Σε παραλίες, σε κάστρα ή σε οινοποιεία οι γάμοι ξένων αποτελούν από μόνοι τους ένα θέαμα που χαροποιεί ντόπιους και μη, ενώ προσφέρει και στη διαφήμιση της χώρας ως γαμήλιου προορισμού.

Το Υφυπουργείο Τουρισμού, όμως, δεν μένει σε αυτά, για την ανάπτυξη του γαμήλιου τουρισμού, καθώς πλέον αυτός αποτελεί σημαντικό προϊόν για την Κύπρο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα αναφορικά με τον αριθμό τελετών και τα έσοδα που προκύπτουν.

Έσοδα καθόλου ευκαταφρόνητα, καθώς η χώρα καταφέρνει σταθερά τα τελευταία χρόνια να παίρνει μερίδιο από την πίτα των 21.5 δισ. που δαπανώνται σήμερα παγκοσμίως στη βιομηχανία γαμήλιων και ρομαντικών προορισμών. Εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι εκτιμήσεις είναι πως η παγκόσμια βιομηχανία γαμήλιων και ρομαντικών προορισμών το 2031 θα ξεπεράσει τα 250 δισ. ευρώ (πηγή: Future Market Insights/Mintel, 2021), τότε η προσοχή που δίδεται στον τομέα από το υφυπουργείο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση.

Ήδη τα τελευταία χρόνια ο τομέας έχει εδραιωθεί στην Κύπρο, με σημαντική συνεισφορά και οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο για την τουριστική βιομηχανία, αφού αποτελεί πηγή εσόδων για διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών αρχών.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία και υπολογισμούς του Υφυπουργείου Τουρισμού, ο γαμήλιος τουρισμός αποφέρει στην Κύπρο, σε ετήσια βάση, γύρω στα 120 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που τον κατατάσσει ως ένα από τα κύρια ειδικά προϊόντα τουρισμού της χώρας.

Θα πιάσουμε πενταψήφιο αριθμό

Διαχρονικά, ο γαμήλιος τουρισμός παρουσιάζει μια μικρή ετήσια αύξηση, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας και όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά θα είναι ενδεχομένως μια από τις καλύτερες για τον τομέα. Κι αυτό, παρά το καμπανάκι που χτύπησε προ μηνών από τη Βρετανία, η οποία καταγράφει τους περισσότερους γάμους στο νησί, εξαιτίας του προβλήματος που προέκυψε με τα έγγραφα που ζητούσαν οι κυπριακές Αρχές, καθώς το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Οι πολιτικοί γάμοι γεμίζουν τα ταμεία

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται ο «Φ», τον τελευταίο μήνα επιτεύχθηκε από το Υφυπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, η απλοποίηση των απαιτούμενων πιστοποιητικών ελευθερίας από Βρετανούς υπηκόους. Η απλούστευση των πιστοποιητικών, με τη μη ζήτηση του πιστοποιητικού ελευθερίας (certificate of non-impediment), τερμάτισε τον κίνδυνο ακύρωσης ή αντικατάστασης των γαμήλιων τελετών από πολιτικούς σε συμβολικούς γάμους, φαινόμενο που παρουσιάστηκε τους τελευταίους 7 μήνες, όταν δηλαδή ίσχυε ακόμη το καθεστώς του προαναφερόμενου πιστοποιητικού.

Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα συλλογής στοιχείων από τους δήμους για πολιτικούς γάμους αλλοδαπών, διαφάνηκε η ανοδική πορεία τέλεσης γαμήλιων τελετών στην Κύπρο και το αυξημένο για φέτος ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι γάμοι τελούνται μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπάρχει δυνατότητα επέκτασης της περιόδου τέλεσης γάμων και σε μήνες μη-αιχμής.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίσαμε, το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 8.368 πολιτικοί γάμοι αλλοδαπών σε δήμους, με τον αριθμό να αυξάνει στις 8.481 το 2019. Το 2020, εξαιτίας και της πανδημίας, ο αριθμός περιορίστηκε στους 754 για να φτάσει τις 4.137 το 2021 και τις 6 χιλ., σχεδόν, το 2022.

