Του Γιώργου Λαμπίρη
Μία πλήρως αντικρουόμενη εικόνα παρουσιάζει η Skroutz. Διότι μπορεί το 2023 τα στελέχη της να εκτιμούν ότι θα αυξηθεί η πελατειακή βάση των μοναδικών χρηστών που πραγματοποιούν αγορά από 1,6 εκατομμύρια σε 2 εκατομμύρια, στον αντίποδα όμως μειώθηκε ο αριθμός των συνεργαζόμενων επιχειρήσεων από 12.000 που ήταν στη διάρκεια της πανδημίας, σε 8.000, γεγονός το οποίο ο Γιώργος Χατζηγεωργίου, εκ των ιδρυτών της πλατφόρμας, απέδωσε στο άνοιγμα της αγοράς και στον περιορισμό της ανάγκης των επιχειρήσεων για ηλεκτρονικές πωλήσεις λόγω της επαναλειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε η Skroutz για το μέλλον και τις τάσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για την επέκταση στο εξωτερικό, διευρύνοντας την παρουσία της εκτός ελληνικών συνόρων και πέρα από την Κύπρο όπου ήδη δραστηριοποιείται. Θυμίζουμε πως η εταιρεία έχει ήδη γνωστοποιήσει την επέκτασή της μέσω του Skroutz marketplace σε 18 ακόμη χώρες και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Μάλτα, Κροατία, Εσθονία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λετονία.
Ταυτόχρονα η εταιρεία πραγματοποιεί βήματα για τη βελτίωση της ταχύτητας των παραδόσεων και της αξιοπιστίας που αυτές πρεσβεύουν με βελτίωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων και ενίσχυση της παραγωγικότητας για την εξυπηρέτηση έκτακτων παραγγελιών που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση τρεχουσών αναγκών των χρηστών. Στόχος είναι να χτίσει μία αγοραστική κοινότητα που θα απαρτίζεται από τους συνεργάτες της εταιρείας, το προσωπικό και τους πελάτες της.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Skroutz: Διαθέσιμη η υπηρεσία αποστολής προϊόντων στην Ευρώπη
Αγγίζει τα 2 εκατομμύρια μοναδικούς πελάτες το 2023
H σημαντικότερη εξέλιξη για τη Skroutz τα τελευταία χρόνια αφορά στη μετεξέλιξή της από πλατφόρμα σύγκρισης τιμών σε marketplace. Εκτιμάται ότι το 2023 περίπου 2 εκατομμύρια μοναδικοί καταναλωτές θα αγοράζουν μέσα από το marketplace της Skroutz, από 1,6 εκατομμύρια που ήταν ο αντίστοιχος αριθμός του 2022.
Αυτή τη στιγμή συνεργάζεται με περίπου 8.000 εμπόρους, ενώ στη διάρκεια της πανδημίας από τις 6.000 επιχειρήσεις, ο αριθμός των συνεργατών της εκτοξεύθηκε στους 12.000. Ωστόσο, πολλοί δεν συνέχισαν, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, τη συνεργασία τους με την πλατφόρμα, όπως αναφέρθηκε από τον έναν εκ των ιδρυτών της Skroutz, Γιώργο Χατζηγεωργίου στο πλαίσιο ημερίδας που πραγματοποίησε η εταιρεία για το τοπίο του ηλεκτρονικού εμπορίου.
Επί του παρόντος η επιχείρηση απασχολεί στο site της 560 άτομα, 600 άτομα απασχολούνται για την υπηρεσία Skroutz Last Mile, συμπεριλαμβανομένων των διανομέων, καθώς και 50 άτομα για την υπηρεσία Every Pay, το ίδρυμα πληρωμών που δημιούργησε για την εξυπηρέτηση των εμπόρων.
Το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ το ποσοστό εκείνων που έχουν πραγματοποιήσει έστω και μία αγορά online, αυξήθηκε κατά περίπου 10% μέσα σε έναν χρόνο, από το 58% του 2021 σε 68% το 2022. Επιπλέον, ενισχύθηκε ο μέσος όρος των χρημάτων που δαπανούν, από τα 806 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 στα 869 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022, ενώ η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα ανέρχεται στα 15,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στοιχεία αγοράς που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του συνεδρίου και αφορούν στην Ελλάδα, δείχνουν ότι το 45% των καταναλωτών το 2022 αγόρασε από φυσικά καταστήματα, το 39% μέσω κινητού τηλεφώνου, το 28% μέσω του υπολογιστή και το 19% μέσω tablet. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 2023 θα κινηθούν στα επίπεδα του 43% για τις φυσικές αγορές, 34% για αγορές μέσω κινητού τηλεφώνου, 23% μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και 15% μέσω tablet.
Στοιχεία της Statista δείχνουν ότι το λιανικό εμπόριο σε 25 χρόνια έκανε περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε πωλήσεις παγκοσμίως, ενώ υπολογίζεται ότι έως το 2026 το 24% των λιανικών πωλήσεων θα γίνονται online, ενώ το e-commerce εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί κατά 10,4% τη διάρκεια του 2023.
Πηγή: Capital.gr