και χειροτεχνίας – A contemporary take on arts, traditions and handicrafts
- Ακολουθώντας τα χνάρια του Απ. Παύλου – Following the footsteps of St Paul
- Μεσογειακή Γαστρονομία και Γαστρονομία Μέσης Ανατολής – Mediterranean and Middle Eastern Gastronomy
- Ποδηλατική διαδρομή – Thrills on wheels
- Δρόμος των Φοινίκων – Phoenicians’ route: Hidden treasures of the Phoenicians’ route
- Ακολουθώντας τα χνάρια της Κύπριδας Αφροδίτης – Following the footsteps of Goddess Aphrodite
- Φωτογραφική διαδρομή στη φύση της Ανατολικής Μεσογείου – A photographic journey through the natural beauty of the East Med
Ο υφυπουργός πιστεύει πολύ στην ενθάρρυνση και προώθηση της συνεργασίας στον τομέα των ειδικών μορφών τουρισμού, με έμφαση στον πολιτιστικό τουρισμό, στον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, στον καταδυτικό τουρισμό, στον προσκυνηματικό τουρισμό, στον ιατρικό και ιαματικό τουρισμό και τον τουρισμό ευεξίας και στον οικοτουρισμό, μέσα από την ανταλλαγή επισκέψεων εμπειρογνωμόνων, τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας, και τη διοργάνωση εργαστηρίων και σεμιναρίων και στις τρεις χώρες.
Άλλη σημαντική πτυχή συνεργασίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό, είναι ο τουρισμός κρουαζιέρας. Στο πλαίσιο του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, σημείωσε, επιδιώκεται ο σχεδιασμός συνδυαστικών δρομολογίων κρουαζιέρας σε λιμάνια των τριών χωρών με προοπτικές προώθησης και ένταξής τους στα προγράμματα διεθνών ομίλων κρουαζιέρας σε ώριμες, αλλά και αναδυόμενες και νέες τουριστικές αγορές, όπως επίσης και η δημιουργία τουριστικών πακέτων που θα συνδυάζουν κρουαζιέρα με διαμονή και επισκέψεις στους τουριστικούς προορισμούς.
Πρώτα με Ισραήλ
Με το Ισραήλ φαίνεται ότι υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τους τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι χώρες που έχουν επιλεγεί, σε πρώτη φάση, για προώθηση των κοινών πακέτων είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες. Στα πλαίσια της συνάντησης του υφυπουργού Τουρισμού με αντιπροσωπεία των Ισραηλινών επιβεβαιώθηκε ότι το θέμα της γαστρονομίας είναι πολύ σημαντικό για αμφότερους τους προορισμούς, αποτελώντας πυλώνα για μια κοινή θεματική διαδρομή που θα προσελκύει επισκέπτες, με ένα ενιαίο εκδρομικό πακέτο, προς τις δύο χώρες. Παράλληλα, συζητήθηκε και το θέμα ενός δεύτερου κοινού πακέτου, βάσει του οποίου οι περιηγητές θα μπορούσαν να επισκεφθούν την Κύπρο για τουρισμό γκολφ και το Ισραήλ για τουρισμό υγείας και ευεξίας. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε όπως τα δύο μέρη εντείνουν τη συνεργασία τους στον τομέα του τουρισμού κρουαζιέρας και έλαβαν την απόφαση όπως συμμετέχουν με κοινά τουριστικά περίπτερα, σε τουριστικές εκθέσεις κρουαζιέρων.
Ιορδανία με τη νέα χρονιά
Αναφορικά με την Ιορδανία, το υφυπουργείο Τουρισμού θεωρεί πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για συνεργασία που θα ξεκινήσει με τη νέα χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Περδίος παρευρέθη επίσης σε εργαστήρι μαζί με επιχειρηματίες του τουρισμού της Ιορδανίας, με στόχο την εξέταση προοπτικών για συνεργασίες σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα ψηφιακής προώθησης τοπικών τουριστικών εμπειριών, όπως και οι προοπτικές δημιουργίας κοινών τουριστικών πακέτων προς τις δύο χώρες, ιδιαίτερα κατά τους μήνες του χειμώνα.
Μακρινοί προορισμοί
Είναι φυσικό, ένας τουρίστας που θα έρθει από άλλες ηπείρους, να μην το πράξει μόνο για την Κύπρο. Επιδίωξη του υφυπουργείου είναι να συμπεριλάβουν και την Κύπρο στο πρόγραμμά τους. Πρόκειται για τεράστιες αγορές εκατομμυρίων τουριστών. Κατά το 2018, ήρθαν στο νησί μας 37.421 επισκέπτες από τις ΗΠΑ και 22.197 από την Αυστραλία. Από την Κίνα είχαμε μόλις 5.032 επισκέψεις. Δεν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την Ινδία, ενώ η Ιαπωνία και Νότια Κορέα έχουν μηδαμινές αφίξεις.
Ας μην πάμε όμως μακριά. Ακόμα και από τη Γαλλία, που είναι μια τεράστια αγορά με πολλές προοπτικές, προσελκύουμε μόλις 37 χιλ. τουρίστες. Η ιταλική αγορά βρίσκεται τελευταία στην κατηγορία της Κεντρικής Ευρώπης καθώς το 2018 ήρθαν μόλις 24 χιλ. τουρίστες.
Β. Σταματάρης: Όφελος η ενίσχυση της συνδεσιμότητας
Μιλώντας στον «Φ», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων (ACTA) Βασίλης Σταματάρης, δήλωσε την αισιοδοξία του για την πορεία συνομολόγησης κοινών τουριστικών θεματικών πακέτων, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο όφελος είναι η ενίσχυση της συνδεσιμότητας. Όπως ανέφερε: «Δεν είναι ένα καινούργιο εγχείρημα αυτό που κάνει το υφυπουργείο Τουρισμού, ωστόσο χρησιμοποιεί μια νέα προσέγγιση ώστε να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Αναγνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Θα το υποστηρίξουμε και όταν μας καλέσει το υφυπουργείο σε συνάντηση μαζί με τους ξένους εταίρους θα αναπτύξουμε κοινά προγράμματα. Θα γίνει επικοινωνία με τους ξένους εταίρους πριν το τέλος του έτους και ανάλογα με τα αποτελέσματα, τα κοινά τουριστικά θεματικά πακέτα θα προβληθούν στις επόμενες εκθέσεις». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο μας όφελος είναι ότι θα ενισχυθεί η Κύπρος με περισσότερες πτήσεις από τις γειτονικές χώρες. Ωστόσο, η προσέγγιση που θα ακολουθηθεί είναι δίνω και παίρνω. Θα γίνει συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, εάν επισκέπτονται το Ισραήλ Αμερικάνοι ή Καναδοί, θα έχουν την ευκαιρία να έρχονται στην Κύπρο ολιγοήμερες διακοπές. Δεν έχουμε εμείς τέτοιους τουρίστες και μπορούμε να τους προσελκύσουμε για ολιγοήμερες αποδράσεις. Εμείς, από την άλλη, έχουμε Άγγλους και Ρώσους τουρίστες. Επομένως, θα γίνει πάντρεμα των αγορών που έχουμε όλες οι χώρες που θα συμμετάσχουν στα κοινά τουριστικά θεματικά πακέτα».