Μετά από πεντέμισι χρόνια από την απόφαση σταθμό για την κυπριακή οικονομία για κούρεμα των καταθέσεων και εφόσον εγκατέλειψε το αξίωμα του προέδρου του Eurogroup (καθώς έληξε η θητεία του) ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εξιστόρησε στον «Φ» τις δικές του εμπειρίες από την κυπριακή κρίση.
 
Ο κακός τύπος του Eurogroup αποκάλυψε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ήθελε να προστατεύσει τους μεγαλοκαταθέτες με την πρόταση για κλιμακωτό κούρεμα, ενώ εάν η Βουλή επέμενε σε αυτή την απόφαση, τότε το Eurogroup θα την έκανε δεχτή. Όπως τόνισε, το ζητούμενο ήταν να υπάρξει και συνεισφορά των μετόχων.
 
Εκφράζοντας την άποψή του σχετικά με τους πανηγυρισμούς της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ότι η Κύπρος αποτελεί ένα «success story», ξεκαθάρισε ότι «μετά από τέτοια κρίση, δεν μιλούμε για success story».
 
 
Συγκεκριμένα, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο όρος αυτός δεν του αρέσει, «όταν έχεις βιώσει μια τέτοια κρίση. Το θέμα είναι ότι, όταν είσαι σε μια βαθιά κρίση, επιτρέπεις στα προβλήματα να διογκωθούν και τα ρίσκα να συσσωρευτούν μέχρι να γίνει η έκρηξη».
 
Πρόσθεσε επίσης πως «μετά, αναπόφευκτα έρχονται τα σκληρά, μη δημοφιλή μέτρα με κοινωνική χροιά αλλά τα χρειάζεσαι για να ανακάμψεις.
 
Το μνημόνιο βοήθησε την Κύπρο. Δείτε πού έφτασε σήμερα η χώρα: στις χώρες της ΕΕ με τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης. Εν μέρει η Κύπρος χαρακτηρίζεται από επιτυχία καθώς βγήκε από την κρίση. Ωστόσο, πολιτικοί στις Βρυξέλλες είπαν ότι και η Ελλάδα αποτελεί μια μεγάλη επιτυχία. Με λυπεί όμως ότι επιτρέψαμε να ξεφύγουν τα προβλήματα σε πολλές χώρες».
 
 
Κυριότερο συμπέρασμά του για την οικονομική κρίση στην Κύπρο, όπως δήλωσε στη συνέντευξη, είναι ότι «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί και ότι η Κύπρος βγήκε ισχυρότερη και ανθεκτικότερη από αυτήν».
 
Εξήγησε μάλιστα πως εάν η Κύπρος «είχε ισχυρότερο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα, πιο συνετές πολιτικές και εάν η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενεργήσει γρηγορότερα θα είχαν εξελιχθεί διαφορετικά τα πράγματα για τη χώρα».
 
Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Κύπρος ήταν το πειραματόζωο της ΕΕ, όταν αποφασίστηκε το bail in, ανέφερε, «το bail in είχε χρησιμοποιηθεί και πριν το 2013, ενώ στη συνέχεια έγινε ένα κύριο εργαλείο της τραπεζικής ένωσης. Όταν ανέλαβα υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας (στα τέλη του 2012) χρησιμοποιήσαμε το bail in στην περίπτωση κρατικοποίησης της τράπεζας SNS».
 
 
Πρόσθεσε μάλιστα πως «όπου μια τράπεζα είναι προβληματική, οι ευρωπαϊκές Αρχές πιστεύουν ότι οι μέτοχοι και οι επενδυτές πρέπει να συνεισφέρουν προκειμένου να παραχωρηθεί μετέπειτα η κρατική βοήθεια».
Εξήγησε ακόμη πως στην Κύπρο το πρόβλημα στις τράπεζες ήταν βαθύτερο κι ήταν φανερό ότι δεν θα σωζόντουσαν.
 
«Το πραγματικό σοκ είναι ότι το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο δεν ήταν βιώσιμο. Ήταν ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δεν μπορούσε να προχωρήσει», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε πως «οι Κύπριοι νομίζουν ότι το bail in ήταν το πρόβλημα, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ήταν η λύση του προβλήματος. Είτε σας αρέσει είτε όχι ήταν η λύση του προβλήματος του τραπεζικού συστήματος που δεν ήταν υγιές».