Ενημερωμένος φαίνεται να ήταν σύμφωνα με την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν το «λουκέτο» της Συνεργατικής Τράπεζας, αφού εντός του 2018 έγιναν συναντήσεις και στάλθηκαν επιστολές από την Κεντρική Τράπεζα για την κατάσταση.
Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιος Αρέστη ανέφερε ότι αναλόγως με τις αναφορές που θα γίνουν για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας υπάρχει το ενδεχόμενο η Επιτροπή να αποφασίσει να τον καλέσει να καταθέσει αν και ο ίδιος ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί.
Απαντώντας σε ερώτηση πότε είχε για πρώτη φορά συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την οποία συζήτησαν το θέμα είπε ότι εξ’ όσων θυμάται έγινε το 2016.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιωρκάτζη: Πλάνη πως ο Συνεργατισμός ήταν υπόδειγμα
Σύμφωνα με το ημερολόγιο της για το 2018, αποστάληκαν δύο επιστολές προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και έγιναν πέντε συναντήσεις για το ζήτημα του Συνεργατισμού.
Γιωρκάτζη: Δύο σημαντικά θέματα στα οποία αναφέρθηκα ήταν η ενημέρωση και η συνάντηση με τον ΠτΔ. Το ημερολόγιο μου είναι από το 2018. Αυτές θα σας πω τώρα. Στις 19/1, 9/2 στάλθηκαν οι δύο επιστολές, 14/3/2018 έγινε συζήτηση για το ΕΣΤΙΑ και τη διαδικασία. Στις 15/3/2018 έγινε ευρεία σύσκεψη με όλους τους αρχηγούς κομμάτων και ζητούσαν πληροφορίες για το ΕΣΤΙΑ. Αυτές οι συναντήσεις έγιναν με πρωτοβουλία δική μου για να τον ενημερώσω. Ανησύχησε πάρα πολύ και ακολούθησαν εκτενείς συναντήσεις.
Αρέστη: Για αυτές τις συναντήσεις που μας είπατε τηρούσαν πρακτικά;
Γιωρκάτζη: Όταν ήμασταν στο Προεδρικό, είδα μια κυρία να κρατά πρακτικά αλλά δεν τα έχουμε εμείς.
Επιφυλάχθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής οποιαδήποτε άλλα στοιχεία έχει για συναντήσεις ή αλληλογραφία που είχε με τον
Πρόεδρο της Δημοκρατίας νωρίτερα.
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της, σε επιστολή της Διοικήτριας προς τον Υπουργό Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2018, την οποία επικαλέστηκε ο Γιώργος Γεωργίου, υπήρχε σενάριο για λήψη μέτρων εξυγίανσης που προνοούσε κούρεμα καταθέσεων 2,3 δισ. ευρώ.
Η κ. Γιωρκάτζη αναφέρθηκε έντονα στις ανησυχίες που είχε ο SSM τόσο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων όσο και για την εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας. Όπως ανέφερε, τις επιστολές που ερχόντουσαν από τους Ευρωπαίους Επόπτες, τις μεταβίβαζε στον Υπουργό Οικονομικών με παρατηρήσεις της Κεντρικής τονίζοντας πως «Εμείς κάναμε εισηγήσεις. Αλλά δεν είμαστε οι επόπτες». Όσον αφορά τις δεσμεύσεις που είχε η Κύπρος έναντι των Ευρωπαίων εποπτών, σημείωσε πως η Κεντρική Τράπεζα ενημερωνόταν μέχρι και το 2014, από εκεί και πέρα ενημερωνόταν ο SSM.
Υπήρχαν κίνδυνοι για να ληφθούν μέτρα πολύ χειρότερα από το εξωτερικό από τους Ευρωπαίους και ναι μεν είχε τελειώσει (ο Συνεργατισμός) αλλά δεν είχε πεθάνει, είπε απαντώντας σε σχόλιο από την έδρα ότι τον Μάρτιο είχε ήδη διαφανεί το τέλος του Συνεργατισμού.
Το ζήτημα επιλογής της Altamira και της Black Rock, όπως κατέθεσε η κ. Γιωρκάτζη, αφορούσε την «επιχείρηση που λεγόταν Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα» και δεν ήταν εποπτικό θέμα.
Τέλος, απαντώντας ερωτήσεις σχετικά με την κατάρρευση του Συνεργατισμού και τους λόγους που έφτασε εκεί, ανέφερε ότι μπορούσε να σωθεί η τράπεζα αλλά αυτό δεν έγινε διότι «θέλαμε να διασώσουμε με λιγότερα χρήματα».
“Είχα πει και χθες ότι δεν διανοούμαι να γνώριζαν το τέλος του δρόμου και να άφησαν τα πράγματα να πήγαν μόνα τους προς τα εκεί και αβοήθητα. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις. Μη εμπιστοσύνη ότι ο SSM θα το τραβούσε μέχρι το τέλος. Το γεγονός ότι θα υπήρχαν μεταξύ πολιτικών προσώπων για το ποιος θα επωμιστεί τη διάσωση. Θα μπορούσαν να υπάρχουν πολλά πράγματα. Αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει Κύπριος που είπε «άστα να παν τα πράγματα»”
Η κ. Γιωρκάτζη κλήθηκε να καταθέσει έγγραφα που της ζητηθήκαν από την Επιτροπή την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018.