Την Παρασκευή 26/7, η νυν Έφορος Ασφαλίσεων Βικτώρια Νάταρ, ξεκίνησε την προαφυπηρετική της άδεια. Σε μία περίοδο που οι εξελίξεις στην ασφαλιστική βιομηχανία είναι ραγδαίες και οι εκκρεμότητες πολλές και σημαντικές. 

Σε κάποιες βδομάδες αναμένεται επίσης η αποχώρηση του Χάρη Γεωργιάδη από το υπουργείο Οικονομικών, στο οποίο υπάγεται στο παρόν στάδιο η Υπηρεσία Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών. Ταυτόχρονα, ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται το νομοσχέδιο που ουσιαστικά θα αλλάξει τον τρόπο εποπτείας τόσο των ασφαλιστικών εταιρειών όσο και των Ταμείων Προνοίας. Φαίνεται πως οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν στη δημιουργία μίας ανεξάρτητης εποπτικής Αρχής, στα πρότυπα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπό την επίβλεψη της οποίας θα τεθούν τόσο οι ασφαλιστικές όσο κι άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα όσο και τα χιλιάδες Ταμεία Προνοίας που υπάρχουν σήμερα στην Κύπρο. 

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως οι αλλαγές που δρομολογούνται για τις 40 εποπτευόμενες ασφαλιστικές εταιρείες, τους εκατοντάδες ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αλλά και τα 1300 περίπου ταμεία Προνοίας θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Φτάνει βέβαια να είναι αλλαγές ουσίας και όχι για το θεαθήναι και να εξυπηρετούν τους βασικούς σκοπούς της εποπτείας, δηλαδή: την προστασία των ληπτών ασφάλισης, των ασφαλισμένων και των δικαιούχων ασφαλίσματος, την ομαλή λειτουργία της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης και την εμπέδωση εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη συμμετοχή στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για 30 ασφαλιστικές

Και μπορεί τα πιο πάνω να ακούγονται ως εύηχα συνθήματα αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη του τομέα. Στην Κύπρο, που το 2013 οι καταθέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων κουρεύτηκαν – όχι όμως των ασφαλιστικών εταιρειών- που το ποσοστό ασφάλισης είναι εξαιρετικά χαμηλό, με εξαίρεση βέβαια τις υποχρεωτικές, που γενικότερα ο χρηματοοικονομικός τομέας ακόμα ταλανίζεται από έλλειψη εμπιστοσύνης, η εμπέδωση του συναισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης είναι ότι σημαντικότερο. Άλλωστε, φάνηκε και στην πράξη τέτοια εποχή πέρσι, πόσο εύκολα και πόσο γρήγορα έφευγαν οι καταθέσεις από τον Συνεργατισμό. Ο ασφαλιστικός κλάδος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του χρηματοοικονομικού τομέα και κοινό πυλώνα σταθερότητας. Γι’ αυτό και περιπτώσεις όπως αυτή της Olympic Insurance διόλου δεν συμβάλουν στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, κλονίζοντας ολόκληρο το σύστημα. Ούτε και οι περιπτώσεις άλλων εταιρειών που κρέμονται από μία κλωστή κι απλώς λαμβάνουν παράταση ζωής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ασφαλιστικές: Νέα εποπτεία, εξαγορές και νέοι παίκτες

Η δουλειά του επόμενου Εφόρου Ασφαλίσεων κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Θα πρέπει να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε ο ασφαλιζόμενος, υφιστάμενος και μελλοντικός, να νιώσει πως μπορεί να εμπιστευτεί τα λεφτά του σε μία ασφαλιστική εταιρεία. Σήμερα, το ενεργητικό των ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εταιρειών υπολογίζεται κοντά στα 4 δισ. ευρώ  και το παθητικό σε περίπου 2.5 δισ. ευρώ. Τα ίδια βασικά κεφάλαια υπολογίζονται σε περίπου 1.2 δισ. ευρώ. Τα μεγέθη αυτά μπορούν να αυξηθούν σημαντικά εάν υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Εάν για παράδειγμα διασφαλιστεί πως οι επενδύσεις που κάνουν οι ασφαλιστικές και κυρίως τα Ταμεία Προνοίας είναι στοχευμένες και στη βάση τεχνοκρατικών στοιχείων και όχι φιάσκο, όπως έγινε στο πρόσφατο παρελθόν. Σήμερα, μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ βρίσκονται κατατεθειμένα στις εμπορικές τράπεζες, προσφέροντας μηδενικές αποδόσεις κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια αφού οι τράπεζες δύσκολα βρίσκουν καλές περιπτώσεις παραχώρησης νέων δανείων ενώ και ο μεταξύ τους ανταγωνισμός είναι έντονος με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα επιτόκια. Την ίδια ώρα, οι τραπεζικοί όμιλοι, εκμεταλλευόμενοι την πρόσβαση σε μεγάλο πελατολόγιο, για χρόνια κυριαρχούσαν στην ασφαλιστική αγορά δημιουργώντας όμως και σημαντικές στρεβλώσεις. Η ύπαρξη ανταγωνισμού επί ίσοις όροις θα είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα για τον επόμενο Έφορο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιο είναι το μέλλον του ασφαλιστικού τομέα;

