Η «κάθοδος των μυρίων» στην πόλη της Λευκωσίας, τόσο του δημοσίου όσον και του ιδιωτικού τομέα, απασχολεί το υπουργείο Μεταφορών και τον ίδιο τον υπουργό Αλέξη Βαφεάδη, ο οποίος ζήτησε να τεθούν ενώπιον του, όλες οι εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν στο τραπέζι, ώστε να επιχειρηθεί απάμβλυνση του κυκλοφοριακού το οποίο ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες πολίτες.
Το εγχείρημα δεν θεωρείται εύκολο, όχι μόνο της νοοτροπίας του Κύπριου οδηγού στον οποίο φορτώνονται σχεδόν όλα τα κακά που σχετίζονται με την κυκλοφοριακή συμφόρηση, αλλά και ένεκα του γεγονότος ότι μέχρι σήμερα δεν προσφέρθηκαν στους πολίτες εναλλακτικές λύσεις. Το φθηνό εισιτήριο στο λεωφορείο με αποκλειστική χρήση ή και το τραμ το οποίο κινδυνεύει να καταστεί ανέκδοτο, παρά τους σχεδιασμούς και τις μελέτες που εκπονήθηκαν κατά καιρούς, δεν υλοποιήθηκαν για διάφορους λόγους, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται η υφιστάμενη κατάσταση.
Μία από τις προσεγγίσεις που τελούν υπό μελέτη είναι η κάθοδος των προερχομένων από άλλες πόλεις εργαζομένων στα όρια της Λευκωσίας και η μετεπιβίβαση τους (στο στάδιο ΓΣΠ) σε άλλα λεωφορεία τα οποία θα εκτελούν διαδρομές προς το κέντρο της πόλης, με τους επιβαίνοντες να αποβιβάζονται σε σημεία τα οποία τους βολεύουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Ποιες λύσεις μελετά το Υπ. Μεταφορών για κυκλοφοριακό
- Κυκλοφοριακό έμφραγμα και οργή πολιτών
- Το κυκλοφοριακό στην πρωτεύουσα
- Διαβεβαιώνει για βελτίωση ή και επίλυση του κυκλοφοριακού ο Καρούσος
Με βάση το σκεπτικό αυτό, η μεταφορά υπαλλήλων προς το κέντρο δεν θα αφορά μόνο τους δημοσίους υπαλλήλους αλλά και υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι θα προτιμούν φθηνό και αποτελεσματικό τρόπο καθόδου στις εργασίες τους.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», από το θεωρητικό επίπεδο, ο υπουργός Μεταφορών πέρασε στο πιο πρακτικό προωθώντας επαφές με μεγάλες εταιρείες, όπως είναι για παράδειγμα οι τράπεζες, με σκοπό να βολιδοσκοπήσει το ενδεχόμενο μεταφοράς των υπαλλήλων τους στους χώρους εργασίας τους. Ανάλογες επαφές θα γίνουν και με άλλες εταιρείες και αναλόγως των προθέσεων και του αριθμού των υπαλλήλων που θα διαφανεί ότι δεν είναι αρνητικοί στη διακίνηση τους με λεωφορεία, θα μελετηθεί σε περισσότερο βάθος το όλο εγχείρημα. Η υλοποίηση του οποίου σχετίζεται όχι μόνο με την εξυπηρέτηση των εργαζομένων και την αποσυμφόρηση των δρόμων, αλλά και με τη μείωση των ρύπων με όλα τα θετικά επακόλουθα αλλά και την επίτευξη των σχετικών στόχων που ανέλαβε να υλοποιήσει η Κύπρος. Τέλος, σημαντικός θετικός παράγοντας, από τυχόν επιτυχία των μέτρων, θεωρείται η διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος ζωής, εργασίας και ψυχαγωγίας για τον άνθρωπο.
Για να υλοποιηθούν όλα τα πιο πάνω, αποφασιστικό παράγοντα αποτελεί η συνεργασία του κράτους με τις εταιρείες αστικών συγκοινωνιών (εάν και εφόσον το μέτρο θα επεκταθεί, κατ’ αναλογία, και στις άλλες πόλεις), ενώ βαρύτητα δίνεται και στην πιθανή χρηματοδότηση της όλης ή μέρους της προσπάθειας από την ΕΕ.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», εξετάζονται οι συμβάσεις των εταιρειών αστικών λεωφορείων ώστε το όλο εγχείρημα να μην θεωρηθεί ανταγωνιστικό προς αυτές. Οι οποίες, σε περίπτωση κάποιας μορφής συνεργασίας με το δημόσιο θα κερδίσουν ακόμη και υπό την έννοια ότι τα λιγότερα ιδιωτικά οχήματα στους δρόμους θα κάνουν τα λεωφορεία πιο ελκυστικά και θα αποκτήσουν πελάτες οι οποίοι, ίσως, ουδέποτε σκέφτηκαν να επιβιβαστούν σε λεωφορεία στην Κύπρο.
Ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε στον «Φ», πως για να είναι ελκυστικό ένα τέτοιο μέτρο, πρέπει να είναι φθηνό, αποτελεσματικό και ασφαλές για το χρήστη. «Στόχος μας είναι η μεταφορά των εργαζομένων όσο πιο φθηνά γίνεται», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης.
Όλα παίζουν το ρόλο τους
Συναφείς με τα πιο πάνω είναι και οι ανέσεις που θα προσφερθούν στους επιβάτες, από αξιοπρεπή στέγαστρα μέχρι και γενικότερα όλα όσα σχετίζονται με τους χώρους αναμονής, η οποία, εν πάση περιπτώσει, πρέπει να μειωθεί, σε σημείο που να μην θεωρείται ταλαιπωρία.
Ο υπουργός θεωρεί πως πρέπει να ρυθμιστεί και το ωράριο εργασίας, όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο μετακίνησης των εργαζομένων διαφόρων κλάδων την ίδια ώρα προς την ίδια κατεύθυνση.
Ο κ. Βαφεάδης θεωρεί πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε το λεωφορείο σαν το αυτοκίνητο της δουλειάς μας και όχι ως κοινό λεωφορείο. Ο υπουργός διαφωνεί, επίσης, με εισηγήσεις υιοθέτησης «μονών-ζυγών» ώστε να μειώνεται η κάθοδος οχημάτων στην πόλη είτε με μονούς ή ζυγούς αριθμούς αποκλειστικά, αφού, όπως εξήγησε και ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Μεταφορών, ένα τέτοιο μέτρο ίσως λειτουργήσει μόνο στον περιορισμό των διακινήσεων των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων, αφού οι υπόλοιποι μπορούν να αγοράσουν ακόμη ένα όχημα.
Παράλληλα με τη χρήση των λεωφορείων, ο υπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθούν διάφορα έργα όπως οι ποδηλατοδρόμοι.
Όσον αφορά το περιβόητο τραμ το οποίο ακούμε εδώ και χρόνια αλλά δεν βλέπουμε, ο υπουργός Μεταφορών παρατηρεί, ότι ακόμη και αν δρομολογούνταν τώρα οι διαδικασίες, ο ορίζοντας λειτουργίας του κυμαίνεται στα 5-6 χρόνια, οπόταν δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς μέχρι τότε.