Συνεχίζουμε το επιτυχημένο μοντέλο της διακυβέρνησης Αναστασιάδη στην οικονομία με μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση.
Έχοντας ως παρακαταθήκη από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη το τρίπτυχο διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης τονίζει πως θα προσπαθήσει στη δική του θητεία να προσθέσει μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στις πολιτικές του.
Στην πρώτη του συνέντευξη αποκλειστικά για θέματα οικονομίας στο Forbes αναφέρεται στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αντιμετώπιση της ακρίβειας και στους άξονες της πολιτικής που θα επακολουθήσουν σε σχέση με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Αναφέρεται ακόμη στις ενέργειες που θα κάνει η κυβέρνηση του για συρρίκνωση της παραοικονομίας, αλλά και στο πως θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Τέλος αποκαλύπτει του σχεδιασμούς του για τον τουρισμό και το πως θα επιτευχθεί η περιβαλλοντική αειφορία και η κλιματική ουδετερότητα της Κύπρου.
Συνέντευξη στον Σωκράτη Ιωακείμ
Φωτο: Δημήτρης Βαττής
Με βάση τα όσα ακούσαμε προεκλογικά από σας να θεωρήσουμε πως θα είστε συνεχιστής της πορείας που ακολούθησε η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη σε σχέση με την Οικονομία;
Η απελθούσα Κυβέρνηση κλήθηκε μόλις ανάλαβε τη Διακυβέρνηση να διαχειριστεί την οικονομική κρίση του 2013. Η πολιτική βούληση για γρήγορη υλοποίηση και η επιτυχής ολοκλήρωση του Μνημονίου Συναντίληψης με τους δανειστές ήταν καταλυτική για την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας. Ταυτόχρονα, το τρίπτυχο διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της εξυγίανσης του τραπεζικού τομέα και της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποδείχθηκε πετυχημένο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ακολούθησαν, όπως για παράδειγμα είδαμε στην περίπτωση της πανδημίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνικό Οργανισμό Αναπτύξεως, ανήγγειλε ο ΠτΔ στην ΟΕΒ
Η δική μας διακυβέρνηση, έχει ως στόχο να προχωρήσει περισσότερο, έχοντας την ίδια στιγμή, τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Οι πρόσφατες κρίσεις, ανέδειξαν για ακόμη μια φορά την ανάγκη θωράκισης της οικονομίας, αλλά και της ανάγκης να διαφυλάξουμε την πορεία ανάπτυξης και να στηρίξουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Συνεχίζοντας να λειτουργούμε με δημοσιονομική πειθαρχία και μέσα από μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση, έχουμε ως στόχο να προωθήσουμε μέσα από μια σειρά επενδύσεων, στοχευμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων, τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία και κυρίως, το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, που θεωρώ είναι το σημαντικότερο μας πλεονέκτημα.
Έχοντας αναφέρει τα πιο πάνω, ως Κυβέρνηση, υιοθετούμε πλήρως τη μακροπρόθεσμη στρατηγική Όραμα 2035, έχοντας ως αρωγό, τα εμβληματικά προγράμματα Δημοσίων επενδύσεων «Κύπρος Το Αύριο» και ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, το συνολικό ύψος των οποίων ανέρχεται σε περίπου €4 δισεκατομμύρια. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζονται δράσεις με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασής μας σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων, τόσο για εταιρείες αλλά και για το ευρύ κοινό (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ηλεκτροκίνηση). Παράλληλα, προωθούμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας, τόσο όσον αφορά τις σχέσεις και συναλλαγές κράτους – πολίτη αλλά και γενικά στο επιχειρείν. Κατατάσουμε ψηλά στις προτεραιότητές μας επίσης, τις εξαγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, στηρίζοντας την εξωστρέφεια, αλλά και τη σύνδεση έρευνας με τη βιομηχανία.
Θεωρώ τέλος, ότι οι πολιτικές μας σχέσεις με τις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής προσφέρουν ευκαιρίες για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων, με δυνατότητα δημιουργίας υψηλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τους νέους μας. Το ίδιο σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, θεωρώ και τις πολιτικές μας σχέσεις με τις ΗΠΑ, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ
Βλέπουμε την ακρίβεια και τον πληθωρισμό να καλπάζουν, τις δόσεις των δανείων να αυξάνονται και κατ’ επέκταση να μειώνεται η αγοραστική δύναμη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός χωρίς να επηρεαστεί η δημοσιονομική πειθαρχία;
Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, οι ρυθμοί πληθωρισμού έχουν αυξηθεί σημαντικά, απόρροια της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ακολούθησε, κυρίως λόγω των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, με αλυσιδωτές συνέπειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, ότι σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ο πληθωρισμός στην Κύπρο συγκρατείται σε χαμηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο 2023, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο μειώθηκε στο 6,1% σε σχέση με 6,7% τον άμεσα προηγούμενο μήνα. Για ολόκληρο το 2022, ο πληθωρισμός στην Κύπρο παρουσίασε αύξηση 8,1% σε σχέση με το 2021, η οποία ήταν χαμηλότερη από την αύξηση στην ΕΕ27 και Ευρωζώνη ύψους 9,2% και 8,4%, αντίστοιχα, ενώ ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ, η Κύπρος είχε την 4η θέση με τον χαμηλότερο πληθωρισμό. Όσον αφορά τις τιμές τροφίμων και ενεργειακών προϊόντων, κατά το 2022 παρουσίασαν ετήσια μεταβολή ύψους 7,7% και 32% και συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ η Κύπρος κατείχε την 4η και 13η χαμηλότερη θέση αντίστοιχα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έτοιμη η λίστα των προϊόντων με μηδενικό ΦΠΑ
Η κυβέρνηση φυσικά, αναγνωρίζει πλήρως τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει ο πληθωρισμός για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και έχει εφαρμόσει μέτρα ούτως ώστε να μετριαστεί ο αντίκτυπος της ανόδου των τιμών, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική πειθαρχία. Ειδικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση της επιδότησης της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Το εν λόγω μέτρο, που είναι σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο 2022, προνοεί επιδότηση της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος σε στάδια και ανάλογα με την κατανάλωση ρεύματος, από 50% μέχρι 80% για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, ενώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι και 100% επιδότηση.
Περαιτέρω, συνεχίζεται μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, το μέτρο μείωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ενώ μέσω της καταβολής της ΑΤΑ για όλο το 2023, στο προσωπικό του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε σημαντικό μέρος του ιδιωτικού τομέα, γίνεται αναπλήρωση περίπου του 50% της απώλειας της αγοραστικής αξίας του εισοδήματός του, μέσω αυξημένων απολαβών κατά 4,36%.
Στην ίδια κατεύθυνση, η πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τροποποίηση του Σχεδίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που εισάγει τον εικονικό συμψηφισμό λογαριασμών «virtual net billing», καθώς και η εξέταση της μείωσης ορισμένων συντελεστών ΦΠΑ, ειδικότερα για καθημερινά βασικά αγαθά, στη βάση πρόσφατης σχετικής Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις της ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Για τις αυξήσεις στις δόσεις δανείων, το κράτος ήδη επιδοτεί επιτόκιο ύψους 1,50% σε πέραν των 6000 οικιστικών δανείων που δόθηκαν την περίοδο 2020-2021. Ευρύτερα, θα πρέπει και ο τραπεζικός τομέας να αναλάβει πρωτοβουλίες για μείωση δανειστικών επιτοκίων και χρεώσεων προς νοικοκυριά, δεδομένων και των σημαντικών κερδών που αναμένεται να σημειώσουν την επόμενη διετία.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, υπήρχε αναφορά στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης για αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στις €24.500. Τι άλλα μέτρα επεξεργάζεστε πέραν αυτού;
