Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και του κύματος ακρίβειας που υπάρχει στην αγορά άρχισαν να αποτυπώνονται στον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος σημείωσε σοβαρή (αλλά αναμενόμενη) επιβράδυνση το πρώτο τρίμηνο του 2023, σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022.
Σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση (Flash Estimate) της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν θετικός και υπολογίζεται σε 3,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες, ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 3,4%. Το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο ρυθμός ανάπτυξης ανερχόταν στο 4,4%, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2022 βρισκόταν στο 6,3%.
Ο συνεχιζόμενος (αν και μειωμένος) θετικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ οφείλεται κυρίως στους τομείς: ξενοδοχεία και εστιατόρια, μεταφορές και αποθήκευση, ενημέρωση και επικοινωνίες, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκινήτων οχημάτων, τέχνες, διασκέδαση και ψυχαγωγία, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών και χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δεν παίρνουν μπρος οι μηχανές της ανάπτυξης
Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκαν προχθές, ο ρυθμός ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας το 2023 θα υποχωρήσει στο 2,3% από 5,6% το 2022. Η Κομισιόν εκτιμά ότι το 2024 ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ στην Κύπρο θα φτάσει στο 2,7%. Οι πλείστες άλλες χώρες της ΕΕ θα έχουν χαμηλότερο ποσοστό ανάπτυξης, και για το 2023 και για το 2024.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανθεκτική η κυπριακή οικονομία, λέει το ΥΠΟΙΚ
Την οριακή ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, που είχαν δείξει τα προκαταρκτικά στοιχεία, επιβεβαίωσε νέα μέτρηση της Eurostat για το πρώτο τρίμηνο του 2023, που ανακοινώθηκε χθες, ενώ σε επίπεδο ΕΕ υποβάθμισε ελαφρώς την εκτίμηση της. Ειδικότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2023 το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε οριακά κατά 0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,3% σε σχέση με το περσινό πρώτο τρίμηνο, όπως είχε δείξει και η πρώτη μέτρηση.