Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΛΕΙΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΟΥΣΙΑΣ, ΚΑΥΤΗΡΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΟΤΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΣΕ ΑΛΥΣΙΔΩΤΟΥΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΥΣ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.

Τι σας οδήγησε στο χώρο της αρχιτεκτονικής;
Ανέκαθεν έβλεπα και αντιλαμβανόμουνα τα πάντα μέσα από τη σχηματική και χρωματική τους πτυχή. Είτε παρατηρούσα ένα χώρο, ένα τοπίο, ή ένα πρόσωπο, το ανέλυα ενστικτωδώς στα σχήματα και τα χρώματα που το συνθέτουν ή το αποτελούν. Εντονότερο ήταν βέβαια όταν παρατηρούσα διάφορα κτίρια τα οποία μου έλκυαν το ενδιαφέρον ή μου εξίταραν τη φαντασία. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αγάπη για δημιουργία και την έφεση στο σχεδιασμό με οδήγησαν αναπόφευκτα στο να λατρέψω την αρχιτεκτονική και να την κάνω επάγγελμα, στο βαθμό που μπορεί να θεωρηθεί έτσι.

Ποια στοιχεία χαρακτηρίζουν την αρχιτεκτονική σας φιλοσοφία;
Ο τρόπος με τον οποίο συνθέτω και δημιουργώ, διέπεται από τρεις βασικές αρχές: την αναζήτηση και εξεύρεση της βέλτιστης και ωφελιμότερης επίλυσης, εντός του πλαισίου της ανάθεσης και των αναγκών του χρήστη, την έμφαση στη λειτουργικότητα, και τη φορμαλιστική επίλυσης του Έργου. Για μένα, η αρχιτεκτονική σύνθεση είναι η σκηνοθεσία του χώρου, όπου καθορίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό, από το διάγραμμα κίνησης. Δηλαδή ποια είναι η πρόσβαση μου στο κτίριο, πως διέρχομαι στο εσωτερικό του, πως κινούμαι μέσα σε αυτό, τι εικόνες βλέπω γύρω μου καθώς κινούμαι, πως αντιλαμβάνομαι το χώρο, πως μου αποκαλύπτεται το κτίριο, τι χωρικές εμπειρίες μου προσφέρει και τελικά τι μνήμη θα κρατήσω από αυτό. Αυτά είναι τα εργαλεία τα οποία χρησιμοποιώ κάθε φορά που σχεδιάζω.

Είναι κάποιοι επώνυμοι αρχιτέκτονες που σας επηρέασαν στη δουλειά σου;
Διαχρονικά παρακολουθώ και θαυμάζω τη δουλειά που επιτελούν οι Rem Koolhas, Daniel Libeskind, Herzog & De Meuron, και ο Peter Zumthor. Οι αρχιτέκτονες αυτοί μέσα από τα έργα τους έχουν επηρεάσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική. Τόσο στο θεωρητικό υπόβαθρο της, όσο και στην εφαρμοσμένη πτυχή της. Ωστόσο η καθημερινότητα μου είναι πιο άμεσα επηρεασμένη από αρχιτέκτονες σαν το Marcio Kogan και τον Pitsou Kedem.
Ποια είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που λαμβάνετε υπόψη όταν ξεκινάτε να σχεδιάζετε μια κατοικία ή ένα άλλο έργο;
Αφετηρία πάντα αποτελεί η ενδελεχής μελέτη του οικοπέδου σε σχέση με την πρόσβαση, τον προσανατολισμό, τη θέαση, τα γεωμετρικά του και άλλα χαρακτηριστικά, τον ηλιασμό, σκιασμό, κτλ. Ακολούθως, η χωροθέτηση των βασικών αρχών σχεδιασμού και η αποκρυστάλλωση της κεντρικής ιδέας αποτελούν τα στοιχεία εκείνα που καθορίζουν τη σχεδιαστική σύνθεση και πορεία ενός έργου, ανεξαρτήτου φύσης ή κλίμακας.
Με ποια υλικά επιλέγετε να δουλεύτε;
Τα βασικά υλικά με τα οποία συνθέτω μορφολογικά τα έργα μου, είναι το ανεπίχρηστο αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα, το μέταλλο, το γυαλί και το ξύλο, είτε στη φυσική του μορφή είτε στη συνθετική του εκδοχή. Επιδιώκω τόσο την αρμονική συνύπαρξη και ανάμειξη διαφόρων υλικοτήτων, όσο και την ανάδειξη του μπρουταλισμού της εκάστοτε υλικότητας. Το σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, μας επιτρέπει το συνεχή πειραματισμό με τα υλικά και τη εξέλιξη της αρχιτεκτονικής μας ταυτότητας.

