Οι φοιτητές από τρίτες χώρες που βρίσκονται στην Κύπρο ήταν στο πρόσφατο παρελθόν μια δεξαμενή, έστω και μικρή, για αντιμετώπιση της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού που αντιμετωπίζουν επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον κλάδο στην εστίασης και της φιλοξενίας.

Η συγκεκριμένη δεξαμενή, μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε ευρέως την περσινή χρονιά, ιδιαίτερα μετά από σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, που διεύρυνε τα επαγγέλματα στα οποία μπορούσαν να εργάζονται οι ξένοι φοιτητές που βρίσκονταν στη χώρα μας, σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι αυξημένες λόγω πανδημίας ελλείψεις που παρουσιάζονταν σε ανθρώπινο δυναμικό.

Μερίδα εργοδοτών, όμως, εκφράζει ήδη ανησυχία ότι η συγκεκριμένη δεξαμενή στην ουσία θα στερεύσει σε περίπτωση που δεν αναθεωρηθεί το σχετικό διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, καθώς με το υφιστάμενο διάταγμα δικαίωμα για εργασία έχουν μόνο οι φοιτητές τρίτων χωρών οι οποίοι βρίσκονταν στην Κυπριακή Δημοκρατία κατά τις 31/01/2022. Εν ολίγοις, όσοι φοιτητές από τρίτες χώρες ήρθαν στην Κύπρο από τον περσινό Φεβρουάριο και μετά δεν έχουν δικαίωμα εργασίας, ούτε θα μπορούν νόμιμα να αξιοποιηθούν την καλοκαιρινή περίοδο, όπου οι ανάγκες για εργατικά χέρια θα είναι αυξημένες, λόγω και της πλήρους λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη φαίνεται να παλεύουν για κάλυψη των αναγκών τους με την κατάθεση αιτήσεων στο Υπ. Εργασίας για εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΕΒ, όπως πληροφορούμαστε έθεσε ήδη ενώπιον του Υπουργού Εργασίας αίτημα για αναθεώρηση του περσινού διατάγματος, προκειμένου να επιτρέπεται η απασχόληση φοιτητών από τρίτες χώρες, οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μας μετά τον Γενάρη του 2022. Μιλώντας στον «Φ», η διευθύντρια του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων και  Κοινωνικής Πολιτικής της Ομοσπονδίας Λένα Παναγιώτου επιβεβαίωσε το αίτημα της ΟΕΒ, αφήνοντας να εννοηθεί πως το υφιστάμενο διάταγμα, χωρίς αναθεώρησή του, δεν είναι πλέον αρκούντως βοηθητικό για κάλυψη, έστω και βραχυπρόθεσμα, αναγκών που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις. Όπως είπε, το διάταγμα θα πρέπει να αναθεωρηθεί προκειμένου να δοθεί δικαίωμα στην απασχόληση στους φοιτητές που ήταν στην Κύπρο τουλάχιστον πριν τον Ιανουάριο του 2023. Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, θα καλυφθούν μερικές ανάγκες σε βραχυπρόθεσμο στάδιο, συμπληρώνοντας πως ήδη  πολλοί φοιτητές που εργάζονταν στο παρελθόν έχουν αποφοιτήσει και εγκαταλείψει το νησί.

«Γνωρίζουμε ότι η λύση για την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού δεν είναι οι φοιτητές τρίτων χωρών, αλλά μιλάμε για άτομα που είναι ήδη νόμιμα στη Δημοκρατία και θα μπορούσαν, με τους αυστηρούς περιορισμούς που έχουν, να καλύψουν κάποιες θέσεις εργασίας», πρόσθεσε.

Γκαρσόνια σε εστιατόρια και ξενοδοχεία

Από την περσινή χρονιά, όταν το σχετικό διάταγμα του Υπουργού Εργασίας για την απασχόληση φοιτητών από τρίτες χώρες αναθεωρήθηκε, τα επαγγέλματα στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία στα οποία μπορούν να εργάζονται ξένοι φοιτητές πολλαπλασιάστηκαν. Καθώς στο παρελθόν οι ξένοι φοιτητές που δεν σπούδασαν σε τουριστικά επαγγέλματα μπορούσαν να εργάζονται μόνο ως καθαριστές και βοηθοί κουζίνας σε ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής. Ωστόσο, από πέρσι μπορούν να εργοδοτούνται και ως υπάλληλοι υποδοχής, ως τραπεζοκόμοι, ως καμαριέρηδες/καμαριέρες και ως μπάρμαν/μπαργούμαν.

Δικαίωμα εργασίας έχουν φυσικά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, που αναγράφονται στο σχετικό διάταγμα. Κάθε φοιτητής για να εργαστεί πρέπει να έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο απασχόλησης σε συγκεκριμένο εργοδότη, το οποίο κατατίθεται στο Τμήμα Εργασίας. Επιπρόσθετα, η απασχόληση πρέπει να είναι εκτός ωραρίου σπουδών. Οι ώρες απασχόλησης των φοιτητών από τρίτες χώρες δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 20 εβδομαδιαίως και μέχρι 38 εβδομαδιαίως τις περιόδους διακοπών μαθημάτων.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Δύσκολη η αναθεώρηση

Το αίτημα των εργοδοτών για αναθεώρηση του διατάγματος για τους ξένους φοιτητές είναι μεν λογικό, ωστόσο έρχεται σε μια περίοδο που ήδη υπάρχουν ανοικτά ζητήματα για την απασχόληση ξένων εργαζομένων. Η νέα στρατηγική που εγκρίθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση για αδειοδότηση ξένου προσωπικού συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις των συντεχνιών, οι οποίες ακόμα περιμένουν κινήσεις από τη νέα Κυβέρνηση για αλλαγές. Το γεγονός ότι ενόψει του καλοκαιριού οι εργοδότες θεωρούν σχεδόν αναγκαίους και τους ξένους φοιτητές για λειτουργία των επιχειρήσεων, θα πρέπει να προβληματίσει γενικότερα. Κι αυτό γιατί κάθε καλοκαίρι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές. Μπορεί φυσικά εν μέρει να αξιοποιούνται, αλλά η εντύπωση που υπάρχει είναι πως η συγκεκριμένη δεξαμενή δεν είναι πάντα δεδομένη. Το γιατί, ενδέχεται να μην εμπίπτει καν στο πλαίσιο των εργασιακών ζητημάτων.