Δύο σημαντικές προϋποθέσεις θέτει ο οίκος Standard & Poor’s ώστε να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αναβάθμισης της αξιολόγησης της Κύπρου την επόμενη διετία. Η πρώτη είναι να υπάρξει σημαντική απομόχλευση στην οικονομίας και η δεύτερη να μειωθούν σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες ώστε να βελτιωθούν οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες.
Σε έκθεση που δημοσίευσε την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος σημειώνει πως θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβάθμισης εάν η οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα έτη είναι σημαντικά κάτω από τις εκτιμήσεις του, θέτοντας σε κίνδυνο την εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους και την περαιτέρω βελτίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης, στην περίπτωση που το δημόσιο χρέος αυξηθεί σημαντικά, σε αντίθεση με τις προσδοκίες τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το ΥΠΟΙΚ εστιάζει στους μη βιώσιμους του ΕΣΤΙΑ
Στις βασικές επισημάνσεις του οίκου, που αναμένει την κυπριακή οικονομία να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2.9% μέχρι και το 2022, περιλαμβάνονται τα πολύ υψηλά επίπεδα ιδιωτικού χρέους, την εξάρτηση της οικονομίας από τους τομείς του τουρισμού και της ανάπτυξης γης. Για τις επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit στον τουριστικό τομέα, ο οίκος σχολιάζει πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της ανάπτυξης αλλά σε συρρίκνωση.
Ο οίκος αναφέρεται επίσης στη νομική αβεβαιότητα που υπάρχει λόγω του νόμου των εκποιήσεων και πιθανόν τροπολογιών αλλά και στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να κληθεί να αποζημιώσει τους δημόσιους υπαλλήλους για τις αποκοπές που είχαν γίνει την περίοδο της κρίσης.
Για τον τραπεζικό τομέα, ο οίκος σημειώνει πως ενώ έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εντούτοις το κόστος που πρέπει να καταβάλει είναι σημαντικό υψηλότερο από αυτό της κυβέρνησης. Σε συνάρτηση με τις δυσκολίες στην παραχώρηση νέων δανείων και το υψηλό cost of risk, σημαίνει πως οι συνθήκες λειτουργίας του παραμένουν δύσκολες.
Ο οίκος διατήρησε το outlook για τη χώρα σε σταθερό και τη διαβάθμιση σε ΒΒΒ-.