Στο πλαίσιο του προεκλογικού μου προγράμματος, έχω αναφερθεί στην ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο φορολογικό μετασχηματισμό, που να στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου, με κύριους άξονες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του φορολογικού μοντέλου της Κύπρου, τη μείωση του διοικητικού βάρους για τους φορολογούμενους πολίτες και τις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα, την παροχή δικαιότερης ανακατανομής του φορολογικού βάρους, διατηρώντας παράλληλα και τη δημοσιονομική ουδετερότητα. Το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών, προωθεί ήδη τη διενέργεια εμπεριστατωμένης μελέτης που θα αξιολογήσει το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις της Κύπρου στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, άλλες ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, καθώς και τη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της χώρας μας. Ακολούθως, αφού αξιολογηθούν οι εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων, θα οριστικοποιηθεί ο σχεδιασμός για το ολοκληρωμένο φορολογικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις καλές πρακτικές άλλων κρατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: Θα υπάρξουν και άλλες καταχωρήσεις στη λίστα κυρώσεων
Με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση επιδιώκεται η πραγματική βελτίωση της οικονομίας με αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή. Απώτερος στόχος μας, είναι η επίτευξη καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τους πολίτες της χώρας και η διαμόρφωση ενός επιχειρηματικού περιβάλλοντος που να ευνοεί την αύξηση των επενδυτικών δραστηριοτήτων, για περαιτέρω ανάπτυξη και ευημερία.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Με ποιο τρόπο θα συρρικνώσετε την παραοικονομία που με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat ανέρχεται στο 30% του ΑΕΠ;
Η παραοικονομία είναι ένα φαινόμενο που επιφέρει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία, όπως μεταξύ άλλων, χαμηλότερα φορολογικά έσοδα για το κράτος και την εμβάθυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στους πολίτες.
Για την αντιμετώπιση και συρρίκνωση του φαινόμενου της παραοικονομίας, θα ακολουθήσουμε μια συνδυαστική προσέγγιση με συγκεκριμένες οριζόντιες και κάθετες ενέργειες. Καταρχάς, η προτεινόμενη φορολογική μεταρρύθμιση, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την εισαγωγή νέων συστημάτων τεχνολογίας, θα βελτιώσει τη φοροεισπρακτική ικανότητα του Κράτους. Επίσης, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού, με τη δημιουργία ενός πλήρως ψηφιακού κράτους και την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας, θα ενισχυθεί η διαφάνεια και η πληροφόρηση και θα οδηγήσει στην ευκολότερη καταγραφή των οικονομικών συναλλαγών. Και τέλος, πολύ σημαντικά είναι και τα μέτρα που θα προωθηθούν στο πλαίσιο της ανασύνταξης του Κράτους, για ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής πρότασης για ποινικοποίηση της μη υποβολής φορολογικής δήλωσης.
Προεκλογικά κάνατε επίσης αναφορά για μια οικονομία που θα καινοτομεί, και θα είναι ανθεκτική, βιώσιμη, διευρυμένη και λιγότερο επιρρεπής σε εξωγενείς παράγοντες. Με ποιες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα το πετύχετε αυτό;
Η διαφοροποίηση, ή καλύτερα, η διεύρυνση του μοντέλου ανάπτυξης, μέσω της εστίασης στην γνώση, την καινοτομία και την πράσινη μετάβαση, αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κατ’ επέκταση ενίσχυση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας της κυπριακής οικονομίας, που ως μικρή και ανοιχτή οικονομίας επηρεάζεται σήμερα σε μεγάλο βαθμό από εξωγενείς παράγοντες.
Η διεύρυνση του μοντέλου ανάπτυξης, αφορά τόσο την ανάπτυξη νέων παραγωγικών τομέων έντασης γνώσης, αλλά και την ενίσχυση παραδοσιακά σημαντικών τομέων για την κυπριακή οικονομία μέσω της αύξησης των επενδύσεων στον ψηφιακό και πράσινο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.
Η κωδικοποίηση των στόχων αυτών βρίσκεται στο περιεχόμενο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κύπρου “Όραμα 2035”, στα οποία έχω αναφέρει και προηγουμένως.
Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μέχρι το 2026, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις-ορόσημα σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω τις επενδύσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην έρευνα και την καινοτομία, μέσω των Προγραμμάτων του ΙδΕΚ και του Επενδυτικού Ταμείου Μετοχικής Χρηματοδότησης, τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Αναπτύξεως, τις εκτεταμένες επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, τα προγράμματα αναβάθμισης δεξιοτήτων των εργαζομένων καθώς και σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως ο εκσυγχρονισμός του Περί Εταιρειών Νόμου, η μεταρρύθμιση στον τομέα της δικαιοσύνης, η Φορολογική Μεταρρύθμιση, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και ο εκμοντερνισμός των κρατικών νοσοκομείων.
Επιπρόσθετα, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), στη βάση αντίστοιχων φορέων σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, με βασικό στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για βιώσιμες και υποσχόμενες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η επιτυχής ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και υλοποίηση των μεγάλων επενδύσεων που προωθούμε, προϋποθέτει κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων μερών και το μεταξύ τους συντονισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούμε άμεσα με τη σύσταση Γραµµατείας Υποστήριξης Κυβερνητικού Έργου στην Προεδρία της ∆ηµοκρατίας, η οποία θα συμβάλει με καθοριστικό τρόπο στην επίτευξη του κοινού μας οράματος για τη δημιουργία ενός πρότυπου κράτους, με ακμάζουσα και ανθεκτική οικονομία και μία δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.
Σε σχέση με το ΤΚΑ πως θα διασφαλίσετε τη βιωσιμότητά του και την επίτευξη αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων;
Η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι μια σημαντική πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές Κυβερνήσεις ανά το παγκόσμιο, ειδικότερα λόγω του φαινομένου της γήρανσης του πληθυσμού.
Η διασφάλιση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ) και η επίτευξη της αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, θα προχωρήσουμε με τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου του Συνταξιοδοτικού Συστήματος, ο οποίος θα συμπεριλάβει την παροχή οικονομικών και άλλων κινήτρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ταμείων, ακολουθώντας τις καλύτερες πρακτικές και τάσεις από την υπόλοιπη Ευρώπη. Παράλληλα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ακολουθούνται οι βέλτιστες πρακτικές όσον αφορά στη διαχείριση των Ταμείων Προνοίας και ως προς αυτή την κατεύθυνση, θα επιδιώξουμε τη σύσταση ενός ισχυρού σχετικού Εποπτικού Μηχανισμού. Και τέλος, θα προωθήσουμε τη δημιουργία αναλογιστικής υπηρεσίας στο Υπουργείο Εργασίας, και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με σκοπό την εποπτεία και εξέλιξη, τόσο του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όσον και του ιδιωτικού συνταξιοδοτικού τομέα, στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ζωής των Κυπρίων συνταξιούχων.
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΧΡΟΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ
Αναφορικά με τον τουρισμό, σε τί ενέργειες θα προβείτε ως κυβέρνηση για ενίσχυση του τομέα;
Ο τουρισμός αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας και συνδέεται άμεσα με την ευημερία και την ποιότητα ζωής του συνόλου των κατοίκων της χώρας μας.
Το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης που έχουμε καταρτίσει, περιλαμβάνει συγκεκριμένες και πολυσχιδείς δράσεις που αφορούν εξειδικευμένα τον τομέα του τουρισμού και οι οποίες άρχισαν ήδη να υλοποιούνται από το αρμόδιο Υφυπουργείο. Μεταξύ άλλων, στις εν λόγω δράσεις περιλαμβάνονται:
- Η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού, η οποία καταρτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και αφορά την περίοδο 2020-2030. Η επικαιροποίηση θα καλύψει τον χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2035.
- Η επίλυση χρονιζόντων ζητημάτων που απασχολούν τον τουριστικό τομέα της χώρας όπως είναι ο εκσυγχρονισμός της σχετικής νομοθεσίας που ρυθμίζει την αδειοδότηση και τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής, η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού νομοθετικού πλαισίου για περιορισμό της ηχορύπανσης και άλλα.
- Η περαιτέρω αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας για σκοπούς προβολής της Κύπρου στο εξωτερικό, η δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής (application) για διευκόλυνση των επισκεπτών και άλλα.
