Σταθερή αξία θεωρείται η Κύπρος για την στρατηγική της Εurobank και ειδικά τώρα που η τράπεζα είναι ένα βήμα πριν από την απόκτηση πέραν του 30% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Οι χθεσινές δηλώσεις του Σταύρου Ιωάννου, αναπληρωτή διευθύνοντα σσυμβούλου της Eurobank, Group COO & διεθνών δραστηριοτήτων, με αφορμή την αποχώρηση του ελληνικού ομίλου από τη Σερβία, ήρθαν να τονίσουν ότι Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρος είναι οι αγορές που έχει συστημική παρουσία η Eurobank και εφαρμόζεται στρατηγική για την επίτευξη ακόμα υψηλότερων αποδόσεων.

Όπως τονίζει ο κ. Ιωάννου, η Εurobank υλοποιεί σταθερά και με συνέπεια μία στρατηγική ενίσχυσης της παρουσίας της εκτός Ελλάδας. «Κοιτάμε πάντα δύο βήματα μπροστά και παραμένουμε ανοιχτοί σε νέες ευκαιρίες» σημειώνει. Στις τρεις αγορές, που στοχεύει ο Όμιλος, ο κ. Ιωάννου υπογραμμίζει πως η Eurobank διατηρεί συστημική παρουσία, με υψηλό μερίδιο αγοράς, ενώ αποτελεί στρατηγική στόχευση η ενίσχυση των θέσεών της, εξετάζοντας διαρκώς νέες ευκαιρίες και πιθανές εξαγορές.

Η προεκλογική περίοδος στην Κύπρο δεν επέτρεπε κινήσεις από τον ελληνικό όμιλο, καθώς η οποιαδήποτε μετοχική επέκταση, πέρα από τη συμφωνία των υπολοίπων μετόχων, προϋποθέτει και ενημέρωση των πολιτειακών και θεσμικών παραγόντων. Οι εξελίξεις προς το παρόν έχουν σταματήσει μία ημέρα πριν από το τέλος του 2022, όταν η Eurobank ανακοίνωσε πως αγόρασε ακόμα 3,2% των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Όταν λάβει τις απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις, το ποσοστό της θα φθάσει στο 29,2%, κάτι που αναμένεται να αλλάξει για τα καλά τις ισορροπίες στην Ελληνική. Το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις αφού η Eurobank είναι ένα βήμα πριν από την απόκτηση πέραν του 30% της τράπεζας, καθώς της λείπει ακόμα 0,8% μετοχών μέχρι να αποκτήσει πλήρως τον έλεγχο στην Ελληνική και έπειτα, με βάση τη νομοθεσία, είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση.

Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το επενδυτικό ταμείο Third Point άνοιξε τον δρόμο στη Eurobank για να αποκτήσει μετοχική παρουσία στην Ελληνική, πουλώντας τις μετοχές που κατείχε, ενώ η Wargaming και το επενδυτικό ταμείο Senvest εκτιμάται ότι δεν θα φέρουν εμπόδια και θα ανάψουν πράσινο φως σε μία δημόσια πρόταση από τη Eurobank. Προς το παρόν είναι άγνωστο ή δεν έχουν διαρρεύσει πληροφορίες αν έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με την Pimco, τον άλλο μεγαλομέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας και ποιες είναι οι προθέσεις του απέναντι στις κινήσεις του ελληνικού ομίλου. Η Pimco, μέσω της Poppy Sarl, έχει το 17,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής, ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της Wargaming στην Ελληνική ανέρχεται σε 7,2% και της Senvest στο 1,8%. Μεγάλο ενδιαφέρον επίσης θα έχει η στάση που θα κρατήσει η Δήμητρα Επενδυτική, που μαζί με τη Logicom έχουν το 24,5% της τράπεζας.

Η μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας εμφανίζει απόδοση 13,38% σε διάστημα ενός μηνός, 29,45% σε τρεις μήνες, 97,34% σε έξι μήνες και 145,865 σε διάστημα ενός έτους. Η κεφαλαιοποίηση της στο ΧΑΚ είναι €712.089.021 και ο αριθμός των μετοχών 412.805.230.