«Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η Κύπρος βγήκε πολύ νωρίς από το μνημόνιο, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις». Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες από τη Λευκωσία ο τέως πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι η Κύπρος έκανε τη διαφορά. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν ομιλητής με θέμα «Η κρίση της Ευρωζώνης και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», στην εκδήλωση για τα 25χρονα του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέδωσε τα εύσημα στον υπουργό Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Γεωργιάδης διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο. «Η Κύπρος είναι τώρα μεταξύ των κρατών μελών με την υψηλότερη ανάπτυξη, μαζί με την Ισπανία και την Πορτογαλία. Η Ιρλανδία, μια άλλη χώρα που βρέθηκε σε μνημόνιο, οδηγεί την κούρσα με  6% ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Ολλανδός πολιτικός υπεραμύνθηκε τη λύση του bail in που επιβλήθηκε στον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα. Ανέφερε ότι χρησιμοποίησε τη λύση αυτή το 2013 (ενόσω ήταν υπουργός Οικονομικών) όταν εθνικοποίησε την τράπεζα SNS στην Ολλανδία. «Αυτή ήταν μια νέα προσέγγιση και για την Ολλανδία, αφού οι προκάτοχοί μου έσωσαν δύο μεγάλες τράπεζες με πολύ δαπανηρά μέσα (bail out). Όταν έπρεπε να ασχοληθούμε με την Κύπρο, αυτή η λύση (bail in) ήταν και πάλι η προτιμώμενή μου προσέγγιση», σχολίασε ο κ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι το bail in έχει γίνει πλέον η πρότυπη λύση στην τραπεζική ένωση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Η ασφάλεια και η μετανάστευση τα πιο σημαντικά ζητήματα για ΕΕ»

Στην ομιλία του τόνισε ότι η κρίση στην Ευρώπη διήρκησε πολύ περισσότερα χρόνια και έκανε μεγάλη ζημιά σε αρκετές χώρες. Σύμφωνα με τον Ολλανδό πολιτικό, η χρηματοοικονομική κρίση ξέσπασε την περίοδο εισαγωγής του ευρώ αναδεικνύοντας τις αδυναμίες της πραγματικής οικονομίας. Μάλιστα, τόνισε ότι η φούσκα με τα ακίνητα εξερράγη στην Ιρλανδία, Ισπανία, Ολλανδία και Κύπρο. Επισήμανε επίσης ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είχε μεγάλη εξάρτηση από τις τράπεζες, ενώ άργησε η αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Όταν ανέλαβε πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι η συζήτηση περιστρεφόταν στο ποιος θα πληρώσει για τις ζημιές των τραπεζών. «Οι κυβερνήσεις ή οι επενδυτές των τραπεζών;» ήταν το δίλημμα που τέθηκε. «Αφήνοντας στις εθνικές κυβερνήσεις τη διάσωση των επενδυτών, οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία πολλών χωρών. Και δημιουργήθηκε θυμός καθώς έγινε διάσωση των τραπεζών και των ιδιωτών επενδυτών εις βάρος του φορολογούμενου, αφήνοντας τον λαό στη λιτότητα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, τα σημαντικότερα ζητήματα σήμερα για την Ε.Ε. δεν είναι το ευρώ ή η οικονομία, αλλά η ασφάλεια και η μετανάστευση. 

Τέλος, κάλεσε τα κράτη μέλη να ολοκληρώσουν την τραπεζική ένωση και την ένωση των κεφαλαιαγορών. «Προς τον Δεκέμβριο, οι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την περαιτέρω μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Μια σταδιακή εξελικτική προσέγγιση είναι στο μυαλό μου ως ο καλύτερος τρόπος προς τα εμπρός. Το να κατηγορούμε την Ευρώπη για τις πολλές ατέλειες στις εθνικές μας οικονομίες, τα νομικά συστήματα ή την εσωτερική πολιτική διακυβέρνηση δεν θα μας φέρει παρά μια λαϊκιστική αντίδραση», κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Στον δικό του χαιρετισμό ο καθηγητής και πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του πανεπιστημίου Λευκωσίας και επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής και Διοίκησης, Αντρέας Θεοφάνους, έστειλε το μήνυμα ότι η Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο –ως το νοτιοανατολικό σύνορο της Ε.Ε.– για την προβολή του συστήματος αξιών της Ε.Ε. και την επιβολή των συμφερόντων της στην ευρύτερη περιοχή. «Πιστεύουμε επίσης ότι θα υπάρξουν πολλαπλά οφέλη αν το κράτος ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του και δώσει κίνητρα ώστε να καταστεί η Κύπρος ένα σημαντικό περιφερειακό ακαδημαϊκό κέντρο», τόνισε ο κ. Θεοφάνους.

 Aνέφερε ακόμη σε παρέμβασή του ότι «πεντέμισι χρόνια μετά την οικονομική κατάρρευση του Μαρτίου του 2013 πρέπει να κάνουμε μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και να δούμε πως μπορούμε να προχωρήσουμε προς τα μπρος με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Η Κύπρος, σημείωσε ο κ. Θεοφάνους, «ψάχνει ακόμα ένα νέο οικονομικό πρότυπο». Αυτό θα πρέπει, πρόσθεσε, να περιλαμβάνει την δημιουργία ή / και ενίσχυση νέων μηχανών οικονομικής ανάπτυξης. Πρέπει επίσης, συμπλήρωσε, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να υπερπηδήσουμε την πρόκληση της διαρθρωτικής ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους και μορφωμένους ανθρώπους και πρέπει επίσης να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αφήγημα που θα ανακτήσει την ηθική ανωτερότητα της Κύπρου σε όλους τους τομείς. Περαιτέρω, είπε ο ίδιος, ένας σημαντικός στόχος για την Κύπρο είναι να έχει ένα δημιουργικό ρόλο στην περιοχή και στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.