Το συντομότερο η Κυβέρνηση αναμένεται να ενεργοποιήσει το «όπλο» που της παρέχει η ευρωπαϊκή Οδηγία 2022/542, η οποία τροποποιήθηκε πέρσι τον Απρίλιο και επιτρέπει στα κράτη μέλη να μειώσουν τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, ενώ σε κάποια άλλα θα επιβληθεί μηδενικός συντελεστής. Το μέτρο, το οποίο θα είναι προσωρινό, διάρκειας έξι με 12 μηνών, αναμένεται να συμβάλει στην αναχαίτιση του πληθωρισμού και της ακρίβειας, που γονάτισε χιλιάδες νοικοκυριά.
Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ του «Φ», σύμφωνα με το οποίο το κράτος μελετά το ενδεχόμενο μείωσης ή μηδενισμού του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αυτή την στιγμή, το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τον κατάλογο που ετοιμάστηκε από τεχνοκράτες σε σχέση με τα προϊόντα για τα οποία υπάρχει δυνατότητα μείωσης ή μηδενισμός του ΦΠΑ.
Το σημείωμα σε σχέση με τα προϊόντα για τα οποία υπάρχει δυνατότητα μείωσης ή μηδενισμού του ΦΠΑ στάλθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα διαμορφώσει την τελική πρόταση που θα οδηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ο μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ θα αφορά βασικά καθημερινά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι το γάλα, παιδικές τροφές, σκόνη γάλακτος για βρέφη, πάνες, κ.α.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», μελετάται το ενδεχόμενο ο μηδενικός ΦΠΑ να αφορά επίσης το ψωμί και τα αυγά, καθώς πρόκειται για προϊόντα τα οποία δεν απουσιάζουν από το καλάθι του νοικοκυριού. Τα αυγά επιβαρύνονται με αυξήσεις σχεδόν 38-40% σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, ενώ το ψωμί γύρω στο 20%.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, υπάρχουν διάφορες κατηγορίες συντελεστών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να μειωθούν μέχρι το 5%, κάποιοι μέχρι το 0%, προσθέτοντας πως το υπουργείο εξετάζει τα συγκεκριμένα θέματα για να μπορέσει να μορφοποιήσει τη νέα κατηγοριοποίηση του ΦΠΑ για συγκεκριμένα προϊόντα. Ερωτηθείς κατά πόσο η οδηγία της ΕΕ δίνει κάποια ευελιξία για διαφορετικούς συντελεστές, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η νέα Οδηγία παρέχει ένα βαθμό ευελιξίας στα κράτη μέλη ως προς τη διαφοροποίηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Παράλληλα, με την ετοιμασία του καταλόγου προϊόντων τα οποία θα υποστούν φορολογικό κούρεμα, το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει μελέτη δημοσιονομικού αντικτύπου. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι ότι η όποια απόφαση δεν θα πρέπει να προκαλέσει εκτροπή στα δημόσια οικονομικά. Η μείωση ή ο μηδενισμός του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα θα γίνει μέσω απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως είχε πράξει και η προηγούμενη Κυβέρνηση, όταν είχε προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια.