Παρά το πλήγμα που δέχθηκε από την απώλεια της ρωσικής αγοράς, στην οποία είχε επενδύσει πολλά η μαρίνα Αγίας Νάπας, συνεχίζονται κανονικά τα έργα και μέχρι τον επόμενο χρόνο αναμένεται να φτάσει στο 100% της λειτουργίας της. Το εντυπωσιακό twisting building, που έχει ύψος 110 μέτρων, είναι σχεδόν έτοιμο και τα υπερπολυτελή διαμερίσματά του θα παραδοθούν στους κατόχους τους το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους. Αναζητώντας εναλλακτικές πηγές εσόδων, οι επενδυτές ποντάρουν στην προσέλκυση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στην μαρίνα, που ξεκίνησαν πιλοτικά πέρσι, καθώς και στην εξυπηρέτηση superyachts. 

Ο διευθυντής της μαρίνας Αγίας Νάπας, Κώστας Φυτιρής, μίλησε στον «Φ» για την πορεία των έργων, καθώς και για τα πλάνα των επενδυτών, που είναι αποφασισμένοι, όπως είπε, να ολοκληρώσουν το μεγαλεπήβολο έργο των 300 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη κι εάν δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα έσοδα.

«Πριν τρία χρόνια, τον Ιανουάριο του 2020, άρχισε να λειτουργεί το λιμενικό έργο, ενώ είχε κατασκευαστεί το ένα τρίτο της μαρίνας. Η απόφασή μας ήταν ό,τι τελειώνει, να μπαίνει σε λειτουργία, να δοκιμάζεται, να διορθώνονται τα λάθη και ν’ αποκτά εμπειρία το προσωπικό, ώστε να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Για έξι μήνες παρείχαμε δωρεάν υπηρεσίες στους ιδιοκτήτες σκαφών και από την 1η Ιουνίου του 2020, άρχισε επίσημα τη λειτουργία της η μαρίνα όσον αφορά το λιμενικό τμήμα και τις υπηρεσίες που προβλέπονταν σε αυτή τη φάση. Τον Απρίλιο του 2022 μπήκε σε λειτουργία και το εμπορικό τμήμα, με την έναρξη λειτουργίας εστιατορίων και τώρα τελειώνει και το twisting building». 

Η ολοκλήρωση του «στριφτού» πύργου, προσθέτει ακόμη ένα στολίδι στην μαρίνα Αγίας Νάπας, ακριβώς απέναντι από το μοναδικό event centre, που δίνει την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε πλοίο. Το twisting building, είναι ένα από τα λιγοστά κτήρια αντίστοιχης τεχνοτροπίας στον κόσμο. Από μακριά μοιάζει να γέρνει από τη μία πλευρά, κάτι που στην ουσία αποτελεί οφθαλμαπάτη. Διαθέτει 28 ορόφους με 95 πολυτελή διαμερίσματα, το 85% των οποίων έχει πωληθεί. Οι τιμές για τα διαμερίσματα ξεκινούν από 750 χιλιάδες ευρώ και ανεβαίνουν αναλόγως των τετραγωνικών. 

«Οι αγοραστές», ανέφερε ο κ. Φυτιρής, «είναι κυρίως ξένοι επενδυτές που είχαν έρθει με το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, το οποίο δυστυχώς με τα λάθη που έγιναν ακυρώθηκε και τώρα, οι πωλήσεις είναι πεσμένες. Χωρίς νέα κίνητρα για να έρθει κάποιος στην Κύπρο για να επενδύσει, τα πράγματα θα μείνουν στάσιμα. Δυστυχώς κάποιοι δεν χειρίστηκαν σωστά το ζήτημα, φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και γίναμε και το επίκεντρο αρνητικών σχολίων στην Ευρώπη». 

Πέραν από τον τερματισμό του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, η μαρίνα δέχθηκε πλήγμα και από την απώλεια της ρωσικής αγοράς. «Ένα ποσοστό των πωλήσεων ήταν σε Ρώσους και ήταν πλήγμα για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, όπως και για ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μας έβγαλε, όμως, εκτός προγραμματισμού σ’ ό,τι αφορά στο κατασκευαστικό κομμάτι, που συνεχίζεται, παρά το ψηλό κόστος και παρά το γεγονός πως δεν είχαμε superyachts από Ρώσους, που θα ήταν μεγάλο έσοδο. Εντούτοις, η απόφαση των επενδυτών, της οικογένειας Καραμοντάνη στην Κύπρο και του Ναγκίμπ Σαουίρις, είναι ότι το έργο θα τελειώσει κανονικά έστω κι εάν δεν υπάρχουν τα αναμενόμενα έσοδα, είτε από τα σκάφη, είτε από τις πωλήσεις των διαμερισμάτων και των κατοικιών». 

