Η Χειρούργος Γυναικολόγος -Μαιευτήρας, Αφροδίτη Ελισσαίου Ξενοφώντος, Clinical Assistant Professor Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, παρουσιάζει τις νέες ιατρικές μεθόδους, οι οποίες βοηθούν τις εμμηνοπαυσιακές ασθενείς, να αντιμετωπίσουν συμπτώματα όπως:
Ουρογεννητικό σύνδρομο εμμηνόπαυσης
- Κολπική ξηρότητα
- Δυσπαρεύνια
- Συμπτώματα υποοιστρογονισμού μετά τον τοκετό
Περίοδος εμμηνόπαυσης
Εμμηνόπαυση είναι η τελευταία περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας. Η ηλικία στην οποία εμφανίζεται η εμμηνόπαυση δεν είναι η ίδια για όλες τις γυναίκες, γιατί επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η κληρονομικότητα, το κλίμα, οι συνθήκες διατροφής, η φυλή κ.α. Η πιο συνηθισμένη ηλικία εμφανίσεως βρίσκεται γύρω στο 50ο έτος, ενώ ακραίες ηλικίες είναι το 38ο και το 57ο έτος.
Επιπτώσεις από την μείωση οιστρογόνων
Η γυναίκα θα παρατηρήσει αρχικά διαταραχές του κύκλου της, όπως το να βλέπει περίοδο σε πιο αραιά διαστήματα, με πιο λίγο αίμα ή ακόμα το αντίθετο, δηλαδή πιο συχνά και με περισσότερο αίμα. Παράλληλα μπορεί να παρατηρήσει ατροφία στα έξω γεννητικά όργανα που μπορεί να εκδηλωθεί σαν φαγούρα στην περιοχή ή έντονο πόνο στην επαφή, λόγω της ατροφίας του κόλπου. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο έκδηλα όταν σταματήσει εντελώς να βλέπει περίοδο.
Άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινοί ιδρώτες, η ζάλη, το αίσθημα ταχυκαρδίας, η αυπνία, οι ίλιγγοι και οι διαταραχές στη διάθεση. Οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται στην εμμηνόπαυση θυμίζουν τις αλλαγές που βιώνει μια γυναίκα στην εφηβεία! (Είναι η «αρχή» και το «τέλος» της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας). Η αρτηριο- σκλήρυνση και η στεφανιαία νόσος παρουσιάζουν επίσης άνοδο στην εμμηνόπαυση, γιατί η γυναίκα δεν έχει πια τα οιστρογόνα να την προστατεύουν από τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ατροφικό και αυξάνεται η συχνότητα εμφάνισης δερματικών παθήσεων και φλεγμονών του δέρματος. Μια άλλη επίπτωση της εμμηνόπαυσης είναι η οστεοπόρωση, που αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα, προοδευτική κύφωση και βράχυνση του αναστήματος.

Υπάρχουν θεραπείες
Η επιστήμη έχει στα χέρια της σήμερα ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης και αυτό είναι η ορμονική θεραπεία υποκατάστασης. Αυτή περιλαμβάνει την χορήγηση οιστρογόνων, σε συνδυασμό με προγεστερόνη αν η γυναίκα δεν έχει αφαιρέσει την μήτρα της, ή μόνα τους αν την έχει αφαιρέσει. Εάν η γυναίκα δεν θέλει ή δεν μπορεί να πάρει ορμονική θεραπεία υποκατάστασης υπάρχουν φυτικά σκευάσματα που μπορεί να ανακουφίσουν τη γυναίκα από τα συμπτώματα.
Όταν επηρεάζεται η ποιότητα ζωής
Η έλλειψη των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει τοπικά συμπτώματα στη γυναίκα που δυσκολεύουν τόσο την καθημερινότητα της, όσο και τη σεξουαλική της ζωή, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα ζωής της. Ο βλεννογόνος της ουρήθρας και του κόλπου γίνεται σταδιακά λεπτότερος και με έλλειψη ελαστικότητας, με αποτέλεσμα η γυναίκα να είναι πιο επιρρεπής σε λοιμώξεις στην περιοχή, όπως κυστίτιδες και κολπίτιδες, αλλά και να εμφανίζει δυσπαρεύνια (πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή) και αίσθημα καύσους.
Επίσης πολλές γυναίκες στην εμμηνόπαυση, ανεξάρτητα εάν είχαν την εμπειρία ενός φυσιολογικού τοκετού ή όχι, μπορεί να παραπονεθούν για ακράτεια ούρων, είτε κατά την προσπάθεια (π.χ. κατά τη διάρκεια σωματικής άσκησης), είτε από υπερπλήρωση. Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων στον κόλπο, αρχικά χορηγούνται τοπικά φάρμακα, είτε με την μορφή ενδοκολπικών υπόθετων ή κρέμας.
Για την ακράτεια ούρων, ως πρώτο βήμα, συνίσταται η υιοθέτηση ειδικών ασκήσεων που βοηθούν στη σύσφιξη των μυών του περινέου.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LASER

Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, σήμερα υπάρχουν καινοτόμες θεραπείες με τη χρήση ειδικού Laser CΟ2. Έτσι το κολλαγόνο που υπάρχει στις βαθύτερες στοιβάδες του κόλπου, έρχεται στην επιφάνεια και ο κολπικός ιστός όχι μόνο ενυδατώνεται, αλλά σιγά σιγά βρίσκει και την ελαστικότητα του και αποκτά και πιο μεγάλη αντοχή στις λοιμώξεις. Εάν η γυναίκα υποφέρει και από ακράτεια ούρων μπορεί και αυτό να αντιμετωπιστεί στην ίδια συνεδρία.
Συνδυαστικά ή και από μόνη της μπορεί να γίνει και χρήση του Rf Laser ,το οποίο βοηθά με παρόμοιο τρόπο ,αλλά με τη χρήση θερμότητας. Οι κολπικές ίνες διεγείρονται και συστέλλονται και οι υποδοχείς που υπάρχουν στην περιοχή γίνονται ακόμα πιο ευαίσθητοι. Έτσι, έχουμε αποτέλεσμα όχι μόνο στη σύσφιξη του κόλπου και στην ακράτεια, αλλά και στη βελτίωση της σεξουαλικής ικανοποίησης της γυναίκας. Η θεραπεία με Laser είναι ανώδυνη, ασφαλής και πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση των τοπικών συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία, διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει αμέσως στην εργασία της. Το μόνο αίσθημα που μπορεί να έχει η γυναίκα κατά τη θεραπεία είναι ένα ανεκτό αίσθημα θερμότητας στην περιοχή.
Συνίσταται όλες οι γυναίκες να μην αμελούν τους τακτικούς ελέγχους στο γυναικολόγο τους, γιατί κάποιες γυναίκες θεωρούν ότι επειδή πλέον δεν έχουν έμμηνο ρύση δεν χρειάζεται να κάνουν οποιοδήποτε έλεγχο. Τέλος, η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφής πλούσιας σε ασβέστιο, αλλά χαμηλής σε λιπαρά, καθώς και η συστηματική άσκηση θα βοηθήσει την εμμηνοπαυσιακή γυναίκα να ανταπεξέλθει ευκολότερα στις αλλαγές που βιώνει σε αυτή την περίοδο της ζωής της!
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
τηλ 22376630
afroditi.elisseou@cytanet.com.cy