Για φέτος, η εκτίμηση είναι ότι θα πιάσουμε πενταψήφιο αριθμό.  Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι για το 2023 ο αριθμός θα ξεπεράσει τις 10.000 γαμήλιες τελετές, εκ των οποίων η πλειοψηφία θα προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανάπτυξη του τομέα είναι τέτοια, που από τις αρχές του 2023 ξεκίνησε η συλλογή στατιστικών στοιχείων (αφίξεων) για τους πολιτικούς γάμους, από τη Στατιστική Υπηρεσία.

Από πού μας έρχονται

Σύμφωνα με στοιχεία του Υφυπουργείου Τουρισμού, οι κύριες χώρες – πηγές για πολιτικούς γάμους, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοτικών Αρχών, είναι κατά σειρά προτεραιότητας Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία (μέχρι τις αρχές 2022), Ισραήλ, Πολωνία, Λίβανος, Ντουμπάι (expats, luxury destination weddings and events), Ιορδανία, Ουγγαρία, Βαλτικές Χώρες, Γερμανία, Αυστρία, Ιταλία, Σκανδιναβικές Χώρες. Οι αγορές των ΗΠΑ και Γαλλίας παρουσιάζουν επίσης αύξηση.

Η Κύπρος, με βάση τον αριθμό έκδοσης αδειών πολιτικών γάμων, και σύμφωνα με πληροφορίες οργανωτών ταξιδιών, κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα σε ανταγωνιστικούς ευρωπαϊκούς και μεσογειακούς προορισμούς.

Περιθώρια βελτίωσης

Ο προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του εν λόγω ειδικού προϊόντος είναι αυξημένες. Οι κυριότεροι λόγοι είναι οι εξής:

  • εύκολες και γρήγορες διαδικασίες εξασφάλισης άδειας γάμου,
  • πληθώρα χώρων τέλεσης γάμου, εκτός δημοτικών μεγάρων,
  • καλές κλιματολογικές συνθήκες (σχεδόν καθόλη τη διάρκεια του χρόνου)
  • χαμηλότερο κόστος τέλεσης γάμου (περίπου το 1/3 από ό,τι στοιχίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο)
  • δυνατότητα συνδυασμού με διακοπές για το ζεύγος και τους φιλοξενούμενους / οικείους των ζευγαριών.

Δράσεις για περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου

Οι σοβαρές επενδύσεις από ξενοδόχους, όπως η ανέγερση ναών εντός των γηπέδων των μονάδων τους, η δημιουργία σουϊτών νεονύμφων και νέων χώρων τέλεσης εκδηλώσεων και παρεμφερών υπηρεσιών στα παράλια, στην ενδοχώρα και στο βουνό, δεν αγνοήθηκαν στο εξωτερικό και καταγράφονται στους καταλόγους γαμήλιου τουρισμού των διεθνών τουριστικών πρακτορείων, κατατάσσοντας την Κύπρο ως έναν εκ των καλύτερων προορισμών για τέλεση γάμων στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, το προϊόν γαμήλιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα και για το Υφυπουργείο Τουρισμού, καθώς το προϊόν ανταποκρίνεται στους πυλώνες ανάπτυξης που αναφέρονται και στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού. Το υφυπουργείο συνδυάζει, εξάλλου, τα τμήματα ειδικών προϊόντων με αυτό του γαμήλιου τουρισμού, ώστε να εμπλουτιστεί το πακέτο τελετής/ευτυχούς γεγονότος και αναψυχής/διακοπών των ζευγαριών και των συνοδών τους (συγγενείς και φίλοι), με στόχο και την επέκταση του μέσου όρου διαμονής στο νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται νέες αγορές και νέες ομάδες-στόχοι στις ήδη υπάρχουσες, ενώ μελετάται και η επανατοποθέτηση των προτεραιοτήτων της ζήτησης και εξειδίκευσης του τουριστικού μάρκετινγκ, με σκοπό την αναβάθμιση και δυναμική προβολή της «εικόνας» γαμήλιου τουρισμού της Κύπρου, την επέκταση των αγορών και σε μακρινές χώρες, και την προσέλκυση τουριστών και κατά την χειμερινή περίοδο, ιδιαίτερα μέσα από κοινές δράσεις με παράγοντες / συνεργάτες στο εξωτερικό (οργανωτές ταξιδίων, ταξιδιωτικοί πράκτορες, επαγγελματικοί σύνδεσμοι). Εξετάζονται επίσης και νέες τάσεις στην αγορά, όπως η ανάπτυξη ενδιαφέροντος για τέλεση luxury destination weddings and ceremonies στην Κύπρο, από χώρες του Αραβικού Κόλπου και πιο συγκεκριμένα από το Dubai (συμπ. Άγγλων, Αμερικανών και Ινδών expats).