Έτοιμες είναι, εξάλλου, οι 23 από τις 35 επαύλεις, το ένα τρίτο των οποίων έχουν πωληθεί. Στο χώρο υπάρχουν καταστήματα, εταιρείες που αντιπροσωπεύουν σκάφη και πέντε υψηλού επιπέδου εστιατόρια, ενώ μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα δύο. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε, σύμφωνα με τον κ. Φυτιρή, και στο Κέντρο Ελέγχου της μαρίνας, που είναι υπερσύγχρονο και διαθέτει συστήματα πολύ υψηλής τεχνολογίας. 

Το Μάρτιο οι πρώτες κρουαζιέρες

Μία από τις πιο μεγάλες προκλήσεις για την μαρίνα Αγίας Νάπας, είναι η προσπάθεια ένταξής της στο χάρτη του ναυτικού τουρισμού. Μια προσπάθεια που απέφερε καρπούς, αφού πέρσι αφίχθηκαν τρία κρουαζιερόπλοια, ενώ υπάρχει συμφωνία με την Royal Caribbean Cruises και για άλλες αφίξεις. 

«Εμείς οργανωθήκαμε για να μπορούμε να υποδεχθούμε χιλιάδες επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια στον ελάχιστο χρόνο», λέει ο διευθυντής της μαρίνας Αγίας Νάπας, Κώστας Φυτιρής και τονίζει ότι, «αυτό που επιδιώκουμε είναι ν’ αποτελέσει κόμβο η μαρίνα για την ελεύθερη Αμμόχωστο και το πρόγραμμα των κρουαζιερόπλοιων, δίδει αυτή την ευκαιρία στην περιοχή τους μήνες που δεν είναι τουριστικής αιχμής. Το Μάρτιο θα έρθουν δύο κρουαζιερόπλοια με 2,5-3 χιλιάδες επιβάτες το καθένα. Ο στόχος μας είναι κάθε εβδομάδα να έχουμε ένα κρουαζιερόπλοιο και οι επιβάτες να πηγαίνουν εκδρομές στην περιοχή, από το Δάσος Άχνας μέχρι το Παραλίμνι». 

Οι υπεύθυνοι της μαρίνας, έχουν επενδύσει πολλά και σε μια άλλη πηγή εσόδων, που είναι οι επισκευές και η εξυπηρέτηση superyachts. «Γι’ αυτό το σκοπό χρειαζόμαστε την ευελιξία του κράτους για να ξεκολλήσει από πρακτικές που δεν ευνοούν την άφιξη τέτοιων σκαφών στην Κύπρο, ακόμη και για σκοπούς ανεφοδιασμού. Το κράτος λαμβάνει για τα καύσιμα περίπου τα μισά ως φόρο και επιβάλλεται και ΦΠΑ. Το ένα από τα δύο πρέπει ν’ αφαιρεθεί για να είναι ελκυστική η άφιξη τέτοιων σκαφών και να μην πηγαίνουν στην Τουρκία ή στα κατεχόμενα». 

Παρέμβαση 

Ζητούν επίσπευση διαδικασιών στην έκδοση αδειών

Ένας άλλος «εχθρός» για τη μαρίνα Αγίας Νάπας, όπως και για όλες τις μεγάλες επενδύσεις στην Κύπρο, είναι η γραφειοκρατία. 

«Οι επενδυτές που βάζουν τα λεφτά τους πρέπει να βοηθηθούν από το κράτος και εννοείται βεβαίως μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας», ανέφερε ο κ. Φυτιρής υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών για νέες άδειες. «Εμείς είχαμε αίτηση για εστιατόριο για το οποίο πληρώνει η εταιρεία ενοίκιο στο κράτος πάνω από 50.000 ευρώ το χρόνο και πήρε την άδεια κατασκευής μετά από τρία χρόνια. Παρά το ό,τι έγινε προσπάθεια για να επισπεύδονται οι διαδικασίες, εντούτοις υπάρχει πολύ μεγάλη γραφειοκρατία, αφού δεν είναι εύκολο να καταπολεμηθεί το κατεστημένο μιας κρατικής μηχανής, που έχει κορεστεί εδώ και χρόνια».