Πίστωση χρόνου μέχρι τις 27 του μήνα δίνει η πλειοψηφία των κομμάτων στην Κυβέρνηση, για να παρουσιάσει τις προτάσεις της για νέο νομικό πλαίσιο, σε σχέση με τις εκποιήσεις, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανοικτής πληγής των κόκκινων δανείων.
Κατά τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτές από το ΑΚΕΛ, τη ΔΗΠΑ και τους Οικολόγους απαίτησαν όπως συζητηθούν οι 13 προτάσεις νόμου που είναι εδώ και καιρό κατατεθειμένες στην επιτροπή και προσβλέπουν στην αλλαγή του νομικού πλαισίου για τις εκποιήσεις. Όπως υποστήριξαν βουλευτές των συγκεκριμένων κομμάτων, λόγω της αύξησης των επιτοκίων πολλοί δανειολήπτες δυσκολεύονται να καταβάλουν τις δόσεις τους, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος κάποια στιγμή τα δάνεια τους να καταστούν μη εξυπηρετούμενα.
Μάλιστα, ανέφεραν πως έγιναν δέκτες καταγγελιών από δανειολήπτες, που μετά δυσκολίας εξυπηρετούν τα δάνεια τους, καθώς οι τράπεζες αρνήθηκαν να δεχθούν αναδιάρθρωση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurogroup: Καθησυχάζει για Silicon Valley Bank
Με την πρόταση για συζήτηση των 13 προτάσεων νόμου διαφώνησαν βουλευτές από τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς, όπως υποστήριξαν, κάποιες από τις προτάσεις είναι άνευ ουσίας, αφού έχει εκλείψει ο σκοπός για τον οποίο κατατέθηκαν. Βουλευτές υποστήριξαν πως κάποιες από τις προτάσεις αντιμετωπίζουν νομικά ζητήματα, ενώ δεν προηγήθηκε και ο απαιτούμενος έλεγχος για τον αντίκτυπο που θα έχουν στην κυπριακή οικονομία. Δεν έκρυψαν και την ανησυχία τους για πιθανές παρενέργειες και υποβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης.
Όπως πληροφορείται ο «Φ», μετά από έντονη συζήτηση τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών αποφάσισαν να ακούσουν τις θέσεις του υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, ο οποίος θα παρουσιαστεί στη Βουλή σε δύο εβδομάδες (27/3). Σημείωσαν πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν από τους κυβερνητικούς χειρισμούς, θα προωθήσουν προς συζήτηση τις 13 επίμαχες προτάσεις που εκκρεμούν στην Επιτροπή Οικονομικών. Παράλληλα, θα απαιτήσουν να συνεχιστεί η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, για τη σύσταση του Δικαστηρίου Εκποιήσεων, η οποία είχε κριθεί από τη Νομική Υπηρεσία ως αντισυνταγματική και θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις επί του περιεχομένου της.
Οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης επικεντρώνονται στην προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών και όχι ευρύτερα των δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στην καταβολή των δόσεων ως είναι καθορισμένες σήμερα. Μάλιστα, μετά την πρόσφατη δέσμευση των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων αλλά την υφιστάμενη πρακτική των τραπεζών να μην βγάζουν στο σφυρί κύριες κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών, αξίας μέχρι €350 χιλ., το αρμόδιο Υπουργείο εξασφάλισε κάποιον επιπλέον χρόνο για να ετοιμάσει το δικό του πλάνο αντιμετώπισης της κατάστασης.
ΦΠΑ
Τα κόμματα αναμένουν ότι στις 27/3 θα έχουν ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών και σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την εξεύρεση μιας φόρμουλας για την επιβολή ΦΠΑ 5% αντί 19% κατά την αγορά ή την ανέγερση κύριας κατοικίας. Εκτελεστική και νομοθετική εξουσία επιδιώκουν να κλείσει το θέμα το συντομότερο, για να μην μπει η χώρα σε περιπέτειες, με κίνδυνο να παραπεμφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Η Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο είχε προειδοποιήσει πως εάν εντός δύο μηνών (μέχρι τον Φεβρουάριο 2023) δεν προχωρούσε η νομοθετική ρύθμιση για να παραχωρείται ο μειωμένος ΦΠΑ μόνο για κοινωνικούς σκοπούς, θα ενεργοποιούσε το επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει, που είναι η αποστολή αιτιολογημένης γνώμης και ακολούθως η παραπομπή της χώρας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι βουλευτές θα καλέσουν τον κ. Κεραυνό να τοποθετηθεί κατά πόσο οι Βρυξέλλες συναινούν στην αλλαγή του νομοσχεδίου που εκκρεμεί στην Επιτροπή Οικονομικών και εάν αποδέχονται στη νέα κυβερνητική πρόταση να ληφθούν υπόψη τα οικονομικά δεδομένα του 2022, καθώς έχουν αυξηθεί το ενεργειακό και το οικοδομικό κόστος.
Θα ξέρουνέως τότε
Αρμόδια κυβερνητική πηγή δήλωσε στον «Φ» πως, μέχρι τις 27 Μαρτίου που θα παρουσιαστεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών ο Μάκης Κεραυνός, αναμένεται ότι οι Βρυξέλλες θα έχουν καταθέσει στην Κυβέρνηση την τελική τους θέση για το Σχέδιο Ενοίκιο Έναντι Δόσης. Εκτιμάται πως με την ένταξη των -ευάλωτων- δικαιούχων στο σχέδιο, θα ξεκαθαρίσει ο αριθμός των δανειοληπτών που δεν θα προστατεύονται. Παράλληλα, θα προωθηθούν και οι διαδικασίες για πρόσβαση δανειοληπτών στη Δικαιοσύνη, δικαίωμα το οποίο αφαιρέθηκε το 2018 με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Επιπρόσθετα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατηγοριοποίησης των δανειοληπτών, για να ξεκαθαρίσει επιτέλους πόσοι και ποιοι είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Αναλόγως των απαντήσεων που θα λάβουν από τον υπουργό Οικονομικών, τα μέλη της Επιτροπής θα αποφασίσουν εάν θα προωθηθούν τελικά οι εκκρεμούσες προτάσεις νόμου.