Συνεχίζει να ρίχνει ταχύτητα ο πληθωρισμός, έστω και οριακά, αλλά η ακρίβεια παραμένει, κυρίως στον τομέα των τροφίμων, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην βλέπουν μεγάλες διαφορές στα έξοδά τους.
Στο 6% μειώθηκε ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Κύπρο τον Μάρτιο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2022, από 6,7% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή της Eurostat που ανακοινώθηκε χθες. Σημειωτέον ότι και τον Μάρτιο του 2022 είχε καταγραφεί αύξηση του πληθωρισμού κατά 6,2% στην Κύπρο, σε σχέση με τον Μάρτιο του 2021.
Επιβράδυνση σημείωσε ο πληθωρισμός και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στο 6,9%, από 8,5% τον Φεβρουάριο. Η επιβράδυνση οφείλεται στην πτώση των τιμών της ενέργειας σε σύγκριση με τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο πληθωρισμός κόβει ταχύτητα αλλά η ακρίβεια δεν το κουνά
Τον Μάρτιο ο μικρότερος ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση παρατηρήθηκε στην Ισπανία 3,1%, Βέλγιο 4,9%, Λουξεμβούργο 3%, Ολλανδία 4,5%. Στην Ελλάδα ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε τον Μάρτιο στο 5,4% από 6,5% τον Φεβρουάριο. Χώρες με διψήφιο ποσοστό πληθωρισμού τον Μάρτιο είναι η Εσθονία 15,6%, Κροατία 10,5%, Λετονία 17,3%, Λιθουανία 15,2%, Σλοβενία 10,4%, Σλοβακία 14,8%.
Αναφορικά με τα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οδηγός στην αύξηση του πληθωρισμού ήταν η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά, στην οποία οι τιμές εκτινάχθηκαν με ρυθμό 15,4% τον Μάρτιο (από το +15% τον Φεβρουάριο), ενώ τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά παρουσίασαν ετήσια αύξηση 6,6% (από 6,8%). Ακολούθησε ο κλάδος των υπηρεσιών με αύξηση 5% (από 4,8%) ενώ αντίθετα οι τιμές της ενέργειας μειώθηκαν κατά 0,9% (μετά την αύξηση 13,9% του Φεβρουαρίου).
Πάντως, οι κεντρικές τράπεζες προειδοποιούν τις επιχειρήσεις για τα περιθώρια κέρδους που εφαρμόζουν στα προϊόντα τους, στέλνοντάς τους το μήνυμα να σταματήσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας που τροφοδοτούν τον πληθωρισμό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μείζον θέμα για τους πολίτες η ακρίβεια
Κοινή πλέον είναι η διαπίστωση κεντρικών τραπεζιτών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και άλλες οικονομίες ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τον πληθωρισμό για να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους. Στην επίπτωση των αυξημένων περιθωρίων κέρδους στον πληθωρισμό αναφέρθηκε, για πρώτη φορά, η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της για τη νομισματική πολιτική στα μέσα Μαρτίου. «Οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις μπορεί πράγματι εν μέρει να οφείλονται στη μεγαλύτερη δύναμη των εταιρειών στην αγορά», δήλωσε σχετικά και η Ιζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ σε συνέντευξή της στους Financial Times.
Σύμφωνα με ανάλυση στο blog της ΕΚΤ, τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 9,4% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας πάνω από το 50% στις πληθωριστικές πιέσεις στο τρίμηνο αυτό, ενώ το κόστος εργασίας (ανά μονάδα προϊόντος) αυξήθηκε 4,7% και συνέβαλε λιγότερο από το 50%.