Σαφώς βελτιωμένη -σε σχέση με την αρχική διαβούλευση και προσυμφωνία του 2022- θεωρεί η Ελεγκτική Υπηρεσία τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τώρα μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Hermes Airports, αναφορικά με τη δεύτερη φάση κατασκευής των έργων υποδομής στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, καθώς επίσης για τις αποζημιώσεις προς την εταιρεία και τη χρονική επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης της διαχείρισης.

Η συμφωνία θα τεθεί τις επόμενες ημέρες ενώπιον συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) για επικύρωση.

Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις και ανακοινώσεις για το θέμα.

Μιλώντας στον «Φ», ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης δήλωσε πως η νέα συμφωνία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με αυτήν του 2022. Πρόσθεσε πως οι θέσεις της Ελεγκτικής και τυχόν παρατηρήσεις της επί της νέας συμφωνίας θα εκφραστούν ενώπιον της ΚΕΑΑ, στην οποία η Υπηρεσία συμμετέχει ως παρατηρητής.

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας αναφέρθηκε και στην αφαίρεση από τη νέα συμφωνία της πρόνοιας για καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος στην εταιρεία λόγω της λειτουργίας του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. «Πολύ θετική είναι η διευθέτηση όλων των απαιτήσεων της εταιρείας και ιδίως η εκ μέρους της αποποίηση των όποιων δικαιωμάτων αποζημίωσης προβλέπει η αρχική συμφωνία σε σχέση με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Ο όρος αυτός διαγράφεται πλέον από τη συμφωνία» είπε συγκεκριμένα ο κ. Πετρίδης.

Καρφιά προς το ΥΠΟΙΚ

Η Ελεγκτική Υπηρεσία αφήνει, μέσω των δηλώσεων Πετρίδη στον «Φ», αιχμές προς το Υπουργείο Οικονομικών, για τους χειρισμούς του αναφορικά με μια νέα συμφωνία για τα αεροδρόμια, αλλά και για την ανάθεση (πριν τυην αλλαγή διακυβέρνησης) της σύμβασης για υπηρεσίες συμβούλων χωρίς, όπως υποστηρίζει η Ελεγκτική, να έχουν εγκριθεί οι αναγκαίες πιστώσεις από τη Βουλή.

«Το 2022 ο χειρισμός είχε γίνει  από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δεν είναι η αναθέτουσα αρχή και το οποίο, ισχυριζόμενο ότι υπήρχαν λόγοι κατεπείγουσας ανάγκης, είχε αναθέσει απευθείας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε μεγάλο ελεγκτικό οίκο, μάλιστα πριν καν εξασφαλίσει τις αναγκαίες πιστώσεις», επισημαίνει ο κ. Πετρίδης.

Είπε ακόμα πως το Υπουργείο Οικονομικών είχε συμφωνήσει, τότε, προκαταρκτικά με τη διαχειρίστρια εταιρεία επέκταση της συμφωνίας των αεροδρομίων κατά 5,5 χρόνια, συμφωνία την οποία η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε χαρακτηρίσει ως ετεροβαρή για το κράτος. Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το Υπουργείο Μεταφορών, το οποίο αρμοδίως χειρίστηκε το θέμα μετά την αλλαγή στη διακυβέρνηση, εξασφάλισε συμβουλευτικές υπηρεσίες μέσα από ανοικτές διαδικασίες προσφορών και πέτυχε πλήρη διευθέτηση όλων των απαιτήσεων της διαχειρίστριας εταιρείας και άμεση έναρξη των εργασιών της δεύτερης φάσης με επέκταση 1,5 χρόνου της σύμβασης παραχώρησης, αντί 5,5 χρόνια που ήταν προηγουμένως.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα συμφέροντα της Δημοκρατίας» σημείωσε. Επιπρόσθετα, τόνισε πως «το Υπουργείο Μεταφορών λαμβάνει συμβουλές από πολύ έμπειρο νομικό οίκο του εξωτερικού, ο οποίος, όπως έχουμε ενημερωθεί, έχει εκφραστεί πολύ θετικά για τη συμφωνία». Καταλήγοντας, ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε ότι ο συγκεκριμένος οίκος, καθώς και η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, θα πρέπει να καθοδηγήσουν το υπουργείο και για την ανάγκη ή όχι εξασφάλισης έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δίκαιη διευθέτηση

Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε δίκαιη τη συμφωνία μεταξύ των δύο μερών. Σε σχέση με τα έργα κατασκευής της δεύτερης φάσης στα δύο αεροδρόμια, η ίδια πηγή είπε πως αυτά θα εξυπηρετούν τις σημερινές ανάγκες και πρόσθεσε πως όσο γρηγορότερα υλοποιηθούν τα έργα υποδομής τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος για την εταιρεία.

Εκτιμάται πως οι νέες υποδομές θα συμβάλουν στην ικανοποίηση των αναγκών από την αυξημένη επιβατική κίνηση, η οποία την επόμενη τριετία θα αυξηθεί περαιτέρω.