Η αειφόρος ανάπτυξη πόσο σας απασχολεί στα έργα σας;
Στο σχεδιασμό και επίλυση κάθε έργου, η αειφορία αποτελεί βασικό στοιχείο. Τόσο η βιοκλιματική του συμπεριφορά, όσο και η ενεργειακή του κατανάλωση δεν δύναται πλέον να παραγνωριστούν ή να υποβαθμιστούν. Στην εποχή μας όπου η πράσινη ευαισθητοποίηση και προσέγγιση, αποτελεί πλέον συνείδηση για τον καθένα μας, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση οι αρχιτέκτονες. Θεωρώ ότι στα επόμενα χρόνια θα επεκταθεί όλο και περισσότερο ώστε να φτάσουμε το στόχο της μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων.
Ποιων αρχιτεκτόνων ξεχωρίζετε τη δουλειά;
Τόσο στον κυπριακό όσο και στον ελλαδικό χώρο θεωρώ ότι υπάρχουν πολύ αξιόλογοι αρχιτέκτονες που επιτελούν σημαντικό Έργο. Προσωπικά, έχω ξεχωρίσει ανάμεσα σε άλλους, τους Ζήνωνα Σιερεπεκλή, Ηρακλή Παπαχρίστου, Divercity Architects, K Studio, κ.ά.

Ποιες είναι οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα η αρχιτεκτονική;
Μια εκ των προκλήσεων που καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η αρχιτεκτονική, είναι η συρρίκνωση της σε μια αρχιτεκτονική της εικόνας. Μέσα από τα εντυπωσιακά προοπτικά ή τις ελκυστικές φωτογραφίες, και τους αλυσιδωτούς συμβιβασμούς που καλούνται οι αρχιτέκτονες να υιοθετήσουν, προς την επίτευξη αυτού του στόχου, έχουν αφαιρέσει το περιεχόμενο από την αρχιτεκτονική. Συναντάμε κτίρια τα οποία είναι εντελώς ασύνδετα με το μέρος, το σκοπό, τη χρήση και διάφορα άλλα χαρακτηριστικά θα οποία θα έπρεπε να εκπέμπουν. Αντίθετα εξυπηρετούν την προσωπική ματαιοδοξία του δημιουργού.
Με ποια έργα ασχολείστε αυτή την στιγμή;
Αυτή την περίοδο, έχουμε υπό μελέτη διαφορετικής φύσης και κλίμακας έργα. Ασχολούμαστε με ένα μεγάλης κλίμακας Αθλητικό Κέντρο του Ιδιωτικού Τομέα, με ένα μεγάλης κλίμακας Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, Κτίρια Γραφείων, οικιστικές αναπτύξεις, μεγάλες κατοικίες, κ.ά. Πρόσφατα έχουμε αναλάβει το σχεδιασμό κατοικιών και πολυκατοικιών και στο εξωτερικό, και συγκεκριμένα στο Ισραήλ και στην Ελλάδα.

Αν είχατε την ευχέρεια να σχεδιάσετε ένα μεγάλο έργο για τον τόπο μας ποιο θα ήταν και γιατί;
Η μεγαλύτερη πρόκληση και τιμή για μένα θα ήταν να σχεδιάσω το κτίριο του Κοινοβουλίου σε μια επανενωμένη Κύπρο. Το αντικείμενο αυτό αποτέλεσε το θέμα της Διπλωματικής μου Εργασίας. Ένα κτίριο Κοινοβουλίου για μια χώρα αποτελεί την ταυτότητα της. Η συμβολική του διάσταση και η σημειολογία του, εντός του οποίου θα συνυπάρξουν αρμονικά και θα συν νομοθετούν, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά, με τόσο ευαίσθητο παρελθόν, θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη πρόκληση. Ένα κτίριο το οποίο θα καλούνταν να συνενώσει δυο οντότητες με αντικρουόμενες απόψεις, θρησκεία, ιστορία, κουλτούρα, και νοοτροπία, και να αποτελέσει τις βάσεις για ένα αρμονικό μέλλον, θεωρώ πως εξ’ ορισμού θα βασίζεται σε αρχές που προάγουν τη συνεργασία, τη συμμετοχικότητα, το διάλογο και τη δημόσια συζήτηση.
