Του Paul J. Davies
Όταν μια εταιρεία η οποία βρίσκεται σε δύσκολη θέση θέλει να καθησυχάσει τους μετόχους και τους δανειστές της, ένας πραγματικά καλός τρόπος για να κάνει ακριβώς το αντίθετο είναι να αρνηθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σε μια παρουσίαση εταιρικών αποτελεσμάτων. Τα στελέχη της First Republic Bank έκαναν ακριβώς αυτό το βράδυ της Δευτέρας. Η επίδραση στην τιμή της μετοχής της ήταν αναμενόμενα φρικτή.
Οι ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων καταθέσεων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται στην τράπεζα είναι πιθανό να διακατέχονται από απίστευτη νευρικότητα, εάν δεν έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν τις κινήσεις τους. Οι 11 μεγάλες τράπεζες οι οποίες δάνεισαν στην First Republic 30 δισεκατομμύρια δολάρια με τη μορφή ακάλυπτων προθεσμιακών καταθέσεων τον περασμένο μήνα θα παρακολουθούν σίγουρα με εξίσου μεγάλη ανησυχία αυτή την αργή έκρηξη. Η Goldman Sachs φάνηκε να σηματοδοτεί επιφυλακτικότητα σχετικά με το μερίδιο της των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αυτά τα δάνεια στα αποτελέσματα α’ τριμήνου της, όταν δήλωσε ότι έχει δεσμεύσει πρόβλεψη ζημιών γι’ αυτά σε προθεσμιακή κατάθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικά ποιος φταίει για τις χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ;
Το μόνο φωτεινό σημείο σε αυτή την ιστορία είναι ότι το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα δεν φαίνεται να αντιδρά με τον ίδιο πανικό όπως κατά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank πριν από λίγο περισσότερο από έναν μήνα. Η μετοχή της First Republic υποχώρησε κατά 49% την Τρίτη, την ώρα που ο δείκτης KBW Bank έχανε 3,5%. Υποχωρούσε δε έως και 31% στις προσυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές της Τετάρτης.

Η κατάρρευση της μετοχής της First Republic δεν δημιούργησε φαινόμενα διασποράς σε άλλες τραπεζικές μετοχές
Πριν από την ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Δευτέρας, η μετοχή της First Republic είχε ήδη χάσει περισσότερο από το 80% της αξίας της από τότε που ξεκίνησε η κρίση των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ. Η συνεχιζόμενη πτώση της εξακολουθεί να ανησυχεί τις ρυθμιστικές αρχές, καθώς συχνά αυτές βλέπουν μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της πτώσης της τιμής της μετοχής μιας τράπεζας και της φυγής καταθετών από αυτήν.
Αυτό δεν έμοιαζε αναπόφευκτο πριν από έναν μήνα. Τον Μάρτιο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η First Republic υπέφερε άδικα από τη μετάδοση της κρίσης της SVB: δεν είχε τίποτε ανάλογο της συγκέντρωσης καταθέσεων του κλάδου επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture capital), ενώ τα κεφάλαια που διατηρούσε σε μορφή ομολόγων ήταν σχετικά λίγα.
Η SVB είχε το 57% του ενεργητικού της σε ομόλογα – το 14% σε αγοραία αξία ως διαθέσιμα προς πώληση και το 43% διακρατούμενα μέχρι τη λήξη. Οι απραγματοποίητες ζημιές σε αυτά τα χαρτοφυλάκια είναι εκείνο που τρόμαξε τους καταθέτες της. Στην First Republic, μόνο το 15,5% του ενεργητικού της ήταν σε ομόλογα και διατηρούνταν ως επί το πλείστον μέχρι τη λήξη: η τράπεζα δεν θα έπρεπε να αρχίσει να εγγράφει ζημίες από την αύξηση των επιτοκίων, εκτός και αν αναγκαζόταν να πουλήσει.
“Κλειδί” τα δάνεια
Ωστόσο, αποδείχθηκε ότι η First Republic κατείχε πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία προκάλεσαν ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με το να διατηρούσε μεγάλες αξίες σε ομόλογα: στεγαστικά δάνεια με περίοδο χάριτος μέχρι την έναρξη αποπληρωμής του κεφαλαίου στα 10 χρόνια. Αυτά είναι λειτουργικά αρκετά παρόμοια με ένα 10ετές ομόλογο και καταχωρούνται επίσης στην ονομαστική τους αξία στους ισολογισμούς.

