Εκπληκτική και σε χρόνο ρεκόρ ήταν η μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών στις υπεραγορές και καταστήματα από την εφαρμογή της νομοθεσίας, με τις μετρήσεις να κάνουν λόγο για 85%-86% μείωση, βάση της τελευταίας μέτρησης.
Μιλώντας στο Insider, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, Μάριος Αντωνίου, δήλωσε αρκετά ικανοποιημένος για την μείωση του πλαστικού στις υπεραγορές.
Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση που έγινε πρόσφατα στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, με την παρουσία εκπροσώπων υπεραγορών και με θέμα τη μείωση της πλαστικής σακούλας, την ικανοποίηση μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας και πόσο κοντά είναι η Κύπρος στους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αγγίζει το 85% η μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας
«Η μείωση ήταν εκπληκτική και σε χρόνο ρεκόρ. Εμπεδώθηκε στο κοινό γρήγορα και ο κόσμος έχει προσαρμοστεί, χωρίς να υπάρξουν ιδιαίτερες αντιδράσεις», ανέφερε ο κ. Αντωνίου τονίζοντας πως έγινε μια ομαλή μετάβαση στη νέα νομοθεσία.
Σε σχέση με τη συζήτηση για το κατά πόσο είναι εφικτό να καταργηθεί πλήρως η πλαστική σακούλα από τις υπεραγορές, ο κ. Αντωνίου εξέφρασε τις αντιθέσεις του. «Μας βρίσκει κάθετα εναντίον, και το έχουμε αναφέρει στο υπουργείο. Μιλούσαμε για μείωση της πλαστικής σακούλας και όχι κατάργηση της. Τα κράτη-μέλη έχουν πετύχει τους στόχους που τέθηκαν για την κατά κεφαλή χρήση της πλαστική σακούλας, και το ίδιο πετυχαίνει και η Κύπρος. Δεν βλέπω το λόγο να καταργηθεί. Δεν είναι κάτι που μας βρίσκει σύμφωνους».
Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της Κύπρου προκύπτει ζήτημα για την τουριστική κίνηση αφού το ενδεχόμενο να καταργηθούν πλήρως οι πλαστικές σακούλες, θα υποχρέωνε τους τουρίστες να φέρνουν δικές τους ή να αγοράζουν επαναχρησιμοποιούμενες, κάτι το οποίο δεν είναι θεμιτό.
Όσον αφορά στο αν υπήρξε διαφοροποίηση στα έσοδα των υπεραγορών μετά την μείωση των πλαστικών σακουλών, ανέφερε ότι εξοικονομήθηκαν κάποια χρήματα. Τα λεφτά αυτά, τόνισε, χρησιμοποιούνται σε εκστρατείες για ευαισθητοποίηση του κοινού, για προβολή και ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης. «Αρκετές υπεραγορές έχουν προχωρήσει στη δημιουργία διαφημίσεων και εκστρατειών για το ζήτημα», κατέληξε.
Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιούλιο του 2018, έχει απαγορευτεί με εναρμονιστικές ρυθμίσεις στη νομοθεσία, η διάθεση της δωρεάν πλαστικής σακούλας και ταυτόχρονα προβλέπεται η υποχρεωτική επιβολή ελάχιστης χρέωσης ύψους 0,05 ευρώ συν ΦΠΑ ανά τεμάχιο σακούλας.