Στην ερευνητική επιτροπή για την οικονομία καταθέτει εκ νέου η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, με αφορμή κάποια έγγραφα που ζήτησε να καταθέσει. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χ. Γιωρκάτζη: Υπήρχε σενάριο για κούρεμα 2,3 δις το 2018

10:05 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε αναφορά στον κ. Χατζηγιάννη η κ. Γιωρκάτζη είπε πως τον υποστήριζαν υψηλότερα στελέχη της κοινωνίας και δεν υπάρχει λόγος να στεκόμαστε στην επιστολή Μουσκάλη. Σε απάντηση του κ. Αρέστη ότι δεν υπάρχουν επιστολές από τα υψηλότερα στελέχη της κοινωνίας η κ. Γιωρκάτζη απάντησε ότι αυτά γίνονταν πίσω από κλειστές πόρτες.
Η κατάθεση της κ. Γιωρκάτζη ολοκληρώθηκε.
 

10:00 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρέστη: Είπατε ότι ο Συνεργατισμός δεν είχε σωτηρία. Τότε γιατί το κράτος έβαλε λεφτά; Είναι λεφτά του Κύπριου φορολογούμενου.
Γιωρκάτζη: Η ανακεφαλαιοποίηση έδωσε στον Συνεργατισμό την ευκαιρία να αναγεννηθεί και να αλλάξουν πολλά πράγματα.
Αρέστη: Σαν τι;
Γ: Έγιναν αλλαγές σε πρόσωπα, σε ποιους δινόταν δάνεια, στην εσωτερική διακυβέρνηση. Υπήρχαν παραδείγματα στο εξωτερικό που σώθηκαν τράπεζες.
 

9.48 ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Γιωρκάτζη: Θέλω να πω κάτι ότι ο Συνεργατισμός δεν είχε σωτηρία από πολλά χρόνια πριν. Από τότε που για κάτι παλιοχώραφα στο Στρουμπί δίνανε δάνεια αβέρτα. Συγγνώμη δεν έπρεπε να αναφέρω χωριό. Μετά άρχισαν τα σπίτια, οι πισίνες, τα εργοστάσια και άρχισαν τα προβλήματα εσωτερικά. Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί υπάρχουν ποινικές διώξεις σε εξέλιξη.
 

9.30 ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αρέστη: Αν θυμόμαστε καλά, έχετε πρόθεση να καταθέσετε κάποια έγγραφα; 
Γιωρκάτζη: Μάλιστα.

Α: Πριν το κάνετε έχουμε εντοπίσει μια αλληλογραφία μεταξύ εσάς και του ΥΠΟΙΚ. Ξεκινά τον Ιούνιο του 2017. Είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ σας ή γενικότερα με την ΚΤΚ.

Γ: Μπορώ να σας τη δείξω αλλά ακόμα να μου δώσουν το πράσινο φως.

Α: Να σας κάνω μια ερώτηση για να μας βοηθήσετε; Αυτή η αλληλογραφία από πότε ξεκινά; 

Γ: Θα ξεκινήσω με μια αναφορά ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε την περασμένη Παρασκευή ότι “για τη ΣΚΤ ξέραμε από το ’13 ότι είχε πρόβλημα”. 

Α: Από τον Ιούνιο του ’17 και μετά τα έχουμε. Εμείς αυτά που θέλουμε είναι πριν, το ’13, το ’14, είχατε αλληλογραφία αναλόγου περιεχομένου; 

Γ: Ναι υπάρχει. Το ’17 είχαν αρχίσει τα πράγματα να είναι εξαιρετικά κρίσιμα. Και προηγουμένως γράφαμε. Ο κ. Γιάγκου νομίζω σας έδωσε επιστολές από το ’14. Σας διαβεβαιώνω ότι τις έχουμε και αναλόγως της στάσης του SSM θα διαφανεί αν επιτραπεί να σας τις δώσουμε. Θέλω να βεβαιωθώ ότι η επιστολή προς το Υπουργικό 15 Μαρτίου 2015 σας την έχω δώσει την προηγούμενη φορά. Είναι τρεις επιστολές. Η δεύτερη είναι στις 8 Φεβρουαρίου 2018 προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Α: Είχατε άλλη επαφή με τον ΠτΔ;

Γ: Ναι. Τις ημερομηνίες σας τις είχα δώσει. Είχα δύο κατ’ ιδίαν, μία με τον ΥΠΟΙΚ, μία με τους αρχηγούς κομμάτων, μία με τους Συνεργατιστές. Είχαν γίνει 5-6 συναντήσεις.
Γιωρκάτζη: Εκπλαγήκατε δικαίως διότι αυτό που γνωρίζει ο κόσμος είναι για το 1,5 δις και τα 175 εκατ. που μπήκαν μεταγενέστερα, και είχα πει ότι είναι πολύ περισσότερα αυτά που μπήκαν στην τράπεζα. Και με ρωτήσατε πόσα. Είπα 3 δις και μου ζητήσατε να το αναλύσω. Η τράπεζα αντιμετώπιζε πρόβλημα και όπως γνωρίζετε για να δοθεί ενίσχυση χρειάζεται η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού. Έγιναν διαβουλεύσεις. Αποφάσισε να δώσει 3,5 δις και δέχτηκε η επιτροπή. Είχαν αρχίσει από τον Γενάρη 2018 οι εκροές των καταθέσεων και συνεχείς αναφορές και ο κόσμος έτρεχε να αποσύρει τα χρήματα του. Η ρευστότητα που είχε η τράπεζα θα διαρκούσε για τους πελάτες της για 80 ημέρες. Το κράτος, κατά τη γνώμη μας, σωστά, αντέδρασε καταθέτοντας 2,5 δις. Η κατάθεση αυτή εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως κρατική βοήθεια με προϋποθέσεις. Αυτά μετατράπηκαν σε κεφάλαιο προς την ΚΕΔΙΠΕΣ. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι τα κρατικά μέτρα ενίσχυσης στη Κύπρο συνιστούν ενίσχυση που είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκού κανονισμούς.