Η ώρα των αποφάσεων σε πολιτικό επίπεδο πλησιάζει για τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας που θα διαδεχθεί τη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη καθώς απομένουν 25 μέρες από την λήξη της θητείας της. Το Προεδρικό μέχρι τώρα δεν έδειξε ότι βιάζεται να ανακοινώσει το όνομα του νέου κεντρικού τραπεζίτη.
Ανεπίσημα το Προεδρικό απέδωσε την καθυστέρησε σε άλλα θέματα που είχε να διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρώντας ότι η ανακοίνωση προσώπου για διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας μπορούσε να περιμένει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ηρωική έξοδος της Γιωρκάτζη
Η λίστα με τους υποψήφιους όμως φαίνεται ότι είναι αρκετά περιορισμένη. Δεν αποκλείεται να γίνουν παρασκηνιακές πολιτικές ζυμώσεις για το ποιος θα διαδεχθεί την κ. Γιωρκάτζη. Μετά από αυτές να ληφθούν τελικές αποφάσεις και να γίνει η ανακοίνωση του ονόματος. Πάντως τις τελευταίες μέρες στην σεναριολογία των ονομάτων προστέθηκε ακόμη ένα. Στο προσκήνιο βγήκε το όνομα του Γιώργου Συρίχα ο οποίος ήταν εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ της Κεντρικής. Διορίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 και η θητεία του έληξε τον Σεπτέμβριο του 2018.
Στο παρελθόν το ονομά του είχε ξανακουστεί για την θέση του κεντρικού τραπεζίτη και είναι από τα στελέχη της Κεντρικής που έχουν ζήσει από κοντά τα γεγονότα πριν από το 2013. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πληροφορίες δίνουν προβάδισμα στον νυν εκτελεστικό σύμβουλο της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην Έφορο της μονάδας αποκρατικοποιήσεων, Κωνσταντίνο Ηροδότου. Ο κ. Ηροδότου έχει πείρα στην επενδυτική τραπεζική και τυγχάνει της απαραίτητης πολιτικής στήριξης για το διορισμό.
Για τη θέση του διοικητή είχε ακουστεί και το όνομα του Ανδρέα Περσιάνη, που ήταν μη εκτελεστικό μέλος στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας και η θητεία του έχει λήξει.
Είχε ακουστεί και το όνομα του Ελλαδίτη τραπεζίτη Τάκη Αράπογλου για τη θέση του διοικητή. Ωστόσο, βγήκε από τη λίστα της σεναριολογίας καθώς ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου. Μεταξύ άλλων, στα ονόματα που κυκλοφόρησαν από διάφορους κύκλους ήταν και του Αιμίλιου Κυριάκου, διευθύνοντος συμβούλου στη CitiBank Eλλάδος.
Είναι γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μιλήσει με αρκετό κόσμο, είτε πολιτικούς είτε από οικονομικούς κύκλους, προκειμένου να αποκτήσει ολοκληρωμένη άποψη. Αυτό που διαρρέει από το Προεδρικό είναι ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης πέρα από τις ακαδημαϊκές σπουδές και τα πτυχία πρέπει να έχει γνώση του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή πώς λειτουργεί μια τράπεζα. Σημαντικό κομμάτι επίσης θεωρείται το γεγονός να μπορεί να σταθεί ισότιμα με τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η Κυβέρνηση διαμηνύει, πάντως, ότι δεν επιθυμεί διορισμό ακαδημαϊκών, παραπέμποντας σε προηγούμενες εμπειρίες και σε κριτική που ασκείται από πανεπιστημιακούς αλλά και στην ανάγκη να υπάρχει κάποια προηγούμενη πείρα στα τραπεζικά.
Η διοικήτρια της Κεντρικής αναμένεται να αποχωρήσει από τη θέση της τον Απρίλιο καθώς λήγει η θητεία της. Ο διορισμός της στο πηδάλιο της Κεντρικής είχε ανακοινωθεί στις 11 Μαρτίου 2014. Ανέλαβε καθήκοντα στις 11 Απριλίου 2014. Πέραν του νέου διοικητή, η Κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει και για την πλήρωση των θέσεων των δύο μελών που παραμένουν κενές στο Δ.Σ., ενός εκτελεστικού και ενός μη εκτελεστικού. Με βάση την ετήσια έκθεση του 2017 η αμοιβή της διοικήτριας ήταν €152.000 ετήσια.