Μια σημαντική καινοτομία κρύβει η συγχώνευση μεταξύ των δικηγορικών εταιρειών Στέλιου Αμερικάνου και Χάρη Σαββίδη, μια συγχώνευση η οποία αλλάζει τα δεδομένα στις νομικές υπηρεσίες όπως τα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και αυτό γιατί με την συγχώνευση των δυο γραφείων δημιουργούνται νέες συνέργειες στο χώρο της δικηγορίας, ειδικά όσο αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών τύπου Blockchain. Όπως αναφέρει με συνέντευξη του ο Δρ. Χάρης Σαββίδης η συγχώνευση των δυο γραφείων έχει σαν στόχο της την ανατροπή των μέχρι σήμερα νομικών υπηρεσιών με την εισαγωγή τεχνολογιών αιχμής όπως Blockchain, οι οποίες δημιουργούν μια αυτοματοποίηση των υπηρεσιών με απώτερο στόχο την μείωση των χρονοβόρων διαδικασιών και επομένως του κόστους. Σημειώνει ότι οι απαιτήσεις της εποχής μας είναι πολύ πιο έντονες συγκριτικά με το παρελθόν και επομένως η εισαγωγή της τεχνολογίας στη ζωή μας και στις δικηγορικές εργασίες είναι αναπόφευκτη. Να σημειωθεί πως μετά την συγχώνευση αυτή δημιουργείται η πρώτη δικηγορική εταιρεία τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς που εφαρμόζει την τεχνολογία Blockchain στις νομικές της υπηρεσίες.
 
Πέστε μας λίγο για την συγχώνευση των γραφείων σας; Τι σημαίνει αυτό και τι το διαφορετικό θα φέρετε;
Με την συγχώνευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 10 Μαΐου 2019, η δικηγορική εταιρεία Στέλιος Αμερικάνος & Σία Δ.Ε.Π.Ε. απορροφά ουσιαστικά όλο το φάσμα των εργασιών της δικηγορικής μου εταιρείας Χ. Π. Σαββίδης & Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε. και καθίσταται μία εκ των μεγαλυτέρων δικηγορικών εταιρειών της Κύπρου. Οι υπηρεσίες και φυσικά οι δικηγόροι και συνεργάτες της δικηγορικής μου εταιρείας έχουν ενταχθεί στις δομές της Στέλιος Αμερικάνος & Σία Δ.Ε.Π.Ε., συμπληρώνοντας αλλά και διευρύνοντας τις υπηρεσίες προς τους πελάτες και των δύο δικηγορικών εταιρειών, προσβλέποντας ταυτόχρονα σε μία ακόμα πιο ποιοτική και δυναμική παρουσία σε ό,τι αφορά την ευρύτερη αγορά παροχής δικηγορικών και νομικών υπηρεσιών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Πιστεύω πως η συνύπαρξη και συνεργασία πλέον μίας πολύ μεγαλύτερης ομάδας αξιόλογων επαγγελματιών, στη βάση της αρχής της διαρκούς ατομικής και συλλογικής εξέλιξης, είναι εκείνο το στοιχείο που πολύ σύντομα θα σφραγίζει τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συγχώνευσης.
 
Γιατί τώρα έγινε αυτή η συγχώνευση;
Με τον συνάδελφο Στέλιο Αμερικάνο μοιραζόμαστε την ίδια ακριβώς αντίληψη σε ό,τι αφορά την διαχρονική εξέλιξη και προοπτική του δικηγορικού επαγγέλματος και ευρύτερα των νομικών υπηρεσιών στην Κύπρο αλλά και διεθνώς. Έχουμε συνεργαστεί και στο παρελθόν με επιτυχία. Ο κάθε δικηγόρος και η κάθε ομάδα νομικών οφείλει να παρακολουθεί, να μελετά και να συμβαδίζει όσο γίνεται καλύτερα με τις ανάγκες και πολύ συχνά τις προκλήσεις του επαγγέλματος και της κοινωνίας. Δεν υφίσταται για εμάς καθημερινή ή παραδοσιακή δικηγορία. Μια τέτοια νοοτροπία μοιραία περιορίζει την αναζήτηση γνώσης για τον ίδιο τον δικηγόρο και ακόμη χειρότερα συρρικνώνει το εύρος πιθανών λύσεων στα προβλήματα του πελάτη. Οι βέλτιστες λύσεις, ως ο ιδανικός πάντα στόχος, απαιτούν συνέργειες, οι οποίες μάλιστα δεν περιορίζονται στα στενά όρια του δικηγορικού και νομικού κύκλου συνεργατών, ενώ απαιτεί και διαρκή αναζήτηση εξειδικευμένων γνώσεων και πρακτικών εφαρμογών, με γνώμονα πάντοτε την εξέλιξη της κοινωνίας και συνεπώς την εξέλιξη και διαφοροποίηση των αναγκών και των προβλημάτων. Μέσα από αυτό ακριβώς το πλαίσιο συλλογισμού και ενδελεχούς μελέτης λάβαμε την απόφαση να προχωρήσουμε στη συγχώνευση, κρίνοντας ότι μεγάλο μέρος των παρεχόμενων δικηγορικών και νομικών υπηρεσιών αποκτά σταδιακά νέο περιεχόμενο ή μεταλλάσσεται συνεπεία ιδίως νέων τεχνολογιών όπως το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη.  
 
