Δεν εμφανίστηκε πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο παγοποίησης ή εγκατάλειψης της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για αυξήσεις στα επιτόκια, δεδομένης της αναταραχής και της ανησυχίας που επικρατεί και στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα τις τελευταίες μέρες, ωστόσο χθεσινές δηλώσεις της προέδρου της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, ερμηνεύτηκαν από αναλυτές ως άνοιγμα ενός παραθύρου για μικρότερες ή πιο αραιές αυξήσεις το επόμενο διάστημα.

Η κ. Λαγκάρντ συνέδεσε το ενδεχόμενο επανεξέτασης του ύψους των αυξήσεων (και όχι τις ίδιες τις αυξήσεις) με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες στην παραχώρηση δανείων προσεχώς, υπό το κράτος της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές μετά τις εξελίξεις σε τράπεζες των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Σε γενικές γραμμές είπε πως αν διαφανεί πως οι τράπεζες ανεβάσουν οι ίδιες επιπρόσθετα το κόστος δανεισμού πελατών τους, τότε η περιοριστική νομιμασματική πολιτική της ΕΚΤ θα περιορίσει εκ των πραγμάτων περισσότερο την οικονομία, από το αρχικά επιδιωκόμενο επίπεδο.

Ειδικότερα, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι οι ενέργειες της ΕΚΤ για την αύξηση του κόστους δανεισμού μπορεί να μεγεθυνθούν (σ.σ. προφανώς εννοεί τη μεγέθυνση των συνεπειών τους στην οικονομία) εάν οι τράπεζες γίνουν περισσότερο επιφυλακτικές απέναντι στον κίνδυνο και αρχίσουν να απαιτούν υψηλότερα επιτόκια όταν δανείζουν. «Εάν, για παράδειγμα, οι τράπεζες αρχίσουν να εφαρμόζουν μια μεγαλύτερη ‘σφήνα διαμεσολάβησης’ –που σημαίνει ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο του βασικού επιτοκίου απαιτούν υψηλότερη αποζημίωση για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν όταν δανείζουν– τότε η μετάδοση (σ.σ. επιρροή) της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα γίνει ισχυρότερη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φόβος για αιφνιδιασμό τραπεζών

Αυτό ερμηνεύθηκε από αναλυτές ως παραδοχή της ότι η Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να αυξήσει λιγότερο τα δικά της επιτόκια.

Ωστόσο, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ να κατεβάσει σταδιακά τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στο 2%, από 8,5% τον περασμένο μήνα και σημείωσε ότι οι προηγούμενες αυξήσεις μόλις άρχισαν να μετακυλίονται στην οικονομία (σ.σ. επιβραδύνοντας ελαφρά τον πληθωρισμό). «Για να χαλαρώσουν οι πληθωριστικές πιέσεις είναι σημαντικό η νομισματική μας πολιτική να κινείται σθεναρά προς την κατεύθυνση του περιορισμού», είπε. «Και αυτή η διαδικασία μόλις τώρα αρχίζει να αποδίδει».

Βλέποντας και κάνοντας

Από την άλλη, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε τη Δευτέρα στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι «το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη λήψη των αποφάσεων για τα επιτόκια με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα».

Η δήλωση επιβεβαιώνει τη δυστακτικότητα της τράπεζας να τοποθετηθεί δεσμευτικά ως προς τα επόμενα της βήματα, κάτι που έκανε σε προηγούμενες αποφάσεις για αυξήσεις στα επιτόκια, όταν ανακοίνωνε και ημερομηνία για την επόμενη αύξηση. Αυτό δεν το έκανε όταν ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη τη νέα αύξηση 0,5%.

Και ο Γερμανός

Από πλευράς του, ο επικεφαλής της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γιόαχιμ Νάγκελ, σε συνέντευξή του στους Financial Times είπε ότι «η μάχη μας κατά του πληθωρισμού δεν έχει τελειώσει. Υπάρχει ακόμη κάποιος δρόμος να καλύψουμε, αλλά πλησιάζουμε σε περιοριστικό έδαφος», προσθέτοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές είναι ισχυρές και έχουν ευρεία βάση σε όλη την οικονομία.

Αναφέρθηκε και ο κ. Νάγκελ στο ενδεχόμενο οι τράπεζες να αυξήσουν με δική τους πρωτοβουλία το κόστος δανεισμού, κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν τις επόμενες αποφάσεις της ΕΚΤ.