Το Υφυπουργείο Τουρισμού προβαίνει ήδη σε ενέργειες για προώθηση και προβολή του γαμήλιου και ρομαντικού τουρισμού, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Δημιουργία brand-image για τον γαμήλιο τουρισμό, που δεν θα περιορίζεται μόνο στην τέλεση γάμων αλλά θα επεκτείνεται στον ρομαντικό τουρισμό και θα περιλαμβάνει μήνα του μέλιτος, ρομαντικές εξορμήσεις, ανανέωση όρκων κλπ. Η δράση περιλαμβάνει και δημιουργία διαφημίσεων (τηλεοπτικών και έντυπων)
  • Συμμετοχή σε εκθέσεις και επαγγελματικά εργαστήρια στο εξωτερικό (π.χ. Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Dubai)
  • Πραγματοποίηση ταξιδίων εξοικείωσης (fam trips) για δημοσιογράφους και τουριστικούς πράκτορες
  • Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση της Εθνικής Επιτροπής Γαμήλιου και Ρομαντικού Τουρισμού, που απαρτίζεται από τους Συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ, ACTA, ΠΑΣΥΕΠΕΚ, καθώς επίσης και τις εταιρείες τουριστικής ανάπτυξης και την Ένωση Δήμων.

Κ. Κουμής: Μια αγορά που ολοένα θα μεγαλώνει

Ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς θεματικού τουρισμού για τη χώρα μας, αποφέροντας σημαντικά εισοδήματα στην οικονομία του τόπου, ανέφερε σε δήλωσή του στον Φιλελεύθερο ο υφυπουργός Τουρισμού Κώστας Κουμής, αναφερόμενος και στο πρόβλημα, που αντιμετωπίστηκε ήδη, με την Αγγλία.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μας, είχαμε ενημερωθεί ότι υπήρχε κύμα ακυρώσεων από ζευγάρια που προγραμμάτισαν να τελέσουν τον γάμο τους στην Κύπρο, με καταγωγή από το

Ηνωμένο Βασίλειο. Ήταν επακόλουθο των αλλαγών που έγιναν στη διαδικασία και πιο συγκεκριμένα στο γεγονός ότι απαιτούνταν πλέον επιπρόσθετα έγγραφα, σε σύγκριση με πριν.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών, άλλαξε η διαδικασία και είναι με ικανοποίηση που βλέπουμε την αγορά να επανέρχεται», ανέφερε.

Συμπλήρωσε πως ο γαμήλιος τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική αγορά «και υπάρχουν μετρήσεις που καταδεικνύουν ότι ως θεματική τουριστική δραστηριότητα θα μεγεθύνεται συνεχώς, την ίδια στιγμή που κάποιες μελέτες στοιχειοθετούν ότι οι καλές καιρικές συνθήκες είναι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους στη λήψη τελικής απόφασης».

Η χώρα μας, κατέληξε, θα συνεχίσει να διεκδικεί ένα σημαντικό μερίδιο από την παγκόσμια αγορά.