Η τεχνολογία Blockchain που εφαρμόζεται και σε ποιους απευθύνεται;
Είναι ίσως κοινή διαπίστωση και ταυτόχρονα οξύμωρο πως όσο περισσότερο ακούμε και διαβάζουμε για την τεχνολογία blockchain τόσο περισσότερο αντιλαμβανόμαστε μεν τη σημασία της για το μέλλον, αλλά εξακολουθούμε να δυσκολευόμαστε να την κατανοήσουμε στην πρακτική της εφαρμογή. Την σύγχυση αυτή την επιτείνει ίσως και η εσφαλμένη ταύτιση της τεχνολογίας με τα κρυπτονομίσματα, όπως το bitcoin, τα οποία καλώς ή κακώς συνδέονται συχνά με ύποπτες ή παράνομες συναλλαγές. Τα κρυπτονομίσματα είναι απλά και μόνο μία εφαρμογή μεταξύ πληθώρας άλλων που προσφέρει η τεχνολογία blockchain. Για εμάς τους δικηγόρους, τολμώ να αναφέρω πως το φυσιολογικό μεν ενδιαφέρον κατανόησης του τρόπου ρύθμισης και νομοθέτησης σε ό,τι αφορά τα κρυπτονομίσματα, ίσως μας αποπροσανατόλισε με αποτέλεσμα να μην ερευνηθεί στο βαθμό και στο χρόνο που θα έπρεπε η ίδια η τεχνολογία blockchain. Αυτό είναι κάτι που τουλάχιστον στη δικηγορική μας εταιρεία επιχειρούμε να πράξουμε, όχι κατ’ ανάγκη ή περιοριστικά σαν προσφορά νομικής υπηρεσίας σε πελάτες μας, αλλά πολύ περισσότερο για σκοπούς ενημερωτικούς προς κάθε ενδιαφερόμενο, συμπεριλαμβανομένων συναδέλφων δικηγόρων, για την πρακτική χρησιμότητα του blockchain.  Ειδικότερα, είμαστε η πρώτη δικηγορική εταιρεία διεθνώς που προσφέρει τη δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας της και αξιοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό, για έλεγχο της αυθεντικότητας πιστοποιητικών μετοχών εταιρειών από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη. Η ενεργοποίηση αυτής της δυνατότητας εδράζεται στην έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών μετοχών, τα οποία μέσω της τεχνολογίας blockchain αποκτούν μία μοναδική ψηφιακή ταυτότητα, επιτρέποντας στον κάθε ενδιαφερόμενο που έχει στην κατοχή του το ψηφιακό αρχείο να επιβεβαιώνει την αυθεντικότητα του μέσα σε δευτερόλεπτα, ανέξοδα και χωρίς τη μεσολάβηση οποιονδήποτε τρίτων. Πρόκειται όντως για ανατρεπτική υπηρεσία που ουσιαστικά επιτρέπει και την κατανόηση των αποτελεσμάτων εφαρμογής της τεχνολογίας blockchain μέσα από ένα ομολογουμένως απτό παράδειγμα.
 
Μπορεί να συνδυαστεί η καινοτομία με την παροχή νομικών υπηρεσιών και πως;
Ασφαλώς μπορεί και θα πρόσθετα πως στις πλείστες των περιπτώσεων επιβάλλεται κιόλας, ιδίως εάν αναλογιστούμε πως η καινοτομία σε μεγάλο βαθμό σήμερα υλοποιείται μέσα από νεοφυείς επιχειρήσεις και στη βάση των νέων τεχνολογιών που προανέφερα, όπως το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό σημαίνει πως η δομή και η οργάνωση μιας τέτοιας επιχείρησης, τα πνευματικά δικαιώματα που προκύπτουν και η ανάγκη προστασίας τους, όπως επίσης και η καλύτερη δυνατή κατοχύρωση των δικαιωμάτων των δημιουργών στο στάδιο της διαπραγμάτευσης με ενδιαφερόμενους επενδυτές, ενεργοποιούν μία σύνθετη ανάγκη πλήρους νομικής κάλυψης. Η αρτιότητα μιας τέτοιας νομικής υποστήριξης, ωστόσο, θεωρώ πως προϋποθέτει επαρκή εξοικείωση του ίδιου του δικηγόρου με τις νέες αυτές τεχνολογίες. 
 
 
Το γεγονός ότι η Κύπρος τα τελευταία έτη έχει προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά ταμεία πως επηρεάζει τις νομικές υπηρεσίες στην Κύπρο;
Μετά το 2013 και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης καταθετών και επενδυτών στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, παρατηρείται ένα ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στην κυπριακή αγορά σε ό,τι αφορά την προσέλκυση αλλά επίσης και τη σύσταση νέων επενδυτικών ταμείων. Η αγορά γενικά των επενδυτικών υπηρεσιών υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς διευρύνεται διαρκώς, αυξάνοντας συνεπώς και τη ζήτηση πολύ εξειδικευμένων νομικών συμβουλών και υπηρεσιών σε θέματα που άπτονται της διαδικασίας αδειοδότησης, εποπτικού ελέγχου και γενικά κανονιστικής συμμόρφωσης, όπως επίσης και επενδυτικών συναλλαγών. Η σημαντική αύξηση της ζήτησης τέτοιων νομικών υπηρεσιών, σε συνδυασμό με τον περιορισμένο αριθμό πραγματικά εξειδικευμένων δικηγόρων και νομικών σε ζητήματα επενδύσεων, έχει ομολογουμένως αναδείξει αυτή την αγορά ως μία εξ αυτών των επιμέρους αγορών που αξίζει πραγματικά κατά την άποψή μου να ενδιατρίψει ένας νέος δικηγόρος.  Αυτό είναι και ένα μήνυμα που και ως πανεπιστημιακός παράλληλα δράττομαι πάντοτε της ευκαιρίας να μεταδώσω σε φοιτητές και απόφοιτους της νομικής, έτσι ώστε να αναζητήσουν διόδους επιτυχούς καριέρας όσο πιο μακριά γίνεται από κορεσμένα αντικείμενα πρακτικής ενασχόλησης.