Πλήρως διασφαλισμένα είναι τα δικαιώματα των εργαζόμενων όταν λαμβάνουν άδεια πατρότητας, γονικής άδειας, άδειας φροντίδας και άδειας για λόγους ανωτέρας βίας. Λόγω της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη γονική άδεια, η οποία εφαρμόζεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) εξέδωσε εγκύκλιο με κατευθυντήριες γραμμές.
Όπως επισημαίνει η διευθύντρια του ΤΔΔΠ Έλενα Οικονομίδου-Αζίνα, η λήψη των συγκεκριμένων αδειών δεν διακόπτουν το συνεχές της απασχόλησης των εργαζομένων και δεν επηρεάζουν δυσμενώς τα κεκτημένα δικαώματα ή το υπό κτήση δικαίωμα τους, ούτε το δικαίωμά τους σε προαγωγή, την επάνοδό τους στην εργασία, τις αποδοχές και τα ωφελήματα τους.
«Ο χρόνος απουσίας του εργαζομένου από την εργασία του με άδεια πατρότητας, γονική άδεια, άδεια φροντίδας και άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, λογίζεται ως υπηρεσία για σκοπούς προαγωγής, για τον υπολογισμό της ετήσιας άδειας ανάπαυσης και της χορήγησης προσαύξησης, καθώς και για τον υπολογισμό των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων» προστίθεται.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: €6 εκατ. ετησίως για μισθούς στους νέους Δήμους
Σε σχέση με τον υπολογισμό του 13ου μισθού, αυτός σύμφωνα με την εγκύκλιο, δεν επηρεάζεται από την άδεια πατρότητας και τη γονική άδεια. Από την άλλη, αυτός μπορεί να επηρεαστεί από τη λήψη άδειας ανωτέρας βίας και την άδεια φροντίδας, εάν συμψηφιστεί με τυχόν άλλη άδεια απουσίας χωρίς απολαβές και εάν η συνολική περίοδος της απουσίας υπερβαίνει τις 15 ημέρες.
Η άδεια πατρότητας παραμένει στις δύο εβδομάδες και μπορεί να ληφθεί κατά την εβδομάδα του τοκετού ή της υιοθεσίας, ενώ λήγει δύο εβδομάδες μετά την παρέλευση της άδειας μητρότητας.
Οι νέοι γονείς μπορούν να λάβουν και γονική άδεια 18 εβδομάδων (ο κάθε γονέας) για κάθε τέκνο, μετά τη λήξη της άδειας πατρότητας και μητρότητας, μέχρι τη συμπλήρωση του 8ου έτους ηλικίας του κάθε παιδιού. Το ίδιο ισχύει και στις περιπτώσεις υιοθεσίας, νοούμενου ότι το παιδί δεν έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του. Στις περιπτώσεις παιδιών με αναπηρία, η γονική άδεια επεκτείνεται μέχρι το παιδί να συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Σημειώνεται πως ο ένας γονέας δεν μπορεί να μεταβιβάσει στον άλλο τις ημέρες από τη γονική άδεια, με εξαίρεση τη μεταβίβαση εννέα εβδομάδων, νοουμένου ότι δεν παρέχεται επίδομα γονικής άδειας. Η γονική άδεια λαμβάνεται τμηματικά, δηλαδή από 1 ημέρα μέχρι πέντε εβδομάδες. Οι γονείς που αξιοποιούν τη γονική άδεια θα λαμβάνουν σχετικό επίδομα για κάθε παιδί. Συγκεκριμένα, μέχρι την 1η Αυγούστου του 2024 το επίδομα γονικής άδειας είναι για περίοδο 6 εβδομάδων και μετά τις 2 Αυγούστου 2024 η γονική άδεια θα είναι 8 εβδομάδες. Το επίδομα καταβάλλεται στους δικαιούχους με ελάχιστη περίοδο μιας ημέρας και μέγιστη περίοδο ως ακολούθως:
-Από τις 16 Δεκεμβρίου του ’22 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου ’23, τρεις εβδομάδες τον χρόνο
-Από την 1η Ιανουαρίου ’24 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του ’24 η γονική άδεια θα είναι 4 εβδομάδες το χρόνο
-Από την 1η Ιανουαρίου ’25 και μετά, πέντε εβδομάδες τον χρόνο.
Οι εργαζόμενοι μπορεί να λάβουν άδεια φροντίδας χωρίς αποδοχές πέντε ημέρες τον χρόνο. Η άδεια για λόγους ανωτέρας βίας, η οποία συνδέεται με οικογενειακούς λόγους, είναι για περίοδο επτά ημερών, χωρίς αποδοχές.
Τέλος, στον νόμο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις με τις οποίες οι γονείς του τέκνου μέχρι οκτώ ετών μπορούν να ζητήσουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για λόγους φροντίδας. Το θέμα των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στο δημόσιο παραμένει ανοικτό, καθώς είναι σε εξέλιξη μελέτη. Οι συγκεκριμένες μορφές απασχόλησης θα εφαρμοστούν μέχρι τέλος του 2024.