Σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της, την 12η διαδοχική, προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England) προκειμένου να περιορίσει τον πλέον ραγδαίο πληθωρισμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών.

Ειδικότερα, η κεντρική τράπεζα της Μεγάλης Βρετανία αύξησε το κόστος δανεισμού κατά ακόμα 25 μονάδες βάσης (0,25%) στο 4,5%, όπως προέβλεπαν οι αγορές.

Παράλληλα, η BoE αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας και δεν βλέπει πλέον ύφεση το 2023, στη μεγαλύτερη αναβάθμιση των εκτιμήσεων που έχει κάνει από όταν ξεκίνησε τις προβλέψεις το 1979.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τράπεζα της Αγγλίας: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 0,25%

Ωστόσο, στις νέες εκτιμήσεις της προβλέπει βραδύτερη υποχώρηση του πληθωρισμού από ό,τι έλπιζε, κυρίως λόγω των απροσδόκητα έντονων και επίμονων πιέσεων στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Στη δήλωση που συνόδευε πάντως την απόφαση η BoE αναφέρει ότι “εάν υπήρχαν ενδείξεις για πιο επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, θα απαιτούνταν περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής”, ενώ διατήρησε αμετάβλητο το guidance για τις μελλοντικές της ενέργειες.

Τα μέλη της νομισματικής επιτροπής της Τράπεζας ψήφισαν με πλειοψηφία 7-2 υπέρ της νέας αύξησης, όπως προέβλεπαν επίσης οι αναλυτές. Την κίνηση καταψήφισαν – όπως και στην προηγούμενη συνεδρίαση – η Σιλβάνα Τενρέιρο και η Σουάτι Ντίνγκρα, οι οποίες τάχθηκαν κατά της περαιτέρω σύσφιξης.

Σημειώνεται ότι το βρετανικό νόμισμα ενισχύεται μετά την ανακοίνωση της απόφασης, με την ισοτιμία στερλίνας – ευρώ σε νέα χαμηλό 5 μηνών στις 0,8695 πένες.

Μεταξύ άλλων, στη δήλωσή της η BoE αναφέρει ότι “η πορεία της ζήτησης είναι πιθανό να είναι σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τον Φεβρουάριο, αν και εξακολουθεί να είναι υποτονική σε σχέση με τα ιστορικά επίπεδα”.

Σημειώνει επίσης ότι “υπήρξαν θετικά νέα για το βραχυπρόθεσμο outlook της παγκόσμιας δραστηριότητας, με την αναλογία του βρετανικού ΑΕΠ προς το παγκόσμιο να αναμένεται τώρα ότι θα αυξηθεί με μέτριο ρυθμό καθ’ όλη την περίοδο πρόβλεψης”.

Αναγνωρίζει ότι “οι κίνδυνοι διατηρούνται”, ωστόσο προσθέτει ότι “ελλείψει κάποιου περαιτέρω σοκ, είναι πιθανό να υπάρξει μόνο μικρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη σύσφιξη των πιστωτικών όρων που σχετίζονται με τις πρόσφατες εξελίξεις στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα”.