Εάν ο ασφαλιστικός τομέας κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταθέτη, τότε θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις εργασίες του. Για να γίνει αυτό, όπως προαναφέραμε, θα πρέπει πρώτα ο καταθέτης να νιώσει πως ο επόπτης είναι αυστηρός, λειτουργεί προληπτικά και έγκαιρα και προβαίνει σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους που προβλέπουν οι σχετικές τοπικές και ευρωπαϊκές Οδηγίες. Δυστυχώς, η τελευταία σχετική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή είχε αναδείξει σημαντικές αδυναμίες σε σχέση με την εποπτεία του τομέα. Μόνο με σημαντική βελτίωση της κατάστασης θα μπορέσει να υπάρξει κι ένα ξεκαθάρισμα στην αγορά, καθώς αρχίζει να γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο πως πλέον ένας τόσο μεγάλος αριθμός εταιρειών και Ταμείων Προνοίας δεν είναι βιώσιμος. 

Υπάρχουν περιθώρια

Η πρόσφατη εμπειρία από την Ελλάδα δείχνει πως οι πολίτες μετά από συγκεκριμένα γεγονότα νιώθουν την ανάγκη να ασφαλιστούν. Όπως για παράδειγμα συνέβη πριν από ένα χρόνο περίπου με την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι, όταν μέσω του συγκεκριμένου τραγικού γεγονότος όλοι αντιλήφθηκαν τη σημασία και το ρόλο της ασφάλισης  κατοικίας. Στην Κύπρο μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 30% των κατοικιών είναι ασφαλισμένο κι αυτό συνδέεται κυρίως με ακίνητα που είναι υποθηκευμένα έναντι δανείου. Είναι αντιληπτό λοιπόν, πως τα περιθώρια για ανάπτυξη του τομέα είναι μεγάλα. 

Αυτά τα περιθώρια διέκρινε στην κυπριακή αγορά και η Hellas Direct. Μία ασφαλιστική εταιρεία νέας γενιάς που στο επίκεντρο των εργασιών της βρίσκεται η τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη. Μετά από ένα ιδιαίτερα πετυχημένο ξεκίνημα στην Ελλάδα, το οποίο αναγνώρισαν και οι Financial Times, κατατάσσοντας την εταιρεία στις 1000 πιο ραγδαία αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη, η εταιρεία με βάση και προσωπικό στην Κύπρο, έκανε τα πρώτα της ανοίγματα στην κυπριακή αγορά με έμφαση στην ασφάλιση κατοικίας. Η ασφαλιστική που ίδρυσαν οι Αλέξης Πανταζής και Αιμίλιος Μάρκου έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές συνεργασίες που θα συμβάλουν στην υλοποίηση των σχεδίων της ενώ έχει ως αιχμή του δόρατος της, την τεχνολογία, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να εντοπίζουν και να προχωρούν στη δημιουργία συμβολαίων προσαρμοσμένων στις ανάγκες τους εύκολα και γρήγορα. 

Εξίσου σημαντικό όμως είναι και το γεγονός πως η εταιρεία έχει ως μετόχους και υποστηρικτές πολύ μεγάλους διεθνείς οργανισμούς όπως η Portag3, ο IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η Endeavor Catalyst, ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs Lord O’Neill και ο βετεράνος στα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια Jon Moulton. 
Για να γίνει κατορθωτό μία μικρή αγορά όπως η κυπριακή να προσελκύσει κι άλλους θεσμικούς επενδυτές στον ασφαλιστικό κλάδο, θα πρέπει πριν απ’ όλα να υπάρχει σωστή εποπτεία και να εμπιστοσύνη στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Αυτό θα είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα για τον επόμενο Έφορο Ασφαλίσεων. 

Philenews/Insder