Σημαντικοί πολεοδομικοί περιορισμοί αλλά και χρονοβόρες διαδικασίες που προκαλούν «άπνοια» σε κάποιο που ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών για ηλεκτροδότηση των υποστατικών του.
Συγκεκριμένα, ο Χρίστος Τσίγκης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας Κύπρου (ΣΑΕΚ) αναφέρει στον Insider πως θα έπρεπε να ήταν όλα πολύ πιο απλοποιημένα. Ανάφερε πως, «Προτείναμε πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και πιο πρόσφατα στις 17/09/18 ενόψει των εισηγήσεων μας ως ΣΑΕΚ για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030, την απλοποίηση της χωροθετικής πολιτικής για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών».
Η διαδικασία για εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών
Η διαδικασία και οι αρχές που εμπλέκονται για τις μικρές ανεμογεννήτριες είναι χρονοβόρα με αποτρεπτική γραφειοκρατία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φεσώνουν την ΑΗΚ κι αλλάζουν προμηθευτή
• Αίτηση για πολεοδομική άδεια
Απαιτούμενες Διαβουλεύσεις:
ΡΑΕΚ, Αρμόδια Τοπική Αρχή (μέσω οικείου Επάρχου), ΑΗΚ, Υπηρεσία Ενέργειας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωργίας
Δυνητικά Απαιτούμενες Διαβουλεύσεις:
Τμήμα Αρχαιοτήτων, Ταμείο Θήρας, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Υπουργείο Άμυνας, Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, Τμήμα Δασών
• Περιβαλλοντική αδειοδότηση
Επιτροπή Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΕΕΕΠ):
Τμήμα Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Τμήμα Δασών, Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου, Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου και μη κυβερνητική οργάνωση η οποία δεν εκπροσωπείται από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Κύπρου, 2 εμπειρογνώμονες
• Άδεια Οικοδομής
Απόψεις από Πυροσβεστική Υπηρεσία, Τοπικές Αρχές, Τμήμα Υδάτων κλπ (όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες σύμφωνα με την Επαρχιακή Διοίκηση)
• Δίκτυο
Δ.Σ.Δ, Δ.Σ.Μ.Κ, ΡΑΕΚ, ΑΗΚ,
Κανόνες Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού
(Παραγωγός, Προμηθευτής)
• Αίτηση στη ΡΑΕΚ

Αν από μόνες του οι αρχές που θα εμπλέξεις δεν έχουν αποτρεπτικό χαραχτήρα, οι προϋποθέσεις που θέτει η πολεοδομική αρχή ίσως να είναι. Βάση του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας του 2006 επιτρέπεται να ανεγερθεί μεμονωμένη ανεμογεννήτρια δυναμικότητας ως και 30kW και μεγίστου ύψους μέχρι 36m, για γεωργική, κτηνοτροφική και βιομηχανική ανάπτυξη μόνο κάτω από τις ακόλουθες προϋποθέσεις. Θα πρέπει να βρίσκεται εκτός καθορισμένου Ορίου Ανάπτυξης και σε ιδιοκτησία που διαθέτει το κατάλληλο, κατά την κρίση της πολεοδομικής αρχής, εμβαδόν και σχήμα, νοούμενου ότι η ανεμογεννήτρια απέχει απόσταση μεγαλύτερη του 150% του μεγίστου ύψους της από τα όρια της ιδιοκτησίας. Για οικιστικά συγκροτήματα ο Νόμος επιτρέπει μέχρι και 10kW και μέγιστο ύψος 18m, ενώ οι νομοί περί χωροθέτησης ισχύουν όπως προαναφερθήκαν.
Ο κ. Τσίγκης σημειώνει πως η ισχύουσα χωροθετική πολιτική στην ουσία δεν διευκολύνει την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών (δυναμικότητας έως 10kW) εντός ορίων ανάπτυξης, αλλά επιτρέπει την χωροθέτηση τους σε μεμονωμένες εξοχικές κατοικίες ή γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Είπε επίσης πως θα μπορούσε να διευκολυνθεί η διαδικασία χωροθέτησης με την άρση του περιορισμού για εγκατάσταση εκτός ορίων ανάπτυξης, ειδικότερα σε περιοχές οι οποίες πιθανόν να διαθέτουν το κατάλληλο αιολικό δυναμικό για τη λειτουργία των μικρών ανεμογεννητριών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβούλευση για πραγματικά φθηνές ΑΠΕ για όλους
Τι πρέπει να αλλάξει και το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου
Ανάμεσα στα σημεία που πρέπει να μεταρρυθμιστούν, όπως για παράδειγμα η παροχή επιπρόσθετων κινήτρων για την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, είπε πως κυρίαρχο ρόλο έχει το θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να διαμορφωθεί έτσι ώστε να διευκολύνει την εγκατάσταση μικρών αιολικών μονάδων και να αρχίσει να προσφέρει κίνητρα στους πολίτες για να συμμετέχουν στην προσπάθεια αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών.
Ως παράδειγμα ο κ. Τσίγκης, έφερε αυτό του Ηνωμένου Βασίλειου που μέσω εξειδικευμένης και εύχρηστης ιστοσελίδας, καταφέρνει να κάνει εύκολη την πρόσβαση στην πληροφόρηση για τους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη χρήση αιολικής ενέργειας. Αυτή η ιστοσελίδα παρέχει τη δυνατότητα να προβλέψει την καταλληλότητα και αποτελεσματικότητα τοποθέτησης μικρής ανεμογεννήτριας σε κατοικία του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλα αυτά με δυο πολύ απλές πληροφορίες: 1. Τύπος ζώνης (π.χ. αστική, αγροτική) και 2. Ταχυδρομικός κώδικας.
Τέλος σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια έγιναν και σωστές πολιτικές, όμως δυστυχώς λήφθηκαν και λανθασμένες αποφάσεις με λανθασμένους σχεδιασμούς για να προλάβουμε ουσιαστικά τους στόχους του 2020 από την πολιτεία και σε αυτό έχουμε και θα έχουμε κόστος. Πρόσθεσε πως συμφωνεί με τη θέση ότι εφόσον προχωράμε με τελική κατάληξη την Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού δεν χρειάζονται πλέον σχέδια για τα μεγάλα εμπορικά συστήματα των ΑΠΕ (όχι τα μικρά) από το ΥΕΕΒ. Τόνισε πως τα σχέδια όπως εξελίσσονται καλουπώνουν καταστάσεις, σειρές προτεραιότητας.