Κυπριακή εταιρεία φέρεται να βρίσκεται πίσω από υπόθεση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, που διερευνούν οι γερμανικές Αρχές.
Η είδηση λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις από τη στιγμή που γνωστά ΜΜΕ της χώρας της κεντρικής Ευρώπης τη διασυνδέουν με τον Ρώσο ολιγάρχη, Άλισερ Ουσμάνοφ. Όπως είναι καλά γνωστό, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο, τα οποία συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με τον 69χρονο δισεκατομμυριούχο.
Η ενδεχόμενη ανάμειξη κυπριακής εταιρείας, προκύπτει μετά από επιδρομή της γερμανικής Αστυνομίας στο γήπεδο της Μπάγερν Μονάχου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, την περασμένη εβδομάδα αστυνομικοί του ομοσπονδιακού γραφείου ποινικών αδικημάτων της Γερμανίας και μέλη της Βαυαρικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν επιχείρηση στις εγκαταστάσεις του Allianz Arena.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Θελήματα Πούτιν μέσω Κύπρου και Αμπράμοβιτς
- Έρευνα για αεροσκάφη Αμπράμοβιτς ζητά ο Καρούσος
- Τask force στο Προεδρικό προς καταπολέμηση της διαφθοράς
- Στο «60 minutes» η Κύπρος για τα χρήματα Ρώσων ολιγαρχών
- Το κόστος της δεκαετίας Αναστασιάδη και των Συγκλητικών του
Από τα όσα δημοσιεύτηκαν, στο επίκεντρο των ερευνών τέθηκαν τα 106 θεωρία πολυτελείας του γηπέδου που αποτελεί την έδρα της Μπάγερν. Μάλιστα, γίνεται λόγος για «ύποπτη» ενοικίαση ενός εκ των ειδικά διαμορφωμένων αυτών χώρων, ευρύτερα γνωστών ως boxes. Πρόκειται για τον χώρο που φέρεται να ενοικίασε ο Άλισερ Ουσμάνοφ έναντι €250.000.
Η δε Süddeutsche Zeitung, ευρείας κυκλοφορίας πολιτική εφημερίδα του Μονάχου, σε αποκαλυπτικό της ρεπορτάζ το περασμένο Σάββατο αναφέρει ότι μια εταιρεία από την Κύπρο φέρεται να έχει καταβάλει το προαναφερθέν ποσό μέσω ελβετικού τραπεζικού λογαριασμού.
Στο ίδιο δημοσίευμα προστίθεται ότι οι αστυνομικοί εξεταστές της υπόθεσης, έχουν υποψίες για συγκεκριμένη «εταιρεία αλληλογραφίας» που ελέγχεται από τον Ρώσο ολιγάρχη Άλισερ Ουσμάνοφ. Ο όρος «εταιρεία αλληλογραφίας» χρησιμοποιείται για επιχειρηματικές οντότητες που έχουν μόνο νομική υπόσταση, αλλά δεν διαθέτουν γραφεία και υπαλλήλους.
Ο γενικός εισαγγελέας της Φρανκφούρτης φέρεται να υποπτεύεται πως πίσω από την συναλλαγή της κυπριακής εταιρείας, κρύβεται υπόθεση ξεπλύματος χρήματος. Επιπλέον, η γερμανική Αστυνομία δεν περιόρισε τις έρευνες στο γήπεδο της Μπάγερν, αλλά αυτές επεκτάθηκαν και στα γραφεία του συλλόγου. Σύμφωνα, πάντως, με την Bild, η Μπάγερν ξεκαθάρισε ότι η έρευνα δεν αφορά τον σύλλογο ή αξιωματούχους του. Θέση που φαίνεται να προβλήθηκε και από τις εισαγγελικές Αρχές της Φρανκφούρτης, χωρίς ωστόσο να δοθούν άλλες λεπτομέρειες.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Απριλίου η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (OFAC), επέβαλε κυρώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα από την Κύπρο, για τη σχέση τους κυρίως με τον Άλισερ Ουσμάνοφ ή εταιρείες που συνδέονται με τον 69χρονο Ρώσο ολιγάρχη.
Στις κυρώσεις περιλαμβάνονταν εννέα Ελληνοκύπριοι, έξι ρωσικής καταγωγής πρόσωπα που απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο (ανάμεσά τους και η αδελφή του Ουσμάνοφ), καθώς και 18 επιχειρηματικές οντότητες που είναι δηλωμένες στο νησί μας. Ο Άλισερ Ουσμάνοφ ήδη βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2022. Σε κάποια στιγμή θεωρείτο ο πλουσιότερος Ρώσος στον κόσμο, ενώ η περιουσία του υπολογιζόταν στα €15.3 δισ.
Στη γερμανική ιστοσελίδα Businessinside σημειώνεται πως το όνομά του είχε εμφανιστεί στα Panama Papers ως κάτοχος μετοχών μερικών υπεράκτιων εταιρειών. Μετά από τις σε βάρος του κυρώσεις, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο ιστότοπο, έχει παγοποιηθεί περιουσία του στη Γερμανία και συγκεκριμένα τρεις επαύλεις στις βαυαρικές Άλπεις κι ένα γιότ στο Αμβούργο.
Πάντως, εταιρεία του Ουσμάνοφ πρόσφατα είχε ενημερώσει για ενέργειες που θα κάνει ώστε να προσβάλει δικαστικώς τις σε βάρος της κυρώσεις.