Τα μισά περιουσιακά στοιχεία της First Republic αφορούσαν στεγαστικά δάνεια
Επιπλέον, αυτά τα δάνεια δόθηκαν με φθηνά επιτόκια σε χρηματοοικονομικά έμπειρους πελάτες – συμπεριλαμβανομένων διευθυνόντων συμβούλων άλλων τραπεζών! – ως μέρος της στρατηγικής της First Republic για ανάπτυξη της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στον τομέα της διαχείρισης πλούτου, όπως ανέφερε αυτόν τον μήνα το Bloomberg News. Και, ακόμη χειρότερα, η First Republic χρησιμοποίησε αυτόν τον δανεισμό για να κερδίσει καταθέσεις και να βοηθήσει στην ανάπτυξη και των δύο πλευρών του ισολογισμού της. Εκ των υστέρων, το επιχειρηματικό της μοντέλο φαίνεται πολύ κακοσχεδιασμένο.
“Η βασική στρατηγική ήταν να παρέχουν δελεαστικά στεγαστικά δάνεια κάτω από το επιτόκιο της αγοράς με αίτημα προς τον δανειολήπτη να μεταφέρει και να διατηρήσει ένα μέρος της αξίας του δανείου με τη μορφή καταθέσεων στην τράπεζα”, έγραψε ο Arren Cyganovich, αναλυτής στη Citigroup, την Τρίτη. “Αυτό δημιούργησε ένα υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο ανασφάλιστων καταθέσεων, χωρίς μάλιστα πραγματική συμφωνία για τη διατήρηση των καταθέσεων, γεγονός που οδήγησε σε τραπεζικό πανικό”.
Η First Republic έχασε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων πελατών το α’ τρίμηνο – 41% του συνόλου όσων είχε στο τέλος του περασμένου έτους. Έχει μείνει με 55 δισεκατομμύρια δολάρια εγγυημένων καταθέσεων, 20 δισεκατομμύρια δολάρια ανασφάλιστων καταθέσεων και 30 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πρόσφατες προθεσμιακές καταθέσεις από άλλες μεγάλες τράπεζες.

Η πτώση του ύψους των καταθέσεων στην FR είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη σε σχέση με τους ανταγωνιστές της
Ομοιότητες
Το πλήρες χαρτοφυλάκιο εμπορικών και ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων της τράπεζας στο τέλος του 2022 είχε λογιστική αξία 136,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ωστόσο βαθιά στον ισολογισμό της η First Republic εκτίμησε ότι η αξία άμεσης μεταπώλησής τους θα ήταν μόλις 117,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή θα πωλούνταν με ζημία 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή ήταν μεγαλύτερη από το βασικό της εποπτικό κεφάλαιο των 13,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου ενυπόθηκων δανείων της, περίπου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια – και αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του συνολικού ενεργητικού της.
Τελικά, η First Republic έμοιαζε πολύ με την SVB: είχε πολλά περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος τα οποία διατηρούνταν με κόστος και μια μεγάλη εξάρτηση από μια αρκετά ομοιογενή ομάδα ανασφάλιστων καταθετών οι οποίοι είχαν μεγάλο κίνητρο να προσέχουν για την ασφάλεια των χρημάτων τους.
Το πρόβλημα της τράπεζας τώρα είναι το πώς θα βγει από την τρύπα της. Κανείς δεν πρόκειται να αγοράσει τα στεγαστικά δάνειά της στην ονομαστική τους αξία, ωστόσο η πώληση μεγάλου μέρους του χαρτοφυλακίου της στην εύλογη του αξία θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική. Θα μπορούσε ίσως να πείσει κάποιον να λάβει κάποια στεγαστικά δάνεια και ομόλογα στην ονομαστική τους αξία με δώρο κάποια warrants για το μετοχικό κεφάλαιο της First Republic, έτσι ώστε ο αγοραστής να επωφεληθεί από την αναμενόμενη ανάκαμψη του πωλητή, όπως ανέφερε την Τρίτη το Bloomberg News.
Ίσως. Η δομική στρατηγική της First Republic είναι ένα μεγάλο μέρος εκείνου που την οδήγησε στην κρίση, γεγονός που αφήνει μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το ποια θα είναι (εάν υπάρχει) η νέα στρατηγική της και πώς θα την αποτιμούσαν οι μέτοχοι. Και αυτό χωρίς να εξετάσουμε τα ερωτήματα όχι μόνο σχετικά με το πόσο αξίζουν τα στεγαστικά δάνειά της, αλλά και με το ποια θα είναι πιθανή η πιστωτική τους απόδοση κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ειδικά εάν έρθει μια ύφεση και οι κατοικίες πολυτελείας χάσουν αξία.
Είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς μια θετική κατάληξη στην ιστορία της First Republic.
Πηγή: BloombergOpinion