Στα συρτάρια της Βουλής βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο τα νομοσχέδια για την αποκρατικοποίηση της Cyta και του κρατικού λαχείου.
Το νομοσχέδιο για τη Cyta, κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2017 στη Βουλή και προβλέπει μετοχοποίηση του οργανισμού, ενώ το νομοσχέδιο για το κρατικό λαχείο που προβλέπει η διαχείρισή του να δοθεί σε ιδιώτη, στάλθηκε στο Κοινοβούλιο πέρσι τον Αύγουστο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τέλος με βούλα Ανωτάτου στις αποκρατικοποιήσεις
Παρά τις δικαστικές αποφάσεις για κατάργηση της μονάδας αλλά και του νόμου για τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση επιμένει στους σχεδιασμούς της. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση θα εξετάζει διαφορετικά κάθε περίπτωση αποκρατικοποίησεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβερνητική πλευρά επιθυμεί να συζητηθούν τα νομοσχέδια και να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό στην Ολομέλεια. Κάτι το οποίο είχε τονίσει και προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας σχετικά για τη Cyta.
Όπως είχε αναφέρει, είναι αναγκαίες οι προσπάθειες για αλλαγή του καθεστώτος της Αρχής. Από την άλλη, όμως, φήμες αναφέρουν πως τα νομοσχέδια δεν αποκτούν την απαιτούμενη πλειοψηφία καθώς σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαφωνούν με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς γι’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Κυβερνητική πηγή ανέφερε, ωστόσο, στον «Φ» πως αναμένει μετά το άνοιγμα της Βουλής, τα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής να εξετάσουν τα νομοσχέδια για τη Cyta και για το κρατικό λαχείο.
Παράλληλα, τόνισε πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε εισηγήσεις, προσθέτοντας πως οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι συλλογικές. Ειδικά, για τη Cyta, είπε ότι η κυβέρνηση έχει περιλάβει στο νομοσχέδιο προτάσεις των κομμάτων αλλά και των εργαζόμενων.
Υπενθυμίζεται πως με το νομοσχέδιο για τη Cyta μεταφέρονται οι εμπορικές δραστηριότητες της Aρχής σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, ενώ το πλειοψηφικό μετοχικό κεφάλαιο θα ανήκει στο κράτος.
Το νομοσχέδιο για το κρατικό λαχείο προβλέπει την αδειοδότηση των δραστηριοτήτων του λαχείου για 15 χρόνια σε ιδιώτη επενδυτή.
Πάντως η κυβέρνηση, μετά την παραχώρηση του λαχείου σε ιδιώτη, στοχεύει να διπλασιάσει τα έσοδα που έχει κάθε χρόνο το κράτος από τη λειτουργία του λαχείου που κυμαίνονται στα €15 εκατ.
Στους σχεδιασμούς της κυβέρνηση είναι και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Τρόοδους. Σύντομα θα διεξαχθεί διαδικασία για τον εντοπισμό του επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το έργο.
Σε σχέση με το ΧΑΚ βρίσκεται σε εξέλιξη η αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί.
Η κυβέρνηση προωθεί επίσης και ενιαία ανάπτυξη λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας.