Τριών αστέρων και πολλά τουριστικά διαμερίσματα χαρακτηρίζουν την εικόνα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας σήμερα. Λίγα είναι τα ξενοδοχεία πολυτελείας που διαθέτει το νησί, ενώ τα τουριστικά καταλύματα μοιράζονται κυρίως σε Πρωταρά, Αγία Νάπα και Πάφο.
 
Στη Βουλή έχει οδηγηθεί ένα πακέτο νομοθεσιών που θα διέπει τη λειτουργία των ξενοδοχείων και προνοεί σωρεία αλλαγών στη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων σε κατηγορίες αστέρων.
 
Μια καινοτομία που εισάγεται στη νομοθεσία είναι ο χαρακτηρισμός ξενοδοχειακών μονάδων ως αστικά ξενοδοχεία, boutique hotels και Suite hotels, κάτι που δεν επέτρεπε το υφιστάμενο σύστημα κατηγοριοποίησης, ενώ εισάγεται ένα νέο σύστημα κατηγοριοποίησης των ξενοδοχείων και των τουριστικών καταλυμάτων. Το νέο σύστημα περιλαμβάνει 24 υποχρεωτικά κριτήρια –μέσα από τα οποία διασφαλίζεται η συμμόρφωση με κανόνες ασφάλειας και υγείας και 114 προαιρετικά κριτήρια- μέσα από τα οποία δίνεται η ευελιξία και η ευχέρεια στον επενδυτή να επιλέξει τον τύπο της ανάπτυξής του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων επιλέγουν οι Κύπριοι
 
Σύμφωνα με στοιχεία από τον ΚΟΤ, ο αριθμός των κλινών της Κύπρου κατά το εννιάμηνο του 2018 ανέρχεται στις 86.458 και αντιστοιχεί σε 800 τουριστικές μονάδες, ενώ τρία στα πέντε καταλύματα βρίσκονται σε Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο.
 
Η τουριστική βιομηχανία έχει δυναμικότητα 236 ξενοδοχείων, ενώ εξ αυτών, το ένα τρίτο αφορά ξενοδοχεία τριών αστέρων. Συγκεκριμένα, η Κύπρος διαθέτει 79 τριάστερα, με τα μισά (37) να είναι στην Αμμόχωστο. Σημειώνεται ότι το νησί μας διαθέτει μόλις 26 ξενοδοχεία πέντε αστέρων με 12.308 κλίνες. Τα περισσότερα εξ αυτών είναι στην Πάφο (έντεκα), επτά βρίσκονται στη Λεμεσό και έξι στην Αμμόχωστο. Από ένα διαθέτουν η Λευκωσία και Λάρνακα.
 
Συνολικά, η ελεύθερη Αμμόχωστος διαθέτει 76 ξενοδοχεία, η Πάφος 59, η Λεμεσός 31 και η Λάρνακα 30. Στα ορεινά θέρετρα βρίσκονται 20 ξενοδοχειακές μονάδες και στην πρωτεύουσα είκοσι. Μάλιστα, οι μισές ξενοδοχειακές μονάδες στη Λευκωσία είναι δύο αστέρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Tρίτη η Κύπρος σε αριθμό παραλιακών ξενοδοχείων
 
Η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου διαθέτει τις περισσότερες κλίνες σε παγκύπρια βάση και το μεγαλύτερο ποσοστό όσον αφορά στα ξενοδοχειακά διαμερίσματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΟΤ, η επαρχία Αμμοχώστου βρίσκεται στην πρώτη θέση με 35.496 κλίνες και ακολουθεί η Πάφος με 29.065 κλίνες. Η ελεύθερη Αμμόχωστος διαθέτει το 58% των οργανωμένων διαμερισμάτων, καθώς δραστηριοποιούνται 88 καταλύματα με 10.970 κλίνες. Ενώ η Αμμόχωστος διαθέτει περισσότερες κλίνες, η Πάφος διαθέτει περισσότερο αριθμό τουριστικών καταλυμάτων.
 
Συγκεκριμένα, η Πάφος διαθέτει 268 τουριστικά καταλύματα, ενώ η Αμμόχωστος 229 μονάδες. Τα τουριστικά καταλύματα της Λεμεσού διαθέτουν 10.733 κλίνες και της Λάρνακας 6.287. Η πρωτεύουσα διαθέτει μόλις 2.629 κλίνες, ενώ οι λιγότερες κλίνες βρίσκονται στα ορεινά θέρετρα και ανέρχονται στις 2.206.