- Η περαιτέρω ενίσχυση της αεροπορικής σύνδεσης της χώρας μας.
- Η προώθηση μεγάλων έργων υποδομής όπως η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της Μαρίνας Λάρνακας, η συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας με σκοπό την εξεύρεση επενδυτή για την κατασκευή της Μαρίνας Πάφου, η επιτυχής ολοκλήρωση της Μαρίνας Παραλιμνίου και η ανάπλαση των ορεινών περιοχών.
- Σε πρώτη φάση η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με την περαιτέρω βελτίωση της αεροπορικής σύνδεσης και την αναβάθμιση των ενεργειών προβολής και σε δεύτερη φάση η πραγματοποίηση ενεργειών, όπως είναι ο συνεχής εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με σκοπό να καταστεί η χώρα μας ένας ολόχρονος τουριστικός προορισμός.
- Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουριστικού τομέα με την παράλληλη προώθηση της αειφορίας στον τομέα με την εφαρμογή δράσεων όπως είναι η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η χρήση της κυκλικής οικονομίας από τις τουριστικές επιχειρήσεις, η προστασία της βιοποικιλότητας και άλλες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στοπ από ΠτΔ στον τροποποιητικό νόμο για τ/κ περιουσίες
Η ΕΕ έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών θερμοκηπιακών αερίων μέχρι το 2030 κατά 55% σε σχέση με αυτές του1990 και σε κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 – σε τι ενέργειες θα προβείτε για επίτευξη αυτού του στόχου;»
Η επίτευξηπεριβαλλοντικής αειφορίας και κλιματικής ουδετερότητας αποτελεί στόχο υψίστης σημασίας για μας.Επομένως, η Κύπρος υποστηρίζει την υιοθέτηση του πολύ φιλόδοξου στόχου μείωσης των εκπομπών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην υλοποίησή του, στο βαθμό που της αναλογεί.
Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα, οι αποφάσεις σε κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τη διαθέσιμη επιστημονική γνώση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διεξαχθεί ανάλυση αντικτύπου από τους Ακαδημαϊκούς Συμβούλους της Κυβέρνησης, με τη χρήση ειδικών ενεργειακών και οικονομικών μοντέλων, για να αξιολογήσουμε τις επιπτώσεις της εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους στόχους που θέτουν τα 14 Νομοθετήματα του Πακέτου «Fit for 55» για τη μείωση των εκπομπών του 2030. Από αυτή την ανάλυση έχει διαφανεί ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Κύπρο και απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και μετασχηματισμό ολόκληρης της οικονομίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ήδη σχεδιασθεί η κατάλληλη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Εργαλείων, με σκοπό την υλοποίηση πολλών πράσινων έργων. Πιο συγκεκριμένα, προγραμματίζονται επενδύσεις που αφορούν στην προώθηση μέτρων ενεργειακής απόδοσης και μείωσης εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, στην προαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στην βιώσιμη διαχείριση των υδάτων, στην ενίσχυση της βιοποικιλότητας, στην προώθηση των βιώσιμων μεταφορών, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και πρόληψη των κινδύνων από φυσικές καταστροφές και στην προώθηση της μετάβασης σε μια κυκλική οικονομία.
Θα χρειαστούν βεβαίως, πρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών κατά 55% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Στο παρόν στάδιο, είναι βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που αποτελεί πλέον το νομοθετικά καθορισμένο εργαλείο εθνικού σχεδιασμού, για να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα. Όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία συνεργάζονται για την επιλογή των κατάλληλων και πιο αποδοτικών μέτρων για επίτευξη των στόχων μας, στη βάση των επιστημονικών εκτιμήσεων. Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα για να βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, αξιοποιώντας και Ευρωπαϊκούς πόρους.
Η αποτροπή της κλιματικής αλλαγής αναμένεται να αποφέρει μεγάλα οφέλη στην κοινωνία και την οικονομία μακροπρόθεσμα, όμως αρχικά μπορεί να έχει κόστος. Προσπάθειά μας είναι η πράσινη μετάβαση να γίνει με δίκαιο τρόπο.
Από το τεύχος Απριλίου του Forbes