Προβληματισμένος όσο αφορά τον μεγάλο αριθμό ασφαλιστικών εταιρειών στην Κύπρο εμφανίστηκε ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας Ιωάννης Μάτσης ο οποίος μιλώντας στο 4ο Συνέδριο του Συνδέσμου Αναλογιστών Κύπρου παρέθεσε σειρά «καυτών» ερωτημάτων σε σχέση με τον ασφαλιστικό τομέα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ύπαρξη 41 ασφαλιστικών εταιρειών και έθεσε το ερώτημα εάν μπορεί μια αγορά όπως την κυπριακή με 800.000 κατοίκους να δικαιολογήσει την ύπαρξη ενός τόσο μεγάλου αριθμού εταιρειών. Και όλα αυτά σε μια περίοδο όπου οι διεθνείς προκλήσεις συνεχώς εντείνονται και οι ευρωπαϊκές απαιτήσεις μέσω Οδηγιών (δες Solvency II) αυξάνουν την πίεση για φερέγγυες εταιρείες.
 
Να σημειωθεί πως σήμερα στον ασφαλιστικό τομέα της Κύπρου υπάρχουν 41 ασφαλιστικές εταιρείες που εργοδοτούν 4000 εργαζομένους ενώ ο τομέας συνεισφέρει 4% στο κυπριακό ΑΕΠ και οι επενδυτικές του δραστηριότητες ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ. Ο  Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Τράπεζας ανάφερε ενδεικτικά πως η Ελλάδα που έχει 12 φορές περισσότερο πληθυσμό από τη Κύπρο και 10 φορές μεγαλύτερη οικονομία έχει 55 ασφαλιστικές εταιρείες.
Ο κ. Μάτσης έθεσε επομένως το ερώτημα εάν οι συγχωνεύσεις ή ακόμα και το κλείσιμο ασφαλιστικών εταιρειών θα συμβάλουν στην αύξηση της αποδοτικότητα ολόκληρου του τομέα. Επιπλέον, εξέφρασε τον προβληματισμό του σε σχέση με το κατά πόσο υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός εξειδικευμένου ντόπιου προσωπικού το οποίο να μπορεί να απορροφηθεί από τις υπάρχουσες εταιρείες ή απλά οι μικρότερες εταιρείες παραμένουν ελλειμματικές σε ταλέντο με αποτέλεσμα να προσφέρουν και ένα ελλειμματικό αποτέλεσμα θέτοντας σε κίνδυνο ολόκληρο τον τομέα. Διερωτήθηκε επίσης κατά πόσο τα προϊόντα που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ραγδαία εξελισσόμενης και αναβαθμιζόμενης κυπριακής οικονομίας.
 
 
Μάλιστα, έδωσε και συγκεκριμένα παραδείγματα προϊόντων που θα μπορούσαν ν παρέχουν οι κυπριακές ασφαλιστικές εταιρείες.
 
Διατύπωσε και ένα άλλο ερώτημα, κατά πόσο θα μπορούσαν οι κυπριακές ασφαλιστικές να συνεργαστούν με διεθνείς αντασφαλιστικές εταιρείες δημιουργώντας μία ή περισσότερες κυπριακές αντασφαλιστικές εταιρείες. Μία τέτοια εξέλιξη, όπως σημείωσε θα είχε πολλαπλό θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία αφού θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας, θα κρατούσε εκατομμύρια εντός χώρας που σήμερα πάνε εξωτερικό και θα βελτίωνε το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας.
Τέλος, ενώπιον των βασικών πρωταγωνιστών του τομέα, διερωτήθηκε κατά πόσο κάνουν ότι μπορούν για να εκπαιδεύσουν την κοινωνία αλλά και την πολιτεία για την ανάγκη ασφάλισης. Έδωσε μάλιστα κι ένα ακραίο παράδειγμα, ότι σε περίπτωση μίας καταστροφής όπως από ένα σεισμό, η οικονομία μπορεί να καταρρεύσει και να χρειαστεί εκ νέου η ανάγκη οικονομικής βοήθεια από το ΔΝΤ